Resortní tým Kultura: Newsletter kultura 09/2022 (zpět)

Děkujeme za přihlášení odběru k novinkám z resortu kultury. Tímto způsobem vás informujeme o tom, co se v oblasti kultury za uplynulý čas odehrálo. Pokud budete mít nějaké podněty nebo otázky, neváhejte se na nás obrátit. Kontaktní osobou pro RT Kultura je předseda Ondřej Chrást (ondrej.chrast@pirati.cz).

Obnovujeme dobrou tradici Newsletterů pirátského Resortního týmu kultura. Pokud možno pravidelně budeme informovat o všem, co se v oblasti děje z pohledu pirátského. Newsletter by měl do budoucna vycházet cca 1x za 3 měsíce jako shrnutí toho, co se dělo, děje a dít bude. Vzniká pod taktovkou předsedy Resortního týmu kultura Ondřeje Chrásta. Dnešní Newsletter bude poněkud tematicky širší a obsáhlejší, tzv. od píky - neboť jsme dlouho žádný neposílali.

Náměstek ministra kultury

Jak asi víte, máme na Ministerstvu kultury svého náměstka shodou okolností vedoucího RT Kultura - Ondřeje Chrásta, jsme tedy v centru dění a máme vše z první ruky. Jeho jmenování

 

Programové prohlášení vlády

Již v lednu jsme dávali do kupy Programové prohlášení vlády, které z pohledu kultury dopadlo dobře, ale k naplnění je ještě dlouhá cesta přes úskalí krize. Klíčovou prioritou je závazek směřovat rozpočet resortu k 1 % výdajů státního rozpočtu. Ten stále, a i přes krizi či krize, platí. Prohlášení vlády posuďte na odkazu.

Pozornost se upřela v posledních dnech také na zákon o veřejných kulturních institucích, který jsme měli jak v PIRSTAN programu, tak se propsal i do Programového prohlášení vlády.

 

Autorský zákon

Řešíme autorský zákon! Ve Sněmovně je formou implementace EU směrnice, kterou nestihla implementovat minulá vláda, čímže se otevřel autorský zákon a Piráti rozhodně nesedí v koutě. Připravili jsme s Klárou Kocmanovou, Ondrou Vykoukalem a dalšími přímo do implementace EU směrnice pozměňovací návrhy, které jsou jsou zásadní pro ochranu soukromí uživatelů a zamezení tzv. overblockingu obsahu. Také Jakub Michálek vyjednal “tradičnější” pirátské pozměňovací návrhy přímo autorského zákona na které jsme získali podporu koalice - jedná se o návrh, kdy už nebude moci OSA tahat peníze za hraní vašich vlastních písní v kapele nebo kdy hudba, která skutečně neslouží pro komerční účely, např. v železářství, nebude OSA zpoplatněna. Malé krůčky pro lidstvo, velké pro naše tradiční téma! Píšeme o tom celkem podrobně pro veřejnost, ale i v interní diskuzi v sekci pro členy.

 

Novela o ČR a ČRO

Podíleli jsme se na tzv. “malé novele” zákona o ČT a ČRO, která má posílit nezávislost těchto institucí tím, že volba jejich rad se rozdělí mezi Senát a Sněmovnu. Mělo by jít brzy do Sněmovny.

 

Velká novela mediálních zákonů

Chystá se však i velká novela mediálních zákonů a vznik zákona o audiovizi, Cílem je dostat tyto zákony skutečně do 21. století a to bez nadsázky, zákony o ČT či ČRO vznikaly v devadesátých letech, a nepočítali např. s internetem.

 

Rozhýbeme Národní plán obnovy

Rozhýbáváme minulou vládou začne zanedbaný Národní plán obnovy, který je pro kulturu relativně štědrý, první dotace byly schváleny, mnohem více však je v procesu, vypsali (či vypíšou) se výzvy k podpoře kreativního učení, mobilitě umělců nebo k digitalizaci. Našim cílem je z prostředků NPO rozběhnout v každém kraji minimálně jedno kulturní a kreativní centrum, pomoci vzniku vazeb mezi kreativci a firmami, které jejich nápady budou umět vyrobit a uvést do života.

NPO
 

Kultura pomáhá Ukrajině

I resort kultury se aktivním způsobem zapojil do pomoci Ukrajině. Pomoci se věnuje jak ministerstvo, tak příspěvkové organizace i celá řada dalších subjektů.

 

Finanční pobídky pro filmy

Vláda prostřednictvím MK navýšila filmové pobídky, zároveň zastropovala na 150 milionů na jednu produkci. Důvody a popis naleznete na odkazu.

 

Paměťové instituce a připomínáním důležitých výročí

V souladu s programovým prohlášením vlády MK věnuje výraznou pozornost také paměťovým institucím a připomínáním důležitých výročí, které nám ukazují sílu svobody a demokracie. Začalo se také po dlouhých letech s realizací Památníku Lety, připomínala se důstojně 80. výročí operace Anthropoid. Další připomínky náměstka Chrásta např. k výročí vpádu sovětských vojsk 1968 nebo zavraždění svatého biskupa Gorazda.

Uctění památky a hrdinství biskupa Gorazda, 54. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy

 

Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat či je zařadit do příštího newsletteru? Ozvěte se nám.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti kultury či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.



Za rezortní tým kultury
Ondřej Chrást, edoucí rezortního týmu, náměstek ministra kultury

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.

Pokud vám tento Newsletter došel, znamená to, že jste se k němu přihlásili. Nepřejete-li si ho dále dostávat, odhlašte se .