Resortní tým Spravedlnost: Hlídáme, aby byla justice nezávislá - květen a červen 2019 (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,

zahajujeme informování o tom, co se stalo a co nás čeká v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti. Protentokrát se podíváme na měsíce květen a červen.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Uspořádali jsme kulatý stůl a předložili návrh zakotvující záruky nezávislosti státního zastupitelství

Na kulatém stole se za účasti ministryně spravedlnosti, nejvyššího státního zástupce a zástupců politických stran projednávaly naše teze týkající se nezávislosti státního zastupitelství. Kvůli tomu, že ministryně spravedlnosti odmítla úzkou novelu a hrozí, že žádný návrh nebude do voleb přijat, předložili jsme spolu se zástupci ODS a KDU-ČSL vlastní užší návrh novely zákona o státním zastupitelství. Na návrhu, který vychází z našich tezí, se podílela platforma Rekonstrukce státu a byl konzultován s Nejvyšším státním zastupitelstvím a Unií státních zástupců. Navrhli jsme, aby se návrh projednal zrychleně, a mohl tak být schválen v řádu měsíců.

 

Připravili jsme pozměňovací návrh k vládnímu návrhu, který se týká ukládání peněžitých trestů

V pozměňovacím návrhu chceme určit jasný vztah mezi majetkovými poměry pachatele a výší jedné denní sazby, protože vládní návrh nezaručuje rovný přístup k různě movitým pachatelům. Momentálně vyjednáváme pro pozměňovací návrh podporu u ostatních politických stran.

 

Dokončili jsme návrh, který zajistí transparentní a jednotná pravidla pro výběr nových soudců

Jako občasné chceme, aby se soudci stávali kvalitní a charakterní jedinci, tedy ti nejlepší, protože kvalitní justice je základ dobře fungujícího státu. Proto navrhujeme do zákona o soudech a soudcích vložit transparentní a jednotná pravidla pro výběr nových soudců, která dnes vzhledem k absenci zákonné úpravy bývají ne vždy transparentní a nahrávají pochybnostem o poctivě vedeném výběrovém řízení. Návrh jsme k posledním připomínkám zaslali na Ministerstvo spravedlnosti a Soudcovskou unii.

 

Připravili jsme návrh, který zavádí elektronický spis u platebních rozkazů

Díky tomu budou moci účastníci řízení a jejich zástupci nahlížet do spisu dálkovým přístupem. Požádali jsme o připomínky Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo vnitra a Českou advokátní komory. Až dorazí, zapracujeme je, uspořádáme tiskovou konferenci a návrh předložíme.

 

Finišujeme práce na prototypu veřejné karty soudce

Justice je málo transparentní. Soudci na rozdíl od politiků neposkytují veřejné informace o potenciálním střetu zájmů, majetku a často ani životopisy. Je rovněž obtížné získat informace o rozsudcích, které daný soudce soudil. Proto na příkladu konkrétního soudce vytváříme jeho veřejnou karty se záznamy o jeho osobě a výsledcích.

 



Připomínáme, že uvítáme aktivní právníky, kteří by byli ochotni nám svou prací pomoci.


Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro novém nápady.



Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.



Pěkné letní dny přeje


Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.