Interní newsletter: Hola hola, Škola volá a už za tři týdny půjdem všichni! (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

posíláme Vám, svým pirátčatům, nový info vítr do Nového Politického roku.

📚Co dělali žáci v tomto týdnu?📗

Opozice neuspěla s vyslovením nedůvěry vládě. Po téměř 24 hodinové schůzi nesvolala ke konečnému hlasování ani všechny své poslance.

Šalomounovy zákony – antibyrokratický balíček sníží počet administrativní povinností. Jde o první z 27 návrhů představených Michalem Šalomounem, ministrem pro legislativu. Rušíme nadbytečné a nesmyslné předpisy.

Vicepremiér Ivan Bartoš v pátek jednal s evropskými ministry o kohezních fondech určených na podporu chudších zemí a na projekty ohrožené rostoucími cenami ve stavebnictví nebo v energetice.
„Soudržnost je jednou z nejdůležitějších politik Evropské unie. Podílí se nejen na snižování rozdílů mezi regiony, ale i na řešení klimatu nebo energetické nezávislosti, a přispívá tak k plnění aktuálních cílů a směrů EU. Představuje hlavní nástroj také pro digitální a zelené investice.”

Světlo na konci tunelů – nový šestidílný podcast europoslance Mikuláše Peksy. Hosty budou například primátor Zdeněk Hřib, místopředsedkyně Pirátů Blanka Charvátová nebo protikorupční analytik Janusz Konieczny.

Ministr zahraničí Jan Lipavský obdržel od prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Řád Za zásluhy. Jde o ocenění celé české diplomacie, která Ukrajinu podporuje proti Putinově agresi. Česko je a bude s Ukrajinou, dokud nezvítězí.

Ivan Bartoš a Ministerstvo pro místní rozvoj připravili pomoc pro obce, které doplácejí na současné ceny energií a inflaci . Dojde k navýšení částky pro národní dotace o 1,3 miliardy Kč. Největší část peněz bude uvolněna na rekonstrukce veřejných budov. Obce budou mít mj. příležitost rekonstrukcemi snížit výdaje na energie. Dostane se i na projekty, které podporují cestovní ruch.

Poslanecký klub Pirátů se na konci minulého týdne usnesl, že nepovažuje pana Mlejnka za důvěryhodnou osobu vzhledem k vysokým bezpečnostním nárokům na funkci ředitele ÚZSI. Ve středu se Petr Mlejnek rozhodl rezignovat.

 

⛱️V neděli zasedá Republikový výbor👔

Online zasedání Republikového výboru začne v 10 hodin na známé adrese https://jitsi.pirati.cz/rv
Program najdete zde https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=818006#p818006, z jednotlivých bodů vybíráme Informace RP + strategie, Informace o činnosti poslaneckého klubu a vlády, Zrušení omezení počtu politických náměstků v rámci novely zák. o státní službě, Volební dohled RV a Prezentace o stavu a činnosti pirátského Institutu.

Také jsme otevřeli jsme na Zulipu v rámci streamu Celostátní Forum Informační vlákno pro CF https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/323-Celost.C3.A1tn.C3.AD-f.C3.B3rum/topic/RV.20informa.C4.8Dn.C3.AD.20kan.C3.A1l.20pro.20CF/near/1426452. Pro ty z vás, kterým se špatně orientuje ve spoustě vláken RV, může vlákno fungovat jako rozcestník.

Vzhledem k blížícímu se dni D by RV rádo připomnělo, že je dobré ujistit se, že všichni kandidáti na předních pozicích našich kandidátek chápou dobře obsah programu. Krátká diskuze, o tom, co jste si do programů napsali a co je v celostátním komunálním programu může předejít nepříjemnostem, nedorozuměním a třeba i několika týdenním dohadům v průběhu nastávajícího volebního období.

 

🏫PO škole🎒

🌿Zveme Vás na akci demonstrace za legalizaci konopí - Million Marihuana March 2022. Více informací zde🤑

🍂Rádi bychom vás pozvali na další vzdělávací program pod záštitou PO:

Lídrovský kurz LARP - oblíbený dvoudenní kurz zaměřený na rozvoj seberozvojových a komunikačních dovedností. Nabízíme říjnový termín v Praze. 🥮
Více informací najdeš na webu

Výběrka
Pirátský Ombudsman/ka
Stážisti

 

Hezký víkend a úspěšné rozdávání, vysvědčení se blíží.

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335