Interní newsletter: Boží mlejnky melou..🎯 (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Posíláme novinky ze strany.

📼Co se děje?📺

Konec obtěžování rezidentů a jasná, férová a vymahatelná pravidla pro sdílené ubytování. To má za cíl návrh zákona o online platformách v ubytování, který připravil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj. Stavebního práva se zákon nedotkne.

Ivan Bartoš na vládě prosadil návrh zákona o vzniku Digitální a informační agentury (DIA) , která má nastartovat digitalizaci v ČR . „Troufnu si říct, že přinášíme revoluci v digitalizaci. Díky DIA budeme digitalizaci nejen lépe řídit a koordinovat, ale i pomáhat v projektech, které budou zrovna potřeba. K tomu poslouží expertní IT týmy, které budou nejen pomáhat, ale i sdílet napříč resorty své know-how. Něco takového tu doposud nebylo,” řekl Bartoš.

Piráti podpoří stažení žaloby podané Babišem kvůli Agrofertu na Evropskou komisi. Žaloba by měla malou šanci na úspěch. Kvůli střetu zájmů by mohla ČR vyžadovat po Agrofertu z Babišových svěřenských fondů vrácení až 4,5 miliardy korun. „Evropská komise postupovala s cílem chránit peníze všech daňových poplatníků v Evropě, včetně našich občanů. Jsme součástí Evropské unie a zavázali jsme se jednat loajálně a respektovat evropské právo, a pokud chceme být respektováni ostatními národy, musíme naše závazky z evropského práva dodržovat,” komentoval Jakub Michálek.

Menstruace není volba. Řada žen s nízkými příjmy na hygienické potřeby, které s menstruací souvisí, zkrátka nemá peníze. Skotsko proto vyrazilo do boje proti menstruační chudobě, skotské ženy tak budou mít od příštího týdne vložky a tampony k dispozici zadarmo. Menstruační chudoba je dlouhodobý problém, který se v návaznosti na současnou vysokou inflaci o to více prohlubuje a nelze před ním zavírat oči.

Pirátům se na vládě podařilo prosadit pozměňovací návrh k zákonu o pedagogických pracovnících. Zavede navázání platů pedagogických pracovníků na průměrnou mzdu s cílem dosažení jejich průměrného platu ke 130 %.

Piráti se jako každý rok zúčastnili pochodu hrdosti Prague Pride! Žijeme v sekulárním státě, kde má každý stejné povinnosti a měl by mít i stejná práva. Důvody pro přijetí manželství pro všechny jsou jasné, podrobněji je vysvětlila třeba Olga Richterová v pořadu 360° CNN Prima News.

 

🤙🏻Poslední výzva volebního dohledu🤙🏿

Do pátku 26. srpna doplňte v chobotnici všechny chybějící náležitosti, nejčastěji chybí fotky a medailonky předních kandidátů. Po tomto termínu může RV přistoupit k restrikcím včetně změny v kandidátní listině. Děkujeme za pochopení

Republikový výbor má (staro)nové jednatele. Vylosováni byli Vít Žáček, Tereza Vovesová, Jakub Michálek, Zdeněk Kubala a Dalibor Záhora, který se stal i vedoucím jednatelem. Na schůzce nového jednatelstva byla shoda mimo jiné i v tom, že v následujícím půlroce se chceme zaměřit na komunikaci s kraji a zlepšení předávání informací mezi RV a RP.

 

Hezký den,

Matěj z PO
matej.kubicek@pirati.cz