Interní newsletter: Šestinedělí do voleb (zpět)

Ahoj Piráti,
už se to blíží, taky se těšíte, až to bude v urně? 🗳️
No ještě budeme muset trochu máknout, tak si to pojďme osvěžit novinkami.

👀Jsme vidět!👁️

Senát Parlamentu České republiky schválil přístup Švédska a Finska do NATO. „Švédsko a Finsko jsou vyspělé evropské země a jejich vstup do NATO bude pro Alianci a bezpečnost v Evropě přínosem,” říká ministr zahraničí Jan Lipavský.

Tento týden probíhá Prague Pride. Jsme trvalými podporovateli práv menšin. Podporujeme uzákonění rovného manželství a jsme proti poslaneckému návrhu, který chce ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy, protože jej považujeme za diskriminační.

Kandidátka na senátorku Dana Balcarová komentovala události v Hřensku minulých týdnů. Jak se poučit z přírodních katastrof a jak reagovat na klimatické změny?

Ivan Bartoš vypsal na Ministerstvu pro místní rozvoj dotace , které obcím umožní zrekonstruovat bytové i nebytové prostory. Umožníme tak obcím, aby mohly pomoci svým občanům v bytové nouzi.

Pro a proti zavedení daně z neočekávaných zisků? Piráti jsou rozhodně pro! „České rodiny čelí nebývalému zdražování a napjatým rozpočtům. Hrozí nám obrovský malér. A windfall tax je konkrétní návrh, jak účinně pomoc lidem a zároveň nezadlužit stát,” říká Jakub Michálek.

Senát schválil další směrnice, na které se předchozí vláda vykašlala. Jejich nepřijetí by nás stálo 174 milionů korun. „Věřím, že projednání dalších zákonů přejímajících unijní právo bude v Parlamentu rychle následovat. Abychom se vyhnuli pokutám, které v nejhorším případě mohou dosáhnout až dvou miliard korun,” sdělil ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

„Není žádný důvod proč bychom měli lidem, kteří u nás platí daně a mají stejné povinnosti, upírat stejná práva, ke kterým patří i právo na uzavření sňatku. Registrované partnerství lidem nedává stejná práva jako manželství,” říká Olga Richterová. Poslechněte si její další argumenty pro rovné manželství v pořadu Pro a proti.

Markéta Gregorová se účastní mezinárodní konference Black Hat v Las Vegas o kybernetických hrozbách. Tématu se dlouhodobě věnuje na půdě Evropského parlamentu a nedávno spustila i osvětovou kampaň NEklikat věnovanou právě kyberbezpečnosti.

 

🧑🏿‍💼Lídrovský kurz LARP🧑‍💼

Oblíbený dvoudenní kurz zaměřený na rozvoj seberozvojových a komunikačních dovedností. Nabízíme říjnový termín v Praze.
Více informací najdeš na webu

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335