Mimořádný členský zpravodaj: Newsletter Jana Lipavského - Půl roku na ministerstvu zahraničí ČR! (zpět)

Ahoj členská základno,

díky za dosavadní podporu z řad Pirátek a Pirátů. Nesmírně si vaší podpory vážím a rád bych se tak s vámi po půl roce v úřadu podělil o to, čeho se nám doposud podařilo na Ministerstvu zahraničních věcí dosáhnout, a také o to, na co se v budoucnu chystáme. Pracujeme pilně
a nechci vás zahltit informacemi, posílám tedy krátké a stručné shrnutí toho nejdůležitějšího.

Bojujeme za lidská práva:

Jednou z mých priorit po nástupu do úřadu bylo předložení tzv. Magnitského zákona na vládu. Vláda tento zákon 22. června schválila a nyní míří do sněmovny. Na sankčním zákoně zajišťujícím lepší ochranu lidských práv jsem poctivě pracoval už jako poslanec v minulém volebním období, mám tedy obrovskou radost, že se nám podařilo tento slib splnit. Zákon jsme slíbili občanům i v programovém prohlášení vlády a podařilo se nám jej dodat o rok
a půl dříve, než bylo v původním plánu.
Jde o národní sankční mechanismus proti osobám, které porušují lidská práva a dopouští se teroristických aktů nebo kyberútoků. Pokud se zákon v našem Parlamentu schválí, bude možné zmrazovat některé další majetky a Česko v tomto nebude závislé pouze na sankcích přijatých Evropskou unií.

 

V květnu Česko nahradilo Rusko v Radě OSN pro lidská práva:

V Radě se Česko bude věnovat tradičním tématům, jako jsou svoboda médií, svoboda shromažďování
a sdružování či podpora spolupráce s nevládními organizacemi. Česko chce hrát ještě aktivnější roli v hájení lidských práv. 29. června jsme oznámili kandidaturu na předsednictví této Rady.

 

České předsednictví v Radě EU:

V současné době nás nejvíce zaměstnává české předsednictví v Radě EU. Slíbili jsme, že prohloubíme vztahy se státy EU a obnovíme vnímání Česka jako spolehlivého
a zodpovědného partnera.

Toto jsou naše hlavní zahraničně politické priority:

 

Stojíme za Ukrajinou (v helmě i bez):

V únoru jsem se svým slovenským a rakouským protějškem poprvé navštívil Ukrajinu. Na mimořádné Radě EU jsme již v únoru přijali první sankce proti Rusku a od té doby jsme prosadili další. Nadále dodáváme humanitární a další pomoc válkou postiženým oblastem. V dubnu jsme opět otevřeli české velvyslanectví v Kyjevě. Ukrajina také
v červnu získala kandidátský status do EU.
Podruhé jsem se na Ukrajinu vydal v červenci. Otřáslo mnou, když jsem se sem po pěti měsících vrátil, procházel se ulicemi zničeného města a viděl jsem na vlastní oči, že válka a hlavně agrese Ruska zdaleka neskončila. Musíme si přiznat, že Západ podcenil ruské agresivní záměry a nechtěl vidět skutečnou povahu Putinova režimu. Soustavně se v úřadu, ať už na domácí půdě nebo při zahraničních setkáních, stavím za jednoznačnou podporu Ukrajiny
a jednotnou pomoc při boji proti ruské agresi. Věřím, že Putin tuto nesmyslnou válku prohraje a Ukrajina zůstane svobodnou demokratickou zemí.

 

Aktivně spolupracujeme na úrovni mezinárodních fór a partnerství:

Pravidelně se účastním mezinárodních fór a Rad ministrů, ale i konferencí, kde řeším aktuální otázky. Na okraj těchto jednání se zvlášť setkávám se svými protějšky z jiných zemí. Posiluji vztahy v rámci Slavkovského formátu se Slovenskem a Rakouskem. Na konci června jsem se vydal na Summit NATO v Madridu, kde jsme schválili Strategickou koncepci NATO, která stanoví vizi společné bezpečnostní a zahraniční politiky EU do roku 2030.

 

Posilujeme bilaterální vztahy:

Přivítal jsem mnoho svých zahraničních kolegů v Černínském paláci, abych potvrdil vzájemnou spolupráci a přátelské vztahy. Jednal jsem jak se svými nejbližšími sousedy
ze Slovenska a Rakouska v tzv. Slavkovském formátu, tak třeba i s ministryněmi zahraničí Austrálie a Velké Británie: Marise Payne a Liz Truss.
Podnikl jsem úspěšnou cestu do USA:
Právě má dubnová cesta do USA byla velmi plodná. Kromě mého protějška Anthony Blinkena jsem se setkal např. i s předsedou exilové vlády Tibetu Penpou Tseringem. Během mé návštěvy jsem také uctil odkaz bývalé ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeline Albright.

 

Další plány do budoucna:

Aktivně řešíme otázku digitalizace resortu, napravujeme dědictví minulých vlád, které zanechaly IT systémy ve špatném stavu.
Prioritou je pro nás také ekonomická diplomacie s důrazem na vědu, výzkum a inovace. Hostíme a podporujeme konference, kterých se účastní odborníci z celého světa, namátkou mohu jmenovat Prague Space Security Conference nebo Czech-Israeli Forum on Innovation on Smart Cities, v rámci kterého tu vystoupil i můj pirátský kolega Ivan Bartoš.

 

Vážení a milí,
držím palce v nadcházejících volbách do komunálu! Rád se s vámi potkám v rámci Prague Pride či na jiné neformální akci. Díky za podporu.

Váš Jan Lipavský