Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Červenec 2022 (zpět)

Milí příznivci, příznivkyně a přátelé Pirátů,

čas rychle plyne a za chvíli se přehoupneme do druhé poloviny prázdnin. Doufáme, že si nynější veliká vedra užíváte u vody anebo v přírodě, dodržujete pitný režim a jste zdrávi. Newsletter, který se vám dostal do emailových schránek, se zabývá nadcházejícími komunálními volbami. Termín 23. a 24. září se totiž neúprosně blíží a my usilovně pracujeme na volební kampani. Chtěli byste se také zapojit? Tak čtěte dál a vyberte si, jak byste nám chtěli pomáhat. Anebo nám dejte vědět a něco společně vymyslíme!

Kandidátní listiny podány

V minulých dvou týdnech naši volební zmocněnci a zmocněnkyně odevzdali na úřady několik kandidátních listin. Byla to jízda, ale jsme pyšní, že naše kandidátní listiny obsadili samí pracovití, poctiví a fajn lidé, kteří se nebojí výzev a mají odvahu dělat, co je správné!

V Kadani, Žatci, Děčíně, v Roudnici nad Labem a v Terezíně jsme vytvořili samostatné pirátské kandidátky a naši lídři a lídryně jsou zkušení Piráti.
Naopak v Ústí nad Labem, v Teplicích, Mostě, Litvínově, Chomutově, Lounech, Litoměřicích, Varnsdorfu a v Dubí jsme spojili síly s dalšími politickými stranami a spolky a těšíme se na další spolupráci v kampani.

 

Okrskové volební komise

Usedněte za Piráty do volebních komisí a ohlídejte férovost voleb! Až do 15. 8. se můžete přihlásit na našem webu https://ovk.pirati.cz/ a my se vám následně ozveme. Odměna vás nemine!

 

Je to kampaň

Volby klepou na dveře a vy se můžete zapojit do příprav. Máte zájem nás v těchto volbách podpořit a pomoci nám s pořádáním akcí, organizací nebo s rozdáváním novin či letáků? Jste aktivní na sociálních sítích a sledujete nás? Máte nápady, jak zlepšit vaše okolí? Zajímá vás politika? Pokud jste alespoň jednou odpovědli ano, tak jste ten/ta, kterého/kterou hledáme! Napište, zavolejte anebo nám vyplňte níže uvedený formulář a my se vám ozveme. Díky, že máte odvahu dělat, co je správné!

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Už na předchozím jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje byl přijat návrh na rozdělení volných finančních prostředků z hospodaření Ústeckého kraje za rok 2022. Součástí společného návrhu byl i požadavek našeho klubu na navýšení prostředků v dotačním programu na záchranu a obnovu kulturních památek v Ústeckém kraji o 20 milionů Kč.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Přestože celý červen probíhaly intenzivní přípravy k evropskému předsednictví, domácí politickou scénu rozbouřila kauza Dozimetr. V reakci nejen na ni představili 24.6. Piráti na tiskové konferenci ve sněmovně balíček 13 protikorupčních opatření. Více se o nich dočtete na tomto webu.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš absolvoval několikadenní návštěvu Izraele. Jeho hlavním cílem byla účast na konferenci CyberSec o kyberbezpečnosti, ale se zástupci místních institucí vedl další jednání na téma digitalizace a zajímal se i o zkušenosti při pěstování konopí pro lékařské účely.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, v souvislosti se situací na Ukrajině, předložil vládě sankční tzv. Magnitského zákon, zajišťující důkladnější ochranu lidských práv. Na konci června se ministr zúčastnil summitu NATO v Madridu, kde kromě řady jednání, převzal od zástupců Francie štafetu předsednictví v Radě EU .

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Při hlasování o zařazení jádra a zemního plynu mezi takzvané zelené investice Mikuláš Peksa s ostatními pirátskými europoslanci hlasoval pro námitku s cílem donutit Komisi přepracovat delegovaný akt. Ten totiž neodpovídá aktuální bezpečností a energetické situaci. ,,Nechceme, aby se na fosilní plyn pohlíželo jako na udržitelný zdroj energie. Ve chvíli, kdy tady máme jasnou strategii, jak se od ruského plynu co nejdříve odstřihnout, nedává smysl budoucí investice směřovat právě Putinovi." V rámci námitky se nedalo zvlášť hlasovat o jádru, které má v českém energetickém mixu své místo. Námitka by ale nenarušila možnost budovat další jaderné zdroje, pouze by se nefinancovaly z peněz na udržitelné zdroje. Námitka nakonec na plénu neprošla.

 

Kalendář akcí

Čeká nás spousta volebních akcí, o kterých se můžete dozvědět v našem kalendáři. Ten průběžně aktualizujeme. Také sledujte místní buňky Pirátů, které často pořádají posezení a diskuze. Do pirátského centra si můžete následující měsíc přijít zahrát pravidelné deskové hry a to:
2. 8. 18 - 20 Deskové hry s Piráty v SuPiCi
16. 8. 18 - 20 Deskové hry s Piráty v SuPiCi

 

Díky za podporu a přejeme krásné léto!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
petr.sudek@pirati.cz
+420 728 735 341