Interní newsletter: Léto v plném proudu, ale Piráti makají! (zpět)

Ahoj všem,

Stručně, jasně výstižně.

🧑‍💼Pracujeme!

Pirátský ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil tento týden Kyjev, kde vyjádřil jasnou podporu a solidaritu Ukrajině. „V prvé řadě je potřeba, aby Ukrajina zvítězila, zastavila se ruská agrese, aby mohli vyvážet obilí a lidé nemuseli prchat ze svých domovů, protože na ně padají rakety,“ uvedl Lipavský.

Ostuda končí, říká pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Evropská komise uzavřela auditní řízení o střetu zájmů s ČR, které se týkalo bývalého premiéra Babiše. „Moje předchůdkyně Klára Dostálová se bohužel neřídila závěry expertů, bojovala primárně za zájmy holdingu pana Babiše a ohrozila tak čerpání evropských dotací. Předpisy ke střetu zájmů by měly zabránit tomu, aby se podobná situace kdykoliv v budoucnu opakovala,” uvedl Bartoš.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek společně se zástupci MMR na kulatém stole představil hlavní přínosy připravované novely o sdíleném ubytování: Připravili jsme změny zákonů, které konečně zavedou jasná, férová, a hlavně vymahatelná pravidla pro sdílené ubytování. Pomohou jak sousedům, poctivým ubytovatelům a podnikatelům, tak i obcím. Samosprávy a sousedé v centru Prahy a dalších turisticky atraktivních lokalitách budou mít způsob, jak případné problémy řešit,“ popsal Michálek.

Sněmovna schválila konec jednorázových plastů – už žádné plastové příbory, talíře, brčka nebo nápojové kelímky . K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou regulovány, dnes už existuje řada alternativ. "Měli bychom snížit spotřebu odpadu všude tam, kde je to jen trochu možné a kde existuje náhrada, která nemá takový dopad na zdraví a přírodu,” říká Klára Kocmanová. Zákaz vybraných plastových výrobků bude účinný od poloviny příštího roku.

Europoslankyně Markéta Gregorová spouští kampaň NEklikat , která otevírá témata spojená s bezpečností v online prostoru. „Doufám, že naší kampaní pomůžeme českým uživatelům internetu obrnit se proti stále nebezpečnějším nástrahám online prostoru,“ říká.

Mikuláš Peksa a další europoslanci ustavili skupinu pro podporu regulované legalizace konopí. „Chceme celoevropskou diskuzi o konopí pro osobní potřebu, která bude založená na datech a faktech,” říká Peksa.

Poslankyně Klára Kocmanová sepsala přehledné informace o kotlíkových dotacích a rady jak a kde o ně žádat, podívejte se na ně!

 

👒Pravidelné online setkání Republikového výboru bude 3. srpna.👒

Termín podání kandidátek je šťastně za námi, nyní se budou kontrolovat a doplňovat náležitosti. Pokud máte něco závažného na srdci, můžete dorazit na jitsi RV, které proběhne 3. srpna od 19:00.

Republikový výbor v pátek minulého týdne odhlasoval zákaz volební spolupráce v senátních volbách s Hanou Kordovou Marvanovou. A příští týden, by měli být vylosováno nové jednatelstvo výboru pro období srpen 2022 až leden 2023.

 

🗣️Zahraniční odbor zve na mezinárodní konferenci Think Twice🗣️

Uskuteční se v Pražském divadle Venuše ve Švehlovce (Slavíkova 22, Praha 3) již 6. a 7. srpna.

Řeč bude hlavně o lidských právech, především o situaci v Rusku a Číně. Těšíme se na Vaši účast. Vstup volný. Info zde,

A kdyby měl kdokoli z vás ještě chuť být na konferenci speakerem, někam vás vmáčkneme. Ozvěte se na michal.gill@pirati.cz.

 

Držte se, je fakt vedro.

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335

|piratipracuji.cz