Interní newsletter: Konec Korupce (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Stručně, jasně a výstižně, to je dnešní newsletter!✂️

🤵Co dělají naši politici?🧑‍🚀

Sněmovna zrychleně schválila první protikorupční zákon z pirátského balíčku . Evidence skutečných majitelů zajistí odpovědnost firem a otevře cestu ke 179 miliardám z EU. Zprůhlední se tak vlastnické struktury firem, .omezí se praní špinavých peněz i šmeliny s dotacemi či veřejnými zakázkami nebo pokoutný sponzoring politických stran

⚓Evropský parlament i díky hlasům pirátských europoslanců vyzval k zakotvení práva na interrupce do základních evropských lidských práv. Brzy tak snad nebudou mít země jako Polsko šanci brát ženám možnost svobodně rozhodovat o vlastním těle.

🧑🏻‍🤝‍🧑🏻Sledujte, lajkujte a sdílejte seriál Humans of Piráti, kde představujeme kandidáty a kandidátky do letošních komunálních a senátních voleb.

🚔Sněmovna schválila v prvním čtení návrh zákona o podpoře nízkoemisních vozidel prostřednictvím zadávání veřejných zakázek a veřejných služeb v přepravě cestujících. „Zadavatelé veřejných zakázek a objednatelé veřejných služeb v dopravě budou mít povinnost dodržovat minimální podíly nízkoemisních vozidel v dopravě, která jsou šetrnější k životnímu prostředí,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

🦽Piráti pomohli invalidním důchodcům , iniciovali rozšíření slev ve veřejné dopravě. Minulá vláda na slevy na jízdné pro invalidy “zapomněla” a museli tak platit plnou cenu. Piráti tak napravili nepravost týkající se tisíců lidí.

📀Europarlament schválil balíček revolučních pravidel pro digitální obry. Pirátští europoslanci dokázali zabránit dalším útokům na soukromí online a dosáhli významných úspěchů v aktu o digitálních trzích, kde se podařila prosadit podmínka pro propojitelnost chatovacích platforem.

🎥Pirátští europoslanci vyzývají k zákazu šmírování zaměstnanců na pracovišti , především skrze umělou inteligenci, sledování v reálném čase a hlídání odpracovaných hodin pomocí speciálního softwaru.

💸Evropský parlament schválil opatření na dočasné uvolnění vzájemného obchodu mezi EU a Moldavskem pro určité produkty. Reaguje tak na negativní dopady ruské agrese na moldavské hospodářství. Zpravodajkou návrhu, který prošel schvalovacím procesem bezprecedentní rychlostí, byla Pirátka Markéta Gregorová.

 

🐙Informace RV k podání kandidátek a volebnímu dohledu🦑

Kandidátky můžete z Chobotnice vytisknout a podat na úřad, i když ještě neproběhla kontrola ze strany RV nebo není vše úplně v pořádku. Je lepší to podat s nějakými chybami, než blokovat podání kandidátky kvůli tomu, že třeba jeden kandidát nesplňuje podmínky kandidatury. Kandidáty, kteří nesplní podmínky kandidatury, můžeme odvolat nejpozději 48 hodin před volbami. Bude tedy dost času opravit případné nesrovnalosti. Další informace naleznete v podrobnějším textu.

Republikový výbor zahájil jednání k možné volební spolupráci ve věci senátní kandidátky Hany Kordové Marvanové v obvodu Praha11, sledovat můžete pod zn. RV 20/2022

Novým členem RV se stal Jan Novák, byl zvolen zástupcem za Jihočeský kraj. Současně děkujeme Janě Koláříkové za dobrovolnickou práci v RV, která kraj zastupovala doposud.

 

👯Hledáme místo konání CF 2023!👯

Chcete, aby se ve Vašem kraji konalo celostátní fórum? A splňujete tyto požadavky?
Preferovaný termín: 15.–16. 4. 2023,
Kapacita vč. novinářů: 1000 osob,
Dopravní dostupnost z celé České republiky,
Prostory: jeden velký sál, jedna místnost pro novináře, místo pro pre a after party,
Předpokládaná částka finanční podpory za centrálu je 200 tis. Kč, pokud kraj při organizaci přesáhne předem schválenou částku z rozpočtu centrály, jdou ostatní náklady za krajem.

 

🗣️Zveme na konferenci Think Twice🗣️

Uskuteční se v Praze již 6. a 7. srpna. Info Info zde

Pokud by měl na konferenci kdokoli z Pirátů chuť vystoupit, bude vítán . V publiku ale rádi uvidíme kohokoli!

 

Mějte se fajn a třeba se potkáme na kempu.

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335