Resortní tým informatika: červen 2019 (zpět)

Mílé pirátstvo,

dostává se k vám první newsletter z oblasti informatiky. Chceme shrnout, co se v této oblasti dosud událo, proto je trochu delší než je u newsletterů obvyklé. Dále budeme vydávat novinky pravidelně každých 6 týdnů v souvislosti s jednacím cyklem Poslanecké sněmovny.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o informatiku. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr informatiky zrušte.

Obsah

  • Pozvánky
  • Akční plán boje proti vendor lock-in a podpory open source software
  • Public money? Public code!
  • Firma za 1 den
  • Zákon o právu na digitální služby
  • Kyberbezpečnost a kyberobrana
  • Opendata
  • Česko.Digital
  • Data detention

 

Pozvánky

13.6. a 27.6 Kóduj s Piráty: Setkání k vývoji českého e-governmentu
Máte chuť zapojit se do vytváření českého e-governmentu a stát se členy našeho týmu? Teď je ten správný čas.
Nedávno jsme totiž navrhli zákon, který výrazně zjednodušuje proces založení nové společnosti a umožní založit firmu za 24 hodin s celkovými náklady 500 korun. Společně s návrhem jsme také spustili vlastní webovou aplikaci, která umožňuje snadné založení firmy online na https://urad.pirati.cz/. Aplikaci ale chceme dál vylepšovat a ukazovat, jak by měla vypadat komunikace státu s občany v 21. století. Potřebovali bychom ale vaši pomoc, a proto jsme připravili dvě úvodní setkání.
Uvidíme rádi každého, kdo by se rád podílel na vytváření českého e-governmentu - vývojáře, grafiky, legislativce, notáře a další. :-)

 

Akční plán boje proti vendor lock-in a podpory open source software

Piráti připravili Akční plán jako doplňující návod k vládní koncepci Digitální Česko. V Akčním plánu se zabýváme dvěma hlavními tématy. Prvním je problém vendor lock-in (uzamčení k jednomu dodavateli), ke kterému přinášíme právní analýzy smluv, metodiku řešení veřejných zakázek a další doporučení. Druhá část je věnována způsobům, jak se dá negativnímu efektu vendor lock-in předcházet za pomoci open source software. V dokumentu popisujeme, jak lze pomocí open source systémů zlepšit svou infrastrukturu a ještě ušetřit nemalé finanční prostředky na základě mnoha případů v ČR i zahraničí.

 

Public money? Public code! v češtině

Otevřená města zajistila profesionální překlad a sazbu brožury od Free Software Foundation Europe (FSFE) Public Money? Public code!. Jedná se o přehlednou brožuru, která je velmi vstřícným úvodem do problematiky opensource ve veřejné správě. Odborně pak na ní navazuje náš Akční plán boje proti vendor lock-in a podpory open source software.

 

Firma za jeden den

Firma za jeden den je projekt zaměřený na usnadnění práce českých podnikatelů a snížení jejich administrativní zátěže při zakládání firmy nebo živnosti. Naším cílem je výrazné zjednodušení procesu založení firmy prostřednictvím webových technologií, které podnikateli umožní veškerou administrativu vyřídit pohodlně přes internet. Pro návrh jsme získali podporu od ostatních stran zastoupených ve Sněmovně a doprovodili jsme ho zjednodušenou demoverzí, kterou jsme sami vyvinuli a dále pokračujeme ve vývoji. Přijďte nám s ní pomoct 13.6. do Pirátského centra (viz pozvánky).

Novelu zákona najdete ve sněmovním systému jako tisk 446.

 

Zákon o právu na digitální služby

Přelomový návrh zákona, který vznikl ve spolupráci s ICT Unií i s dalšími politickými subjekty, garantuje každému možnost komunikovat se státem elektronicky a řešit své věci přes internet. Navíc je zde zaručeno, že stát nebude opakovaně požadovat informace, které již jednou získal. V průběhu příprav zákona se nám podařilo vyjednat memorandum o jeho podpoře od všech subjektů. Schválení návrhu zákona očekáváme ještě tento rok.
Zákon lze najdete ve sněmovním systému jako tisk 447, podepsalo jej 133 poslanců a vláda k němu vydala souhlasné stanovisko. 28. května prošel v prvním čtení v Poslanecké sněmovně a byl přikázán k projednání výborům.

 

Kyberbezpečnost a kyberobrana

V oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany se snažíme prosazovat racionální přístup, který udržuje rovnováhu mezi zájmy státu na jeho obranu a právy občanů na soukromí. Pro lepší zabezpečení kritické infrastruktury státu proto doporučujeme širší využívání a vlastní vývoj a výrobu otevřeného softwaru a hardwaru. Naopak důrazně vystupujeme proti přehnanému šmírování obyvatel ze strany vojenské rozvědky.

 

Opendata

Otevřená data jsou podstatným dílkem do celkové mozaiky digitální transformace. Publikace opendat je zároveň téměř vždy správným a většinou relativně jednoduchým krokem. Snažíme se pracovat na nových opendatech Poslanecké sněmovny, neboť ta stará jsou nevyhovující a pokrývají jen část podstatných informací. Dále připravujeme otevřená data v oblasti zemědělských dotací a data se rovněž snažíme zveřejňovat na úřadech, kde mají Piráti své zastupitele.
Aktuálně připravujeme návrh zákona novely zákona. č. 123/1998 Sb. o právu na informace o životním prostředí, který nově do zákona zavádí pojem otevřená data a umožňuje tak publikaci otevřených dat ve stejném režimu, jako u ostatních dat státní správy, tedy nařízením vlády.

 

Česko.Digital

Ve čtvrtek 23.5. jsme se zúčastnili prvního meetupu platformy Česko.Digital. Jedná se nadějný projekt propojující IT komunitou se státní správou a nevládními organizacemi, které mají veřejně prospěšné projekty.
Více v rozhovoru s Jakubem Nešetřilem a na stránkách platformy.

 

Data detention

Návrh Pirátů na zrušení plošného sledování lidí v ČR zamítl Ústavní soud, Piráti proto začínají pracovat na zrušení či omezení data retention pomocí novely zákona.

 

Hezký zbytek června
přejí
Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí resortního týmu Informatika
a Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.