Interní newsletter: Hlubuček aktivoval Piráty? (zpět)

Ahoj všem Pirátkám a Pirátům,

posílám každotýdenní várku informací.

📰Co se dělo?📺

Okamžitě po vypuknutí skandálu v hnutí Starostů jsme vyzvali hlavního aktéra kauzy Petra Hlubučka k rezignaci na pozici pražského radní a náměstka. Stejně tak považujeme za jediné správné řešení rezignaci ministra školství Petra Gazdíka, který tak učiní 30. června. Vyvolali jsme také koaliční jednání a chtěli slyšet mimo jiné jasné kroky, které STAN udělá, aby se odpojil od problematických struktur.

Petr Hlubuček figuroval i v kauze, kvůli které Piráti podali v zimě trestní oznámení na neznámého pachatele. Týkala se pochybného prodeje pozemků v Praze-Lysolajích v roce 2017, který inicioval a prosadil právě tamější starosta Hlubuček. Podle pozdějšího posudku byl pozemek prodaný hluboko pod cenou a škoda může být v řádech desítek milionů korun. Na těchto pozemcích následně začali stavět byty sponzoři pražské buňky STAN a TOP 09.

Vyzvali jsme rovněž, aby na ministerstvu školství skončil náměstek, který pustil k zakázkám stíhaného Šteffela.

Představili jsme veřejně balíček 13 opatření proti rozkrádání a korupci. Tyto zákony hodláme prosadit a rozvíjet na všech úrovních správy země. Ke třem z nich, které už leží ve Sněmovně, svoláme mimořádnou schůzi, aby začaly platit co nejdříve.

Ivan Bartoš představil oblasti, na které se Ministerstvo pro místní rozvoj zaměří během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jde o politiku soudržnosti, regionální rozvoj, cestovní ruch a elektronizaci veřejných zakázek.

Olga Richterová předložila ve Sněmovně návrh, který umožní lepší péči pro pojištěnce zdravotních pojišťoven.

Šikana opozičních a nezávislých médií, informační autokracie a úpadek demokracie v Maďarsku. Těmito tématy se zabývali účastníci semináře, který ve středu zorganizovala Olga Richterová v Poslanecké sněmovně.

 

🧑🏿‍🔧RV: Chvalme transparenci a kontrolní mechanismy🧑‍🔧

Zažili jsme politicky turbulentní týden, ve kterém se ukázalo, že leckteré sovy nejsou tím, čím se zdají být.

Připomeňme, že Piráti si od počátku potrpěli nejen na transparenci, ale i na silné sebekontrolní mechanismy, aby nepříjemným překvapením předcházeli. Někdy je snaha o dodržování pravidel interpretována až jako byrošikana, Jistě, i ta se může vyskytnout, nikdo nejsme dokonalý, ale až se vám zase bude zdát nějaké pravidlo nadbytečné, zkuste nejdřív domyslet, kam by to mohlo vést, kdyby neexistovalo.

Finišuje podávání kandidátek a programů, úterý 28. června je poslední termín pro jejich podání do podatelny RV.
Stačí oznámit, že kandidátka/program je ok a přiložit link do Chobotnice a link na program. Podává se stále do registru volebních oznámení.

Výbor schválil změny v Organizačním řádu a provedl drobné změny v Pravidlech hospodaření. Jde hlavně o změnu kompetencí mezi odbory, vše najdete v jednání, změny kompetencí v této tabulce.

Také projednáváme rozpočtový dodatek, opravuje se správné rozdělení příspěvků na mandát poslance krajům, viz RV 19/2022.

 

Hezké volební prázdniny a rychle, rychle kandidátní listiny do chobotnice a RV

Registr volebních oznámení se plní kandidátními listinami, díky za to. Ale ještě nejsou všechny, proto pospěšte. Klidně dodejte i část kandidátky, s tím že doplníte zbytek dodatečně.
Upřesnění, kdy můžete podávat kandidátky na úřad bude následovat, v procesu je také možnost tisku kandidátek v pdf. Instrukce budou putovat na PKS a KoKs. Případně se ptejte zástupců RV pro váš kraj či příslušných orgánů.

A obligátně link do registru volebních oznámení https://redmine.pirati.cz/projects/registr-volebnich-spolupraci/issues/new.

 

🎙️Infožumpa🎙️

Je tady poslední předprázdninový díl podcastu Infožumpa! Tentokrát je hostem Michal Klíma, vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací. V rozhovoru popisuje strategickou komunikaci státu, chystané legislativní změny i reformu vzdělávání.

Podcast si můžete pustit třeba zde: (ale najdete jej i na Spotify, nebo Google a Apple podcast).

 

ZO

🗺️Zahraniční odbor zve na svou nadcházející otevřenou schůzku, která se uskuteční online v pátek 1. července od 18:00 na Jitsi. Všichni jsou zváni.

Hlavním tématem bude příprava mezinárodní konference Think Twice, která se uskuteční již 6. a 7. srpna v Praze. Kdybyste měli tipy na speakery, ozvěte se nám na michal.gill@pirati.cz.

A do třetice: na konferenci hned naváže mezinárodní pirátský kemp v Polsku 7.-21. srpna opět jste všichni zváni.

 

PO

Nové výběrové řízení:

🏦Člen/ka dozorčí rady Národní rozvojové Banky

V příloze posíláme poděkování všem dárcům, v případě, že je uveden nějaký faktický omyl, dejte vědět.
Jde o dary od roku 2018 do června 2022.

 

S pozdravem

Matěj Kubíček
matej.kubicek@pirati.cz
601 103 393