Interní newsletter: Ukáže KOMPAS správný směr? (zpět)

Už tento víkend proběhne v Jihočeském Táboře KOMPAS.

Najdou Piráti zase svůj směr nebo KOMPAS naruší nějaké neznámé magnetické proudy?

Ať tak či tak, nepropadejte panice, protože i cesta, může být cíl.

🖥️Co jsme dělali a kde to bylo vidět?📺

Evropa jako úkol. Tak zní motto českého předsednictví v Radě EU, které začíná 1. července. ČR se bude soustředit na pět základních priorit: zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnosti kybernetického prostoru, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Poslanecká sněmovna schválila zákon, který pomůže lidem s bydlením a vzděláváním, který pomůže lidem s bydlením a vzděláváním. Zákon umožňuje prostřednictvím výjimek z územního plánu realizovat nezbytné stavby i na plochách, kde by to nebylo jinak možné a stanoví mírnější technické požadavky na nezbytné stavby.

Uzavírat zkrácené úvazky a čerpat příspěvky na bydlení bude i díky Pirátům jednodušší. Zjednodušení uzavírání zkrácených úvazků se opírá o zavedení slevy na pojistné pro firmy zaměstnávající na částečný úvazek rodiče malých dětí, seniory či osoby v předdůchodovém věku. Olga Richterová se také zasadila o zjednodušení vyplácení příspěvků na bydlení a dalších dávek.

Už žádné utajování platů a odměn vysokých státních úředníků. Piráti prosadili transparentnější přístup občanů na informace. Občané budou mít nově možnost ověřit si u všech veřejných funkcionářů, poradců a členů vedení státem vlastněných firem, jaké mají platy a odměny. Poskytovat informace bude muset nově také skupina ČEZ.

Klára Kocmanová v duelu s poslankyní Ninou Novákovou (KDU-ČSL) v DVTV: „Lidi nemůžeme dělit do dvou kategorií. Uznejme, že všichni lidé mají mít stejná práva.“

 

📗 Právní minimum zastupitele

💡 21.6. 16:00 Právní minimum zastupitele
Jak fungují jednotlivé orgány samosprávy, jaké jsou jejich vztahy.
K čemu je reálně zastupitelstvo a rada a jak často se schází.
Jakou roli mají úředníci a tajemník.
Jaké jsou hlavní rozdíly při vládnutí na malé a velké obci.
Jak fungují obecní společnosti a příspěvkové organizace?
Pro účastníky zdarma, kapacita neomezena.

 

Poslední předprázdninové DISCO

Máme pro vás připravené poslední předprázdninové kolo diskusní platformy DISCO! A na koho se můžete těšit? 23. června od 19 hodin se DISCO uskuteční s Olgou Richterovou a Lukášem Koláříkem! Chcete se dozvědět více informací o vládním týmu a jeho činnosti? Pokud ano, připojte se a diskutujte o tom s našimi hosty. Témat bude velmi mnoho, proto doufáme, že se připojíte v hojném počtu.

Připojení bude probíhat pouze přes jitsi. Opět bude možnost kladení dotazů přímo živě, ale pro ty, kteří preferují kladení otázek písemnou formou, je i nadále shromažďujeme zde.

 

Kdo bude prezident*ka?

Měli by Piráti podporovat nějakého kandidáta či kandidátku v boji o prezidentský úřad? A koho rozhodně ne?

V tuto chvíli nevíme, zda nakonec budeme navrhovat a shánět podporu pro nějakého "našeho" kandidáta, nebo jestli nějaký kandidát bude mít zájem o naši formální a třeba i faktickou podporu. O tom případně rozhodne celostátní fórum v řádném jednání v souladu s volebním řádem.

Tvůj názor nás ale zajímá - pojď s námi diskutovat na forum. Jedná se o vnitrostranickou diskusi, abychom zjistili, jaký názor naše členstvo má.

 

Aktualizována Pravidla hospodaření

Republiková výbor na návrh předsednictva schválil tři drobné změny v pravidlech hospodaření.

 

Komunální volby

Pokračuje volební dohled, opět děkujeme všem, kdo již poslali náležitosti do volebního registru. Všichni ostatní prosím spěchejte a zasílejte do registru volebních oznámení.

V pátek 17.6. uplynul vnitrostranický termín pro splnění podmínek kandidatury, což je především podepsané čestné prohlášení kandidáta a vystavení životopisu a fotografie. Více najdete v Harmonogramu voleb 2022.

Také upozorňujeme, že 28.6. je termín pro předložení kandidátních listin do podatelny republikového výboru.

 

Rovné šance: Síťování zastupitelů a zastupitelek

Síťování zastupitelů a zastupitelek, jimž leží na srdci rovné šance žen a mužů: Otevřená společnost nabízí podporu a inspiraci, jak ve Vašich obcích učinit konkrétní pozitivní změny.

21.6. 2022 od 15:30 do 17 hod. proběhne úvodní on-line setkání, jehož cílem je více představit formu podpory, vzájemně se poznat a předat informace o konání akcí. Registrovat se můžete nejpozději do 20.6.2022 přes tento formulář.

 

Institut π

Hledáme nového člena správní rady Institutu π! Chtěl by ses podílet na jeho činnosti a máš k tomu dostatečné kompetence? Tak nám pošli svůj životopis! Více informací najdeš zde.

 

Hezký víkend přeje,

Jakub Dedek
Česká pirátská strana

jakub.dedek@pirati.cz
+420 770 113 644