Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Kampaň zahájena (zpět)

KAMPAŇ ODSTARTOVÁNA

V neděli 29. května jsme v pražských Riegrových sadech odstartovali komunální a senátní kampaň. Letos vysíláme do klání o senátorská křesla Martu Martinovou v obvodě Jičín, Vítka Šnajdra v obvodě Kutná hora a Martina Karima na Berounsku.

Do komunálních voleb jdeme v těchto obcích: Benešov, Příbram, Kutná Hora, Kolín, Nymburk, Poděbrady, Kladno, Beroun, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Krnsko, Líbeznice, Černošice, Mníšek pod Brdy, Veltrusy, Neratovice, Nelahozeves, Mělník, Rakovník, Čáslav, Narysov, Vestec, Ohrobec, Loučeň, Týnec nad Labem, Český Brod.

Pokud do toho chcete jít s námi, ozvěte se na mail barbora.knotova.vaicova@pirati.cz.

 

JAK MŮŽU KONKRÉTNĚ POMOCI?

a) staň se součástí týmu pro organizaci kampaně (kreativita a zkušenosti výhodou)
b) zapoj se jako dobrovolník/ce při akcích v kampani (jednorázově i pravidelně)
c) podpoř a propaguj naše kandidáty (finanční podporu, sdílejte na sociálních sítích,...)
d) nabídni prostor pro vyvěšení venkovního banneru 1x2m
e) svým vlastním způsobem (navrhni)

 

KOMPAS V TÁBOŘE

Posíláme odkaz na ZÁVAZNOU přihlášku na konferenci Kompas: https://ankety.pirati.cz/424994?lang=cs, která se uskuteční 17.-19.6. v Táboře v kulturním centru Střelnice.
Přihlášením se zavazuješ k uhrazení účastnického poplatku ve výši 800 Kč.
Uhradíme z něj pronájem hlavního sálu, vedlejších učeben, coffee breaky a dětský koutek.
Není hrazeno ubytování a jídlo - ubytování, obědy a večeře si všichni zařídí sami dle svých možností.
Kompletní informace najdete zde: https://redmine.pirati.cz/issues/39457

 

POJĎME DĚLAT MĚSTO

Pojďme dělat město je konference 2.-3. června, kterou jako Piráti spolupořádám. Je určená pro komunální politiky a je o plánování rozvoje města.
http://www.pojdmedelatmesto.cz
https://www.facebook.com/events/1220743462065621

 

NOVINKY Z KRAJE

 

Jana Skopalíková: Motivujeme Středočechy ke třídění odpadu!

67,9 kilogramu – v průměru tolik papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů vytřídil každý obyvatel Středočeského kraje v roce 2021. Meziročně si tak Středočeši připsali zlepšení skoro o 1 kilogram. Jak na tom byly ale jednotlivé obce kraje, resp. jejich třídiči? To zjišťovala tradičně soutěž My třídíme nejlépe.

 

Tomáš Zmuda: Benešovští patologové se zase mohou těšit do práce!

Patologové benešovské nemocnice pracují v novém moderním prostředí Budova patologicko-anatomického oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje je po kompletní rekonstrukci. V pondělí 2. května 2022 se oddělení po obnově interiéru slavnostně otevřelo za účasti statutárního náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka a předsedy Výboru pro zdravotnictví Tomáše Zmudy, který zhodnotil zdařilou rekonstrukci těmito slovy:

 

Jana Skopalíková: Soutěže Potravinářský výrobek a Středočeský šupináč nabízí novinky!

Výsledky 15. ročníku soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraj za rok 2021 byly slavnostně vyhlášeny na výstavišti v Lysé nad Labem. Soutěž, zaměřená na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu, v každé ze 7 kategorií vyhlašuje vítěze, který získává certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Blanket výrobce opravňuje po dobu dvou let užívat na výrobku ochrannou známku s logem soutěže. Přihlášky do letošního 16. ročníku je možné podávat až do 31. prosince 2022. Podrobnosti lze najít na webu Středočeského kraje.

 

Daniel Netušil: Podporujeme mladé sportovní talenty!

Finanční podpora volnočasového sportu byla v minulosti ve Středočeském kraji podceňovanou záležitostí a oproti jiným krajům bohužel stále zaostává. To se však nedá říct o podpoře vrcholového sportu. Na rozdíl od jiných krajů má Středočeský kraj poměrně propracovaný systém podpory talentovaných sportovců. Ten funguje pomocí tzv. Sportovních center mládeže Středočeského kraje (dále jen „SCM“). Součástí této podpory je navazující základní a sportovní výkonnostní činnost mládeže, zejména ve sportech zařazených do programu olympijských her. Cílem Středočeského kraje je podpora projektů sportovní přípravy talentovaných sportovců ve věkové kategorii od 7 do 23 let. Tím, že přivedeme děti a mládež k vrcholovému sportu, ale i sportu jako takovému, podpoříme nedoceňovaný význam sportu pro formování osobnosti, zodpovědnosti ke kolektivu, soudržnosti, fair play, zdravé ctižádosti a soutěživosti, pochopení významu přátelství a v případě úspěšných sportovců vytváříme i pozitivní vzory pro ostatní děti.

 

Tomáš Zmuda: Spustili jsme online rozklikávací rozpočet středočeských příspěvkových organizací!

Na základě iniciativy Pirátů schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje vstup do spolku Otevřená města jako vůbec prvního kraje v ČR. První projekt, který jsme začali realizovat bylo nasazení rozklikávacího rozpočtu CityVizor. Kraj jako takový má již od jara 2021 rozklikávací rozpočet od společnosti Gordic. V kraji máme cca 270 příspěvkových organizací a u všech jednou za 3 měsíce konsolidujeme účetní data.

 

Kladenští Piráti se Starosty: OPRAVÍME KLADNO!

Piráti a Starostové budou ve volbách do kladenského zastupitelstva kandidovat společně pod názvem Opravíme Kladno. Koalici povede kulturní organizátor a nakladatel Roman Hájek (Piráti).

 

Jiří Snížek: Rozšíření vodárenské soustavy dostalo od zastupitelstva zelenou

Středočeský kraj podporuje propojení vodohospodářských soustav tak, aby občané měli dostatek pitné vody. V souladu s tímto názorem krajské zastupitelstvo na svém dnešním zasedání odsouhlasilo návrh na vydání 7. aktualizace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje. Navrhované řady v rámci záměru Rozšíření vodárenské soustavy v koridoru dálnice D3 kraje propojují dva skupinové vodovody, a to Posázavský skupinový vodovod a Skupinový vodovod Javorník – Benešov s možným napojením na jihočeskou vodárenskou soustavu.

 

Jiří Snížek: Podporujeme rozvoj udržitelného potravinového systému!

Středočeský kraj bude spolupracovat s hlavním městem Prahou a jeho Institutem plánování a rozvoje (IPR) při účasti v mezinárodním konsorciu, které usiluje o unijní grantový projekt Rurality in metropolitan governance (RMG, Venkov v metropolitní správě) v rámci programu nadnárodní spolupráce Interreg Europe. Aktuální výzva programu je zaměřená na meziregionální spolupráci Hlavním tématem konsorcia, do kterého byl kraj Prahou přizván, je udržitelný potravinový systém metropolitních regionů. Spolupráci na svém dnešním jednání to schválila krajská rada, zelenou projektu musí dát ještě zastupitelstvo.

 

ZASEDÁNÍ KRAJSKÉHO FÓRA

Na další zasedání krajského fóra na zve Lukáš Kohout do Veltrus. Sejdeme se v neděli 26. června v čase 13:00–18:00. Program schůze vzniká zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=799&t=61072&sid=7175ed07e17105db1699068ffb08be89

 

Monika Kuncová a Barbora Knotová Vaicová
Koordinátorky pro Středočeský kraj
monika.kuncova@pirati.cz, +420 778 111 468
barbora.knotova.vaicova@pirati.cz, +420 770 113 640