Resortní tým informatika: květen 2022 (zpět)

Od minulého newsletteru uplynulo mnoho času, proto posíláme souhrn novinek, které se za poslední půl roku udály.

Český digitální tým

Byl ustanoven Český digitální tým, který je složen z renomovaných odborníků na IT a slouží jako nezávislý poradní orgán Ivana Bartoše jako místopředsedy vlády. Pracovní skupiny v rámci týmu mají široký záběr, věnují se např. vzdělávání, výzkumu apod. Funkcí tohoto týmu je především kromě odborné podpory také podpora ve veřejném prostoru. Rezortní tým Informatika se dále věnuje obdobné problematice po stranické linii, čili programovým otázkám, práce s KETy apod.

 

Transformační projekt

Chybí centrální koordinace, standardy, jednotná metodika a efektivní projektové řízení, sdílení kompetencí a potřebných odborných zkušenosti.

V současné době mají některá ministerstva podřízenou organizaci (zpravidla státní podnik), od které mohou nakupovat IT služby bez vypsání veřejné zakázky na základě tzv. in-house výjimky. To je však možné jen v rámci jednoho resortu. Toto uspořádání je nehospodárné, protože neumožňuje resortům sdílet vysoce odborné kapacity a neumožňuje uchování jedinečného know-how.

Proto připravujeme projekt, který přinese komplexní změnu. Mnoho dílčích opatření, na které se dlouho čekalo, ale nebyla politická vůle je prosadit.
Hlavní zásady jsou:

* Zajistit efektivní strukturu řízení digitální transformace veřejné správy
* Upravit potřebnou legislativu, která zajistí cílovou organizační strukturu, procesy, pravomoci, systémy a data
* Konsolidovat, transformovat, posílit a efektivně využívat odborné lidské zdroje v nové organizační struktuře řízení digitalizace
* Efektivně řídit rozvoj digitálních služeb k zajištění splnění požadavků Zákona o právu na digitální služby
* Zavést efektivní kontrolu kvality IT záměrů a projektů od návrhu po vyhodnocení realizace
* Zajistit digitální přívětivost nově předkládané legislativy
* Zajistit stabilní financování a finanční řízení rozvoje a provozu sdílených služeb
* Vytvořit samostatnou rozpočtovou kapitolu digitalizace pro rozvoj a provoz  sdílených služeb a prioritní sdílené záměry a projekty (dle analýzy z etapy I. A3)
* Zavést efektivní IT controlling napříč orgány veřejné moci

Aktuální stav: Projekt schválen vládou, připravuje se především legislativní řešení daného procesu a další nezbytné kroky pro lehký přechod.

 

eGov vzdělávání

Toto téma rozpracováváme jak v Mezirezortní skupině digitálního vzdělávání, tak v pracovní skupině pod Českým digitálním týmem. Spolupracujeme i s pirátským Rezortním týmem Školství. Aktuálně se Mezirezortní skupina věnuje tématice vzdělávání IT odborníků z Ukrajiny a jejich dalšímu zapojení v rámci IT v ČR. Další aktivitou je snaha ukotvit téma digitální vzdělávání do Rámcového vzdělávacího programu (RT Školství pracuje na jeho připomínkování). V plánu je v rámci tzv. „obálky Národního plánu obnovy“ žádat o finance na e-vzdělávání (metodika, videa) v oblasti eGovernmentu a orientaci žáků v tomto prostředí. Žáci by se měli učit na demo verzi Portálu občana.

 

Národní plán obnovy

tedy NPO je dnes klíčovým zdrojem financování digitalizace. Jsme si vědomi, že to nese administrativní obtíže, ale jiný silný zdroj financování nemáme. V rámci kabinetu MDG se tématu věnujeme.

 

Evropská komise stanovila termíny a znění milníků a cílů, na které váže výplatu financí. Tyto se moc nedodržují ze strany ČR.
* Znění a termíny platnosti nové legislativy na české i evropské úrovni (např. OpenData)
* Předfinancování projektů z národních zdrojů (z NPO propláceno zpětně – nutné mít vlastní zdroje financování)
* Vyřešení problematiky DPH (z pohledu EU neuznatelný výdaj, min. u rozpočtových organizací je nutno financovat ze státního rozpočtu)
* Chybějící personální zdroje pro oblast realizace administrativy a projektového řízení
* Nastavení spolupráce s Kompetenčními centry

 

Legislativa

Legislativa určuje pravidla pro všechny a proto je důležité jí kontrolovat a nebát se jí vylepšit, vždy snažíme přicházející legislativu diskutovat.

V systému eKLEP, ve kterém jsou materiály předkládané na vládu, jsou nyní materiály legislativní i nelegislativní. Důležité jsou pro nás především materiály legislativní, tedy zákony a podzákonné právní předpisy.

V nedávně době jsme připomínkovali navrhované znění nového zákona o správě voleb. Tento počítá již s korespondenčním hlasováním, centrální evidenci voličů (aby lidé mohli vykonávat své aktivní volební právo odkudkoliv), možné jednodenní volby a také ustálení termínů voleb. Neformálně jsme diskutovali i o možnosti elektronických voleb. Na to ale ještě veřejná správa není dostatečně připravena.

Aktuálně je v meziresortním připomínkovém řízení:

*Návrh zákona o ochraně oznamovatelů
*Návrh novelizace nařízení vlády o údajích centrálního registru administrativních budov
*Informace od MV ČR k požadavcích na provoz systémů e-Sbírka a e-Legislativa
*Zákonem na ochranu oznamovatelů se právní řád České republiky harmonizuje s právem Evropské Unie. Explicitně už bude existovat na zákonné úrovni ochrana všech zaměstnanců v soukromém i veřejném sektoru, všech zaměstnanců ve služebním poměru a například také všech příslušníků bezpečnostních sborů ČR, kteří se rozhodnou nahlásit nevhodné chování ze strany svých nadřízených nebo svých spolupracovníků.

V MPŘ je nyní také návrh novelizace nařízení vlády o centrální evidence administrativních budov a informace o požadavcích na zajištění ověřovacího a ostrého provozu systému e-Sbírka a e-Legislativa.

 




Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat či je zařadit do příštího newsletteru? Ozvěte se nám.
Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.



Za rezortní tým informatiky
Ondřej Profant, náměstek ministra pro místní rozvoj, vedoucí rezortního týmu
Zuzana Ujhelyiová, koordinátorka rezortního týmu

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.