Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Květen 2022 (zpět)

Milí podporovatelé, Piráti a Pirátky,

opět k vám do emailových schránek doputovalo shrnutí uplynulého měsíce a plán na ten následující. Doufáme, že se máte dobře, užíváte si krásného počasí a vyhlížíte prázdniny. My se těšíme na zahájení kampaně pro komunální volby, které nás čeká už tuto neděli 29. 5. 2022 v Riegrových sadech v Praze. Akci pořádáme k příležitosti oslavy Evropského dne sousedů a celou jsme ji pojali jako setkání v parku, kde zároveň představíme naše lídry a lídryně v jednotlivých městech a kandidáty a kandidátky na senátory. Ze zahájení budeme samozřejmě živě vysílat na náš oficiální facebookový profil. Snad se nám vydaří počasí a vytvoříme fajn fotky a videa našich Pirátů a Pirátek, které vám následně budeme prezentovat.

Start kampaně a komunální volby klepou na dveře

Jak jistě víte, i letošní rok je rokem volebním. Na podzim se budou konat komunální volby a my oficiálně tuto neděli startujeme kampaň. Máte zájem nás v těchto volbách podpořit a pomoci nám s pořádáním akcí, organizací nebo s vytvářením programu ve vašem městě? Chtěli byste ve vašem městě nebo obci něco změnit a nevíte jak? Máte nápady, jak zlepšit vaše okolí? Zajímá vás politika? Napište nebo zavolejte, zajímá nás váš názor!

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Výstupy ze zasedání Krajského zastupitelstva Ústeckého kraje a důležité kauzy můžete sledovat na našem webu. Bohužel na minulém zasedání nevyšel pokus o přejmenování Koněvovy a Žukovovy ulice v Ústí nad Labem. Naše snahy tím ale nekončí, musíme se jednou provždy odpoutat od rudé minulosti!

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Po dlouhé době jsme postupně odložili respirátory, jak v hromadné dopravě, tak nakonec i ve zdravotních zařízeních. Nemuselo k tomu dojít, protože populistická opozice zuby nehty brání korupční prostředí a svým blokováním Zákona o střetu zájmů odsouvala i zrušení stavu pandemické pohotovosti. V prosazování protikorupčních opatření a zejména Zákona o střetu zájmů nepolevíme.

Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí! Pirátka a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová vyhrála u soudu spor s nechvalně proslulou Nelou Liskovou, která o ní šířila dezinformace.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

Piráti ve vládě schválili první pomoc pro rodiče s dětmi. V dnešní rozbouřené době bude rodinám, jako jedno z opatření proti zvyšujícím se životním nákladům, poskytnut jednorázový příspěvek. Dále prosazujeme návrh na systémovou valorizaci rodičovské s ohledem na inflaci. Podpoříme i zkrácené úvazky a vyhlášení mimořádné dotace pro dětské skupiny.

Pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš předložil opravený návrh zpackaného Stavebního zákona z dílny ANO, který ruší plánovaný vznik superúřadu a celý proces zjednoduší a tím pádem i zrychlí. Na svém ministerstvu také spustil miliardový program pro obce a kraje, určený k podpoře rekonstrukcí budov, které budou sloužit k bydlení pro všechny občany. Ivan Bartoš dále vyjednává s Evropskou unií finanční podporu zemím zasaženým krizí na Ukrajině.

Jan Lipavský absolvoval svou první návštěvu v USA ve funkci ministra zahraničí ČR. Na své cestě se setkal s premiérem Tibetu nebo americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenen, zastavil se i v Kongresu. Kromě témat týkajících se bezpečnosti v Evropě vyjednával podporu kandidatury ČR na uvolněné místo v Radě OSN pro liská práva, které jsme nakonec získali a nahradili jsme tak Rusko. Zúčastnil se pohřbu bývalé česko - americké diplomatky Madeleine Albright.

Michal Šalomoun, předseda Legislativní rady vlády a ministr pro legislativu, se mimo jiné podílí na přípravě české verze Magnitského zákona, který chystá Ministerstvo zahraničí.

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Všichni pirátští europoslanci, včetně Mikuláše Peksy, podpořili schválení směrnice, která má zajistit, aby ženy a muži v EU byli za stejnou práci odměňováni stejně.
Směrnici musí posvětit i další evropské instituce.

Situace na Ukrajině nám všem dále komplikuje život. V čem tkví další nebezpečí a jak k němu přistupovat si můžete přečíst v článku Mikuláše Peksy.

 

Kalendář akcí

24. 5. 18 - 20 Deskové hry s Piráty
29. 5. zahájení kampaně pro komunální volby v Riegrových sadech v Praze
2. 6. 18 - 21 promítání filmu Vlci na hranicích a následná diskuze s hosty
7. 6. 18 - 20 Deskové hry s Piráty
9. 6. 15:30 - 17:30 SWAP v SuPiCi
21. 6. 18 - 20 Deskové hry s Piráty
23. 6. 18 - 21 promítání filmu Jednotka intenzivního života a následná diskuze s MuDr. Dušánkovou

 

Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na setkání na nějaké námi pořádané akci!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Petr Sudek
+420 728 735 341