Interní newsletter: AsPiK (zpět)

🤝🏼Zdravím z AsPiKu, tedy alternativního sjezdu pirátských komunit ze Starých Splavů, kam se nejspíš chystáte a pokud ne, ještě stále přijet můžete.🤝🏼

🏴󠁴󠁶󠁮󠁭󠁡󠁿Novinky z novin📺

Piráti prosadili ve vládě významné posílení práva veřejnosti na informace. ČEZ bude “průhlednější” a bude muset poskytovat víc informací než doposud.
Skončí éra utajování platů a odměn vysokých úředníků.

Poslanec Babiš se má za svoje lhaní omluvit pirátskému senátorovi Lukášovi Wagenknechtovi.
Rozhodl o tom nepravomocně soud.

Piráti a Česko jednoznačně podporují Finsko a Švédsko v jejich zájmu o vstup do NATO. „Finsko a Švédsko jsou vřele vítány a my jejich zájem o vstup podporujeme, považujeme je za přátele. A to je postoj, který sdělím svým kolegům,” řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Europoslanci schválili nulové clo pro výrobky z Ukrajiny. Na návrhu pracovala jako stínová zpravodajka pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Výjimečné opatření spočívá v jednoročním pozastavení cel, anti-dumpingu a ochranného cla na dovoz z Ukrajiny. Tím jednoznačně podpoříme ukrajinskou ekonomiku,” říká.

 

Info o volebním dohledu RV🔭

Připomínáme, že 19. 5. byl termín pro oznámení RV záměru jednat o volební spolupráci, členové RV je nyní postupně projdou.
Smlouvy o volební spolupráci musí být uzavřeny do 7. 6. 2022 a oznámeny RV nejpozději týden před jejím uzavřením. Vše směřujte stále do registru volebních oznámení.

Připomínáme také pravomoci RV z hlediska volebního dohledu

Republikový výbor může zakázat jednání o volební spolupráci, uzavření smlouvy o volební spolupráci i
zrušit volební spolupráci. V mimořádných a odůvodněných případech může republikový výbor změnit také předložený volební program nebo i předloženou kandidátní listinu. viz Volební řád

Členové RV také dohlížejí na řádný průběh primárních voleb a dalších náležitostí, dle příslušných předpisů.
Každý kraj má přidělen dva zástupce RV, na které se v případě nejasností můžete obracet.

Tabulka volebního dohledu na obrázku.

 

Republikové předsednictvo začíná pracovat na prioritách pro rok 2023☂️

Jelikož v tomto roce nás čekají pouze prezidentské volby, je zde prostor pro mnohé změny. A velice uvítáme, když se do toho zapojíte s námi!

Na co bychom se jako strana měli příští rok zaměřit? Co je potřeba zlepšit? Co nám ve straně chybí a měli bychom to nově zavést? Nebo naopak je tu něco dobře fungujícího a měli bychom to více rozvinout?

Otázek je opravdu mnoho a my pevně věříme, že každého napadne spousta nápadů.💡 A my budeme velice rádi, když se o ně s námi podělíte. Stačí kontaktovat vaše krajské předsednictvo, které nám výsledné postřehy přepošle.

 

Ze sněmovny:✉️🖊

Pro rychlé exkluzivní informace z vlády, parlamentu a europarlamentu jsme zřídili signálovou skupinu Pirátský vysílač, mimo jiné tam po každém jednání vlády najdete rychlou zprávu, co se událo. Očekávejte zhruba jeden až tři příspěvky denně. K odběru se můžete přihlásit zde:

Pokud vám nevyhovuje aplikace Signál, můžete odebírat obsah Piráského vysílače prostřednictvím uzavřeného stejnojmenného vlákna na Zulipu (pro přídání napiš Honzovi Bednaříkovi), případně můžete číst pravidelné týdenní souhrny na fóru.

 

📓Vzděláváme se📓

Minulý víkend proběhl v Praze lídrovský kurz LARP (lídrovský alternativní rozvojový program), zaměřený na rozvoj a trénink soft-skillových dovedností.

Ze zpětné vazby od účastníků i lektorů vychází, že je jedná o velmi přínosný workshop a smysluplnou časovou investici pro všechny strany.

👥 Rádi bychom tě pozvali na další (a do voleb poslední) LARP, který se bude konat v Pardubicích 10.-11. 6.

Informace o kurzu, včetně harmonogramu, najdeš na webu.

Tento kurz je opatřen příspěvkem 1000,- Kč. 60% z této částky (600 Kč) pokrývá náklady na jídlo (sobotní večeře, nedělní snídaně a oběd + občerstvení po celou dobu).
Pro některé účastníky minulého kurzu představovala tato částka bariéru a proto jsme se rozhodli nabídnout variantu bez stravy. V tomto případě činí kurzovné 400

V případě, že jsi se rozhodl/a pro účast, vyplň prosím registrační formulář na webu a budu se na tebe těšit spolu s lektory Olgou Richterovou, Markem Víchem, Michalem Zacharem a Šimonem Steffalem 10. a 11. 6. v Pardubickém pirátském centru! :-)

Vzdělávání:

Webináře pořádané ve spolupráci s organizací OŽIVENÍ.

Těšíme se z naší dlouhodobé spolupráce a nyní nabízíme tyto dva webináře:

💡31.5. 16:00 V roli zastupitele
Těžké začátky: Ustavující zastupitelstvo a politický souboj o pravomoce můžou být první studenou sprchou.
Špatný začátek může zkomplikovat nadcházející 4 roky. Pomůžeme ti se zorientovat v tom, jaká je role zastupitele.

💡21.6. 16:00 Právní minimum zastupitele
Jak fungují jednotlivé orgány samosprávy, jaké jsou jejich vztahy.
K čemu je reálně zastupitelstvo a rada a jak často se schází.
Jakou roli mají úředníci a tajemník.
Jaké jsou hlavní rozdíly při vládnutí na malé a velké obci.
Jak fungují obecní společnosti a příspěvkové organizace?

K registraci na webináře tudy:

 

🎙️Podcast s Vráťou🎙️

Vratislav Filípek je šéf marketingu Pirátů. Co podle něj stojí za propadem k 5 % a "neviditelností" Pirátů? A co si myslí o kampani Andreje Babiše?

 

🤵‍♂️Rovné Šance👰‍♀️

Pirátská strana prochází poslední měsíce reflexí ohledně zastoupení žen v politice. Je to vidět například z výsledků primárek v Praze i Ostravě. V Praze členky a členové vybrali do první desítky kandidátky na HMP 5 žen, Jana Komrsková je dvojkou kandidátky. Další ženy (namátkou Magdalena Valdmanová, Zuzana Boehmová) se staly jedničkami na městských částech. V Ostravě se zase lídryní stala Andrea Hoffmannová a v obvodech uspěly například Zuzana Kolaříková a Pavlína Polášková. Jestli se jedná o celkový posun, nebo jen dílčí úspěchy, ukáže podrobná analýza celkových výsledků primárních voleb.

 

Zprávy TO

TO vítá posilu!🛠️
Máme nového Helpdeskáře Davida. Rád pomůže a poradí, když technika nedělá, co má. David se zatím seznamuje se stranickými systémy, buďme k němu tedy schovívaví. Najdete ho na Zulipu a v Podatelně TO).

Synchronizace skupin Mrak - Chobotnice🕹️
Skupiny pro sdílení v Mraku se nyní synchronizují z Chobotnice a díky tomu dostaly lidsky čitelné názvy. Tato vítaná změna vám usnadní práci s Mrakem.

 

🔒Pirate Security Conference🛡️

Zahraniční odbor zve všechny zájemce o mezinárodní politiku o víkendu 18.-19. června do pražského Impact Hubu na Pirátskou bezpečnostní konferenci. Jedná se o tradiční akci v režii německých Pirátů, která se obvykle koná v zimě v době Mnichovské bezpečnostní konference. Takže kdo nejedete do Tábora, přijďte alespoň do Hubu!

Událost: a web:.

 

🌳 Hledáme VRBY! 🌳

V rámci systému prevence patologických jevů hledáme dva KOPRy a cca 14 Vrb. Chceš pomoct straně v tom, aby se nám tu všem líbilo?
Přihlaš se! 🛎️

Výběrka pro Europoslance:
Researcher and copywriter
Local administrative assistant and office manager (part time)

 

Krásný víkend všem,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru
matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335