Interní newsletter: Střet zájmů se odkládá (zpět)

Ahoj Pirátko, Piráte,

posílám Ti čerstvé jarní novinky.

📰News📻

Jak budou města vypadat za deset let? Potřebujeme kvalitní územní plán a MMR proto chystá samostatnou novelu věnovanou právě územnímu plánování a regulačním plánům.

Pomáháme Ukrajině. Pomáháme na úrovni diplomacie i jednotlivých obcí. Na základě iniciativy ministra Ivana Bartoše zaslali ministři deseti států EU dopis Evropské komisi, v němž navrhují opatření, jak s pomocí prostředků fondů EU co nejlépe zvládnout současnou situaci.

Proběhly hned tři mimořádné schůze Sněmovny. Obstrukce ANO i SPD znemožnily projednat novelu zákona o střetu zájmů. Ta znemožňuje politikům například vlastnit velké mediální domy, proto se jí Andrej Babiš bojí. Sněmovna schválila ukončení pandemické pohotovosti, snížení poplatku za pojištěnce na úroveň roku 2021.

Poslankyně Klára Kocmanová upozornila na rostoucí vliv organizací, které potírají právo žen na rozhodování o vlastním těle. Potírání lidských práv není názor, ale středověk.

Pirátští europoslanci upozornili na porušování zásad právního státu v Polsku a Maďarsku. Tamní vlády nerespektují základní evropské hodnoty, kvůli čemuž jim hrozí
odebrání části rozpočtu Evropské unie.

Pirátští europoslanci podpořili další sankce proti Rusku. Opět upozornili na nevhodný způsob schvalování sankcí, který probíhá jednomyslným souhlasem členských zemí. V zahraničních otázkách prosazují hlasování kvalifikovanou většinou.

 

🔨Republikový Výbor🔨

Omluva - termín nahlášeni volební spolupráce je až do 19. 5.

Nedopatřením byl v minulém newsletteru v části za RV uveden chybný termín pro oznámení záměru jednat o volební spolupráci (8. 5)., správný termín je 19. 5. Omlouváme se. Dobrou zprávou je, že tak máme ještě dostatek času.

Současně připomínáme povinnost oznámit Republikovému výboru záměr o ní jednat aspoň 1 týden před jejím uzavřením. Smlouvy o volební spolupráci musí být uzavřeny do 7. 6. 2022. Vše směřujte do registru volebních oznámení RV

RV schválil Společný komunální program pro volby do zastupitelstev obcí v roce 2022 (dostupné pro členy)

Dále projednáváme Novelu volebního řádu pro komunální volby a Schválení záměrů pro komunální volby 2022.

Bylo svoláno zasedání RV na 4. a 5. 6. 2022. Místo ještě vybíráme, pokud máte ve vašem kraji zájem zasedání uspořádat ozvěte se nám na nejlépe na zulipu , co nejdříve.

 

✨DISCO s RP🔥

A na koho se tentokrát můžete těšit? 12. května od 19 hodin se DISCO uskuteční s Hankou Hajnovou a Pavlem Štěpánkem!
❧ Zajímají vás komunální volby 2022?
❧ Máte v plánu kandidovat?
❧ Chcete slyšet více informací o našem příběhu?

Tak se k nám připojte a Hanka s Pavlem vám velice rádi poradí a zodpoví veškeré otázky. Připojení bude tentokrát pouze přes Jitsi:. Opět bude možnost kladení dotazů přímo živě, ale pro ty, kteří preferují kladení otázek písemnou formou, je i nadále shromažďujeme zde:.

 

KVĚTNOVÉ UDÁLOSTI 🌸

👥 KOMUNÁLNÍ FÓRUM 2022
14. 5. 2022 Impact HUB Brno
Setkání určené pro všechny, kdo se chystají po říjnových volbách usednout do zastupitelstev. Akce je určená výhradně pro členky a členy Pirátské strany a pro příznivce, kteří budou za Piráty kandidovat.
Přijeď 14. 5. 2022 na Komunální fórum do Brna, potkej se, propoj se, načerpej nové znalosti a připrav se na to, co přijde po říjnových volbách!
Registrace a více info včetně nabitého programu.
FB event
Těšíme se na hojnou účast a osobní setkání. 🙂
🎓 TRIÁDA WEBINÁŘŮ pořádaných ve spolupráci s organizací OŽIVENÍ

Těšíme se z naší dlouhodobé spolupráce a nyní nabízíme tyto tři webináře:
💡 17.5. 16.00 Jdu do voleb. Jak zaujmout voliče?
Tento webinář jsme se rozhodli opatřit spoluúčastí 300,- Kč (20% z ceny, kterou hradíme).
Kapacita pouze 20 osob!
💡31.5. 16:00 V roli zastupitele
Pro účastníky zdarma, kapacita neomezena.
💡21.6. 16:00 Právní minimum zastupitele
Pro účastníky zdarma, kapacita neomezena.
Odkazy na přihlášení najdeš zde
👥 LARP (Lídrovský alternativní Rozvojový Program) - Pardubice
11.-12.6. ParduPice
Víkendový kurz zaměřený na rozvoj lídrovských dovedností, time-management, osobní rozvoj a práci s hodnotami. Především pro kandidát/ky v letošních volbách, ale i pro ostatní Pirátky a Piráty!
V sobotu se na tebe budou těšit Olga Richterová a Marek Vích. Večerní program "Kdo je mistr Yoda?" povede Michal Zachar. V neděli se pak můžeš těšit opět na Olgu a na Šimona z Mindset Mentors.
Více informací a přihlášku najdeš na WEBu.
⚠️ Očas se mrkni na web SAKO, kde najdeš nejen veškeré aktuality a pozvánky na události, ale i velmi užitečné záznamy z dříve proběhlých webinářů.

 

🧷Administrativní odbor📎

Jednání CF

CF 32/2021 Změna Stanov - Výběr vedoucích odborů ve výběrovém řízení - znovu obnovené jednání

Členské podněty
Výjimka z kumulace pro Ivana

Školení na aplikaci pro zadávání kandidátních listin určené oblastním předsednictvům
Proběhne ve dvou termínech.
9.5.2022 od 19:00
11.5.2022 od 19:00
Těšit se na vás bude Jan Bednařík a Lucie Spáčilová

Harmonogram pro komunální a senátní volby 2022
Administrativní odbor vyhlásil harmonogram komunálních a senátních voleb v letošním roce.
Kromě zákonem daných termínů jsou v něm uvedené i termíny dané Volebním řádem strany.

 

⛯Maják naostro⛯

Pohodlné psaní aktualit s vizuálním editorem v Majáku, který ovládne každý člen, si už na ostro užívají Piráti z Českých Budějovic, Roudnice a Bohumína. Bude váš web další, který nadobro opustí Jekyll a přejde na Maják? Přidali jsme spoustu vylepšení, jako galerie a videa v článcích a interaktivní 🗺️(mapy) pirátských projektů. Chystáme propojení s 🐙 (Chobotnicí) na synchronizaci medailonků a seznamů kandidátů. Kampaň se blíží, tak si s přechodem na Maják pospěšte!

Potřebujete info, pomoc nebo radu? Kanál Maják na Zulipu to jistí . Připomínáme, že každé pondělí od 17:00 jsme na jitsi.

 

🎤Podcast s Lucií Čejkovou🎙️

Lucie je novinářka a výzkumnice z Katedry mediálních studií a žurnalistiky na Masarykově univerzitě v Brně. V dnešním podcastu diskutuje mediální gramotnosti nejen u mladistvých, ale zejména u seniorů. Není vzdělání během na příliš dlouhou trať? A rozhodnou senioři další volby?

 

👩‍⚕️Vypsaná výběrová řízení👨‍⚕️

V rámci systému prevence patologických jevů hledáme dva KOPRy a cca 14 Vrb. Chceš pomoct straně v tom, aby se nám tu všem líbilo?
Přihlaš se! 🛎️

Researcher and copywriter

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335