Resortní tým Místní rozvoj: duben 2022 (zpět)

Přinášíme vám informace o dění v oblasti místního rozvoje a veřejné správy od ledna do dubna 2022.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz.
Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.

Řešíme problémy v Bruselu vzniklé střetem zájmů Andreje Babiše

V březnu byla odeslána odpověď Evropské komisi v rámci auditního řízení ke střetu zájmů, která obsahovala přehledy o veřejných funkcionářích a jimi ovládaných společnostech nejen ve vztahu k současné vládě, ale i k předcházející vládě Andreje Babiše. Ve všech těchto přehledech figuruje Andrej Babiš jako osoba ovládající společnosti koncernu Agrofert. Evropská komise byla zároveň informována, že bude urychleně předložena novela zákona o evidenci skutečných majitelů. Upravena bude také definice skutečného majitele. Pokud by ČR neuvedla evidenci skutečných majitelů do souladu s evropskou směrnicí proti praní špinavých peněz, mohl by být zablokován Národní plán obnovy a rovněž evropské dotace v rámci politiky soudržnosti ve výši 550 miliard Kč.

 

Dostupné bydlení

Ačkoliv minulá vláda hovořila o bydlení jako o své prioritě, vedení Ministerstva pro místní rozvoj v tomto ohledu k řešení problému příliš nepřispělo. Chybí zákon o dostupném bydlení, který předchozí vlády nedotáhly do konce. Podmínky programu Výstavba pro obce, který měl řešit nedostatek bytů, byly nastaveny špatně. Neexistovaly dobré nástroje pro čerpání z evropských fondů, například úhrady za metr čtvereční byly dány fixně, a to ve čtyři roky starých cenách. Podmínky EU programů byly dosti striktní. Rychlý recept na zlepšení dostupnosti bydlení bohužel neexistuje. Situaci nevyřeší ani ad hoc úpravy, ani poskytnutní peněz bez navazujících systémových opatření. Změna bude dlouhodobou záležitostí a vyžádá si provázanost jednotlivých kroků i spolupráci mezi ministerstvy a všemi dalšími institucemi.

Ministr Bartoš sestavil odborný tým, který řeší dostupné bydlení systémově. Zároveň byla zahájena spolupráce s Ministerstvem práce a sociálních věcí, protože sociálně dostupné bydlení je nedílnou součástí této problematiky. Intenzivně se také pracuje na zákonu o podpoře v bydlení a dotační programy poskytované Ministerstvem pro místní rozvoj se analyzují a opravují. Řešením nedostatku bytů je podpora všech forem bydlení. Rolí státu je pak účinně podpořit obce, aby stavěly, opravovaly a obohacovaly své bytové fondy, které se v minulém století překotně zprivatizovaly.

 

Stavební zákon bude novelizován

Částečný odklad účinnosti nového stavebního zákona
V Poslanecké sněmovně je stručná novela, která částečně odkládá jeho účinnost a zabrání vzniku stavebního megaúřadu. Prvním čtením prošla 25. března jako sněmovní tisk 137. Druhé čtení je na pořadu 19. schůze PSP, která začala 26. 4.

Věcná novela stavebního zákona
Novela ruší systém státních stavebních úřadů a institucionální integraci dotčených orgánů. Stavební řízení bude pro stavebníka zjednodušeno dle principu „jedno podání, jedno razítko“. Dále novela přinese digitalizaci stavebního řízení a zároveň ponechá stavební úřady v území, dostupné lidem, kdy stavební agendu budou i nadále vykonávat samosprávy v přenesené působnosti. Místo 14 krajských stavebních úřadů dojde pouze ke sloučení části stavebních úřadů, ovšem při zachování obslužnosti do 35 km ze všech míst a sídel v ČR. Celkově dojde ke 40% redukci úřadů, které nyní obsluhují pouhých 15 % obyvatel. Návrh je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, které končí 9. května. S obsahem novely byli seznámeni členové resortního týmu Místní rozvoj a veřejná správa.

Jednotné environmentální stanovisko
Součástí stavebního řízení bude nově také jednotné environmentální stanovisko, ve kterém jeden úřad posoudí vliv stavby na životní prostředí, s ohledem na ochranu půdy, vody nebo ovzduší. Podle typu stavby se bude celkem posuzovat až v devíti oborech. Návrh zákona o jednotném povolování v oblasti ochrany životního prostředí od Ministerstva životního prostředí je do 9. května v meziresortním připomínkovém řízení.

 

Novela zákona o střetu zájmů prošla v lednu vládou

Novela zpřísňuje zákaz vlastnictví médií nebo přijímání dotací a investičních pobídek a přímo zamezuje snahám o obcházení tohoto zákona skrze svěřenské fondy. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH) by navíc mohl nařídit prodej mediálního domu, aby tak zamezil střetu zájmů.

 

Moderní zákony pro Airbnb

Pracujeme na lepším zákonném nastavení Airbnb, které bude férové pro ubytovatele, hotely, zákazníky, majitele bytů i jejich sousedy. Současný stav je totiž dlouhodobě neudržitelný: Trpí centra historických měst a obce, které nemají k dispozici efektivní nástroje pro vymáhání a dodržování pravidel po digitálních platformách. V souladu s programovým prohlášením vlády vzniká proto vládní novela, která umožní obcím regulovat sdílené ubytování na svém území, ale také jasně odliší příležitostný pronájem od hotelových apartmánů. Zákon bude vymahatelný pro všechny platformy. Přestože bude připraven zrychleně, bude obsahovat analýzu dopadů a projde meziresortním připomínkovým řízením i rukama expertů v Legislativní radě vlády.

 

Nové dotace pro obce a kraje: rekonstrukce bytů a budov pro ubytování příchozích z Ukrajiny

MMR spustilo 14. dubna nový dotační program, který umožní obcím a krajům rekonstrukce a opravy budov k zajištění důstojného bydlení lidem prchajícím před válkou. Podpora slouží k jejich dočasnému ubytování a bude ji možné uplatnit i zpětně, a to od momentu invaze Ruské federace na Ukrajinu. Řada samospráv se už pustila do rychlých rekonstrukcí a přestaveb. Nově vzniklé byty, které se teď využijí jako pomoc ukrajinským spoluobčanům, zůstanou v majetku obcí. V dlouhodobém horizontu tak tyto dotace MMR přispějí k rozšíření obecních bytových fondů.

 

Práce na zákonu o cestovním ruchu a systému e-turista zahájeny

Od ledna se uskutečnily desítky schůzek k přípravě zákona o cestovním ruchu, který nastaví systém řízení a financování podpory tohoto sektoru a systému e-turista, jenž výrazně sníží administrativní zátěž ubytovatelů spojenou s evidencí ubytovaných zákazníků. Upřesňujeme hlavní teze i podrobné nastavení pro věcný záměr zákona. Spustili jsme Kolegium cestovního ruchu jako prioritní platformu pro vzájemné informování o aktuálních tématech či problémech mezi ministerstvem a zástupci soukromého sektoru.

 

To je vše, přejeme krásné jarní dny.
Za resortní tým Ondřej Profant a Věra Marušiaková