Resortní tým Zemědělství: aktuální informace ze Sněmovny (duben, květen) (zpět)

Milí piráti a pirátky,

právě Vám dorazil první newsletter z oblasti zemědělství. Tento newsletter budeme vydávat jednou za šest týdnů vždy před začátkem jednání další schůze PSP ČR.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.


 

PirateCon: Nenechme si prodat půdu pod nohama

V sobotu 4. května uspořádal v Jihlavě Jan Pošvář konferenci o dostupnosti zemědělské půdy. Pozvaní zástupci poskytli pohled na problematiku zisku zemědělské půdy v Česku. PirateCon se uskutečnil s cílem odpovědět na tři základní otázky. Jak velké problémy mají zejména malí a začínající zemědělci se získáním půdy, jaké to má dopady na české zemědělství a jak se k problému staví stát. Podrobnosti se dočtete zde.

 

Dotace v zemědělství budou průhlednější

Na jednání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR potvrdil generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán započetí praxe zveřejňování informací o poskytovaných dotacích v režimu strojově čitelných dat, tzv. open-dat. Jedná se o výsledek úspěšné spolupráce mezi SZIF a Piráty, který povede k lepší přístupnosti informací, umožní kontrolu veřejností, sníží míru chybovosti a umožní strojové zpracování dat.


 

Kritická situace v lesích

Společně s TOP 09, Asociací soukromých zemědělců a experty na lesnictví a ochranu životního prostředí připravujeme komplexní pozměňovací návrh, který řeší současné problémy v lesích. V současné době vyjednáváme s ministerstvem o finální podobě návrhu.


 

Žluté Česko

Tak jako v minulých letech se Česko zbarvilo do žluta. Česká média zaplavily zprávy o pěstování řepky a s nimi přišla i řada mýtů. Největší mýty vyvrátil Radek Holomčík v reportáži pro pořad 168 hodin.

 

Vztah k půdě musíme získat už ve škole

Jan Pošvář se v pátek 17. května zúčastnil mezinárodního semináře k tématu Zahradní pedagogika. Seminář pořádala nevládní a nezisková organizace Chaloupky v Balinách u Velkého meziříčí. Konaly se zde i praktické ukázky výuky zahradní pedagogiky. Propojení všech smyslů a učení v přírodě. V zahradní pedagogice vidíme velký smysl a proto budeme o tomto tématu mluvit i s resortním týmem školství.

 

Aktuálně ze sněmovny

Na poslední schůzi prošel do třetího čtení sněmovní tisk 332, který řeší implementaci EU v oblasti uvádění dřeva a dřevařských výrobků na evropský trh.

Prvním čtení prošel velice důležitý veterinární zákon. Zákon se dotýká řady oblastí, ať už se jedná o chovatelství fen, domácích zabijaček nebo konzumního hmyzu. Zákon není zcela dobře napsán, a proto k němu připravujeme pozměňovací návrh, který bude řešit otázky počtu fen, přepravy živých zvířat a prodej "ze dvora".

Na program jednání sněmovny se také dostala novela zákona o rostlinolékařské péči. Novela prošla prvním čtení a byla projednána na výboru, kde bylo jednání přerušeno.


 

Chcete nám pomoci zlepšit situaci v zemědělství?

Nabízíme šanci právníkům, ekonomům a odborníkům na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodářům a dalším specialistům, spolupracovat na zlepšení situace v České republice, a pro studenty něco se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.



 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216