Interní newsletter: Apríl (zpět)

Ahoj Pirátstvo,

Tohle není apríl, to jsou informace ze strany, které chceš vědět!

Mediální výstupy

100 dní vlády je za námi! Plníme sliby v boji proti korupci, podpoře rodin či dostupnosti bydlení. Prioritou je i pomoc Ukrajině a občanům v krizi. Téma 100 dnů vlády jsme připomněli v minikampani na sociálních sítích.

Podpořili jsme na vládě navýšení životního minima a dál prosazujeme nárůst rodičovské. Ivan Bartoš představil dotační program MMR pro samosprávy. Jeho účelem je rychlé zrekonstruování budov či možnost nákupu montovaných staveb.

Ostře jsme se ohradili proti Zemanově milosti pro Baláka, který kradl přímo v Lánech. Zeman podrývá důvěru justice a jeho kancelář by neměla dostat z veřejných peněz už ani korunu.

Odmítáme žalovat Evropskou komisi kvůli neproplacení dotace Andreji Babišovi. Střet zájmů bývalého premiéra potvrdila většina odborníků, podle kterých fakticky ovládal společnosti z koncernu Agrofert.

Komentář Lukáše Koláříka : Pandemie i válka ukázaly, jak může digitalizace pomoci občanům a úřadům. Když chceme krizi řídit, musíme ji měřit.

Už zítra vyrážíme dobrovolně uklízet společně s Ukliďme Česko napříč celou republikou! Piráti se do této akce zapojují každoročně a letošní rok nebude výjimkou. Přidejte se k nám!

A taky dál pracujeme na redesignu webu.

 

Ideová konference už zná své místo konání! 17. – 19. 6. 2022 se uskuteční v Táboře a všichni jste srdečně zváni.

Pokud máš v plánu zúčastnit se, vyplň prosím tento krátký dotazník. Pro více informací se stačí podívat na kompasu nebo na fóru.

Pokud máš zájem zapojit se do přípravy konference, stačí napsat tvému resortnímu týmu, Davidovi F. Wagnerovi či již ve zmiňovaném vlákně na fóru.

 

Dubnové jitsi RV tuto neděli

Začátkem každého měsíce probíhá online setkání Republikového výboru s operativním programem. V neděli 3. dubna od 19:00 se tak budeme zabývat například stále nedořešenou záležitostí jmenování vládního zmocněnce pro lidská práva nebo otázkou zástupce Pirátů na ministerstvu životního prostředí. V přípravě je rovněž již letošní druhé (a konečně plně fyzické) zasedání RV v období duben / květen. Pokud vás činnost RV zajímá, neváhejte se připojit.

 

Jsme stranou s největším počtem dárců!

Za loňský rok vás bylo úžasných 2 300 dárců z řad členů, příznivců a veřejnosti s počtem přes 5 000 darů. To je energie, které si vážíme, a která nás všechny motivuje k dalším výsledkům. Minulý rok jste nás dohromady podpořili částkou 15.000.000 Kč, z toho devíti miliony volební kampaň do sněmovny. Zbývajících šest milionů nám umožnilo rozvíjet dlouhodobou politickou práci na komunální, krajské i centrální úrovni. Svými dary jste také pomohli řadě veřejně prospěšných projektů jako například Ženy Vysočiny.

Proč podporovat finančně stranu?

CHCI SE STÁT DÁRCEM

 

Vzdělávání

Pozvánka na mininstream s Ministrem
Zajímá tě dění na ministerstvu pro místní rozvoj nebo co Piráti podnikají v oblasti digitalizace?
Připravili jsme interní ministream s Ministrem Ivanem Bartošem na pondělí 11. 4. 2022 od 19 hodin!
Budeme mít možnost se Ivana zeptat na vše, co se týká jeho ministerské agendy, na aktuální aktivity i plánované projekty. Nezapomeňme, že Ivan je také vicepremiérem pro digitalizaci - i k tomuto tématu mohou směřovat tvé dotazy.
Organizace proběhne stejně, jako u DISCO s RP a jiných streamů - stačí kliknout na známý odkaz , který Vás po přihlášení pirátskou identitou přesměruje na vysílání. Pro ty, kteří preferují kladení otázek písemnou formou, je shromažďujeme zde. Po odbavení dotazů z CodiMD bude opět možnost kladení otázek přímo na Jitsi.
Nabízíme také odkaz na přidání události do Google kalendáře.
Budeme se na Vás velice těšit.

Nabídka vzdělávání
1.4. 18.00 Životní prostředí v komunále nemusí být apríl
Z činnosti politiků se občas může zdát, že ze zastupitelstva města nebo obce jde v oblasti životního prostředí řešit leda to, jestli jsou na úřadě koše na papír. Nevyužitých příležitostí je přitom hodně. Lukáš Blažej a další komunální zastupitelé vám ukáží příklady toho, co lze na komunální úrovni dělat. Webinář je vhodný především pro kandidáty v komunálních volbách, kteří zvažují, že se budou věnovat gesci životního prostředí, nebo předpokládají, že se s tímto tématem setkají v předvolebních debatách.

13.4. 19:00 Jak vyhrát volby?

Ve dvouhodinovém webináři zaměřeném na základy politického marketingu a neuromarketingu tě čekají témata jako:
- motivace a mentalita vítězů,
- sestavení kandidátky bez toxických osob a politických turistů,
- nastavení realizačního týmu,
- tvorba programu a jeho prezentace občanům,
- příprava a realizace volební kampaně,
- volba vhodných komunikačních nástrojů a jejich efektivita,
- boj s hoaxy a fake news.
Webinář pro tebe připravuje Ondřej Petr, který má dvacetileté zkušenosti z oblasti marketingu a PR včetně vedení politických a osobnostních kampaní, a více než devět let v osobnostním rozvoji.

15.4. 18.00 Jak přežít v zastupitelstvu
Co by měl zastupitel dělat, aby prosadil program, nenaštval voliče a neskončil u toho ve vězení? Lukáš Blažej, Viktor Derka a další komunální zastupitelé se s vámi podělí o postřehy z praxe. Webinář je vhodný zejména pro nováčky, kteří zvažují kandidaturu na volitelných místech v letošních komunálních volbách.

Pozvánka na Pirátský alchymistický kemp 2022!
Ještě zbývá pár volných chatek! Chceš si užít prázdninový týden v přírodě se svou rodinou, dětmi, partnerem, partnerkou (nebo i sám/a) spolu s dalšími piráty a pirátkami? Týden plný zajímavých kouzel, her, přednášek, magie a vodních radovánek? Podívej se na víc informací a můžeš se i rovnou přihlásit! :)

Omrkni zbrusu nově opět-otevřený program LARP (Lídrovský Alternativní Rozvojový Program)
Jedná se o dvoudenní kurz pro rozvoj tvých (nejen) lídrovských dovedností.
Aktuálně nabízíme rezervaci termínů v Českých Budějovicích a Pardubicích a náhradnická místa v Praze.
Doporučujeme především těm, jejichž jména se objeví na letošních pirátských kandidátkách a těm, kteří jsou, či mají ambice být, ve vedení nejrůznějších vnitrostranických týmů (PKS, PMS, MT, KETy, atd.)
https://poevent.pirati.cz/larp/

Týden Země: ZERO WASTE
19.- 27. 4.
ODPAD. To je nepopulární téma, které hýbe celým světem. 🌎
Moc se o něm nemluví, ale všichni víme, že je tu s námi Vyhozením pytle do popelnice totiž problém s odpady nekončí, ale začíná.
Zapojte se do pirátského TÝDNE ZEMĚ zaměřeného na ZERO WASTE a naučte se, jak omezovat odpad! 🌎
Máme pro vás připravenou sérii zajímavých přednášek a praktických tipů pro každodenní život.
Protože nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne!

 

Administrativní zprávy

Hlasování
CF 11/2022 Začlenění Mladého Pirátstva

Jednání CF
CF 10/2022 Aktualizace Všeobecného kodexu zastupitele

Oznámení AO
Z důvodu dlouhodobé nemoci jedné kolegyně a zaučování nové, Administrativní odbor nezvládá odbavovat požadavky v přijatelné míře a dochází k prioritizování požadavků v tomto pořadí od nejdříve zpracovávané :
- členství, RegP - vznik, ukončení, ...
- správa ochrany osobních údajů
- správa celostátních funkcionářů a oblastních předsednictev
- vývoj systémů strany
- záležitosti týkající se voleb a primárek
- správa fóra a nastavení skupin
- správa emailových aliasů
- další

Prosím vás proto o trpělivost a počítání s průtahy.
Děkuji
vedoucí AO Alice Hamalová.

 

Zahraniční odbor

Celosvětoví Piráti, Pirate Parties International, rozjeli kampaň na pomoc Ukrajině pod názvem "Pirates4Ukraine". Veškeré vybrané prostředky putují k našim lidem v Polsku a na Ukrajině pod vedením norského Piráta Svěina Mork Dahla, který už měsíc nedělá nic jiného, než že jezdí mezi Varšavou a Lvovem a vozí aktuálně nejpotřebnější materiál, především ten zdravotnický. Jako Zahraniční odbor na tuto kampaň jménem českých Pirátů darujeme sedm a půl tisíce korun. Pokud byste se chtěli připojit také, budeme moc rádi.

Veškeré informace naleznete na této stránce.

Darovat pak lze přes nový dedikovaný PayPal účet Pirate Parties International:

A kdybyste kampaň chtěli šířit dál, zde je krásné video, které vše ve stručnosti vysvětluje.

Moc děkujeme všem vám, kdo pomáháte, ať už jakoukoli cestou.

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335