Pirátský newsletter - Středočeský kraj: #3 na co se těšit v dubnu (zpět)

Zdravíme všechny ze středočeské paluby,

po měsíci se vám hlásíme s novinkami – co proběhlo a na co se těšit? Pojďme se na to podívat.

 

KRAJSKÉ FÓRUM

Jsme rádi, že se můžeme pravidelně vidět na schůzích krajského fóra. V dubnu se sejdeme v Příbrami a v květnu v Kutné Hoře. Další termíny jsou zatím volné. Chceš hostit krajské fórum? Dej vědět a uspořádej zasedání i ve tvém městě.

24. 4. 2022 v Příbrami
15. 5. 2022 v Kutné Hoře
26. 6. 2022
24. 7. 2022
28. 8. 2022
25. 9. 2022

 

Fundraising - piráti pomáhají

Chceš přispět na fungování Pirátů a nebo na naše další aktivity? Podívej se na dary.pirati.cz.
jaké projekty by tě mohly zajímat.

web
 

Senioři na palubě - debaty nejen s Piráty

Senioři na palubě je iniciativa Pirátské strany zaměřená na spolupráci a porozumění mezi generacemi. V rámci této iniciativy chceme mimo jiné pořádat různé politické i apolitické přednášky a besedy. Naším primárním cílem je aktivizace občanské společnosti napříč republikou, především v místech, kam se běžně politici nevydávají.U tematických debat budou vaše dary určené na honoráře pro přednášejícího, cestovné, eventuálně pronájem prostor a drobné občerstvení.
U politických debat vaše dary použijeme na pokrytí nákladů na cestovné, eventuálně pronájem prostor a ubytování.

 

Až na krev

Podpořte projekt Až na krev. Začátkem roku vyhlásili Piráti a Pirátky z Prahy 3 a Vysočiny dvě sbírky na pořízení menstruačních kalíšků pro samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek. Vznikla informační kampaň zaměřená na menstruační chudobu, dostupnost hygienických pomůcek či ekologické a zdravotní aspekty používání jednorázových potřeb. Obě sbírky měli díky dárcům obrovský úspěch a podařilo se vybrat celkem téměř 26 tisíc korun. Praha i Vysočina tak mohou postupně začít s distribucí kalíšků. Ta se děje ve spolupráci se sociálními službami, OSPOD, neziskovými a dalšími organizacemi. Informace o ní najdete na facebookové stránce Až na krev, kterou jsme za tím účelem založili. Úspěch sbírek inspiroval i další kraje, které se postupně do kampaně zapojily. Rozhodli jsme se proto iniciativu zastřešit pod společným názvem Až na krev a rozšířit na území celé ČR, stejně jako o další ekologické a udržitelné potřeby (látkové vložky, menstruační kalhotky, mořské houby). Našim cílem je 100 000 Kč. Sbíráme zkušenosti a zjišťujeme, co vyhovuje různým skupinám žen. Důležité je pro nás poskytnout ženám i veškeré informace a podporu, a přistupovat k distribuci s respektem k individuální situaci každé z nich.

 

UKLIĎME ČESKO

V rámci iniciativy Ukliďme Česko se v sobotu 2. dubna chystáme na úklid našeho okolí. Nejbližší úklid ve vašem okolí najdete na interaktivní mapce na webu uklidmecesko.cz

 

19. - 26. 4.2022 TÝDEN ZEMĚ: ZERO WASTE

Odpad... to je nepopulární téma, které hýbe celým světem. Moc se o něm nemluví, ale všichni víme, že je tu s námi Vyhozením pytle do popelnice totiž problém s odpady nekončí, ale začíná. Na celém světě se ročně vyprodukuje asi 2 miliardy tun odpadu, v Česku je to zhruba 38,5 milionů tun a toto číslo stále roste. NENÍ VÁM JEDNO, CO MÁTE V KOŠI A KDE TO SKONČÍ? Zapojte se do pirátského TÝDNE ZEMĚ zaměřeného na ZERO WASTE a naučte se, jak omezovat odpad! Máme pro vás připravenou sérii zajímavých přednášek a praktických tipů pro každodenní život. Protože nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne… https://udrzitelne.pirati.cz

Na co se můžete těšit?

19. 4.2022 v 18:00 Přednáška DOMÁCNOST BEZ ODPADU
Kde? fyzicky v Ostravském pirátské centru, online zde: jitsi.pirati.cz/piratiudrzitelne
Gabka Holečková, majitelka ostravského obchůdku Bez Obalu Ostrava (www.bezobalu-ostrava.cz) vás seznámí s praktickými tipy, jak redukovat odpad v běžném životě.
FB událost zde: https://fb.me/e/2dkHBti4I

20. 4.2022 v 18:00 ČESKÝ ODPAD V ČÍSLECH
Kde? online zde: jitsi.pirati.cz/piratiudrzitelne
Českým odpadovým hospodářstvím vás provede pirátský zastupitel František Elfmark Pirát Martin Šmída - radní pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství.
FB událost zde: https://fb.me/e/1GiN1GjwK

25. 4.2022 v 18:00 MÓDA SMYSLU-PLNÁ
Kde? online zde: jitsi.pirati.cz/piratiudrzitelne
Módní stylistka Kamila Vodochodská vám prozradí, jak zvýšit svou módní inteligenci nezávisle na štítku eko, fast nebo slow.
FB událost zde: https://fb.me/e/2qc6w7Wii

26.4.2022 v 19.00 AŽ NA KREV ***
Kde? online zde: jitsi.pirati.cz/piratiudrzitelne
S udržitelnými menstruačními pomůckami vás seznámí paní Fialová ze společnosti Lady Cup: www.ladycup.cz.
Představíme vám iniciativu AŽ NA KREV, která pomáhá šířit osvětu v tématu menstruace.
Metodu tzn. volné menstruace vám představí certifikovaná poradkyně Kateřina Juřenčáková. Více o ní najdete zde: www.prirozenaantikoncepce.cz.
FB událost zde: https://fb.me/e/2fe47wMRD

 

Zajímavosti z krajského úřadu

 

Jana Skopalíková: Nová pracovní skupina pro nakládání s odpady bude podporou pro obce

Středočeský kraj bude mít pracovní skupinu pro nakládání s odpady ve Středočeském kraji. Ta bude - mimo jiné - pomáhat obcím se zajištěním stabilního a udržitelného odpadového hospodářství, zejména při nakládání s komunálními odpady. Souvisí to i s chystanými změnami pravidel, kdy by podle nového zákona o odpadech neměl od roku 2030 žádný využitelný odpad končit na skládkách. Ustanovení pracovní skupiny dnes schválila rada kraje.

 

Jiří Snížek: Podporujeme meziobecní spolupráci prostřednictvím Místních akčních skupin

Rada Středočeského kraje schválila žádost o poskytnutí individuální účelové neinvestiční dotace Krajskému sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Středočeského kraje (NS MAS) na činnost v letošním roce, a to v celkové výši 2 miliony korun. Částka bude rozdělena jak na provoz Krajského sdružení, tak mezi jednotlivé organizace. Zelenou musí dát ještě zastupitelstvo.

 

Lucie Cirkva Chocholová: Uzavření memoranda na podporu rozvoje poutního turismu pomůže naplnit jeho nevyužitý potenciál!

Středočeský kraj jako kolébka české státnosti a národních patronů, také to je obsahem Memoranda o spolupráci, které dnes podepsal Středočeský kraj se spolkem Svatá Ludmila 1100 let. Společně se dohodli na podpoře rozvoje poutního turismu, který má podpořit poutnictví jako fenomén mající v naší civilizaci staletou tradici. Důraz bude kladen na soulad s krajinou a kulturou, vnitřní prožitek a udržitelné formy cestování.

 

AKCE NA DUBEN

4. dubna 20:00–22:00 Pravidelná online schůze KS on-line na http://jitsi.pirati.cz/sck

5. dubna 18:00–20:00 Schůze MS Nymburk, offline v PiKNyku i on-line na https://jitsi.pirati.cz/msnymburk

6. dubna 17:30–19:00 KET Územní rozvoj a plánování on-line na https://jitsi.pirati.cz/KETScKRozvoj

7.dubna 19:00–20:00 schůze KET IT a smart city SčK on-line na https://jitsi.pirati.cz/ket_it_sck

11. dubna 20:00–22:00 Pravidelná online schůze KS on-line na http://jitsi.pirati.cz/sck

12. dubna 18:00–20:00 Schůze MS Nymburk, offline v PiKNyku i on-line na https://jitsi.pirati.cz/msnymburk

18. dubna 20:00–22:00 Pravidelná online schůze KS on-line na http://jitsi.pirati.cz/sck

19. dubna 18:00–20:00 Schůze MS Nymburk, offline v PiKNyku i on-line na https://jitsi.pirati.cz/msnymburk

20. dubna 18:00–19:00 Schůze MS Beroun

20. dubna 19:00–21:00 Schůze MS Jesenice-Jílové

24. dubna 13:00–18:00 Schůze krajského fóra v Příbrami offline (místo upřesníme) on-line na http://jitsi.pirati.cz/sck

26. dubna 18:00–20:00 Schůze MS Nymburk, offline v PiKNyku i on-line na https://jitsi.pirati.cz/msnymburk

 

Barča a Monča

barbora.knotova.vaicova@pirati.cz
monika.kuncova@pirati.cz