Interní newsletter: Respekt je Profi POKRAČUJE! (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Posíláme vám informace z vlády, světa a odborů.

TENTOKRÁT i s mini rozhovorem s naším ministrem Zahraničí nejen k aktuální situaci na Ukrajině, který si můžete poslechnout zde.

Co se děje?

Vláda, hejtmani i města hledají cesty, jak pomoci lidem z Ukrajiny. MMR poskytne mimo jiné své byty. Dřívější ubytování pro Babišovu honoraci konečně poslouží dobré věci.

Zástupci Prahy upozornili na limity kapacit pro ubytování uprchlíků. Vláda se zavázala k lepšímu rozdělování příchozích po krajích a finančním kompenzacím ubytovatelům.

Připomněli jsme si výročí okupace ČR Hitlerovským Německem. Zábor území cizím státem je bohužel stále živým tématem a paralela se situací na Ukrajině je zřejmá.

MMR v úterý odeslalo odpověď EK ke střetu zájmů expremiéra Babiše. Vláda je připravena novelizovat zákon o evidenci skutečných majitelů tak, aby byl v souladu s evropskou směrnicí a nadále nebylo ohroženo čerpání stovek miliard z EU.

V koordinaci s kraji připravujeme sérii dobrovolných úklidů v přírodě po celé republice v rámci akce Ukliďme Česko.
Přidejte se k nám i letos!

Zakázky a dotace nesmí získávat oligarchové napojení na Putinův a Lukašenkův režim. Ministr Bartoš v dopise na Evropskou komisi apeluje na vydání dalších sankčních opatření.

 

RP

Připravuje se výběrové řízení na provozovatele 1. Pirátské s.r.o., která zajišťuje fungování pirátského e-shopu.
Pro všechny zájemce pořádáme ještě před vyhlášením výběrka informační call, kde představíme podrobnosti provozu a odpovíme na všechny dotazy, abyste věděli, o čem to je a do čeho jdete. Call proběhne příští pátek 25. března od 18:00, odkaz zde:

Podrobnosti najdete zde: zde.

Pirátstvo, stále hledáme vhodné prostory pro konání ideové konference! Máte nějaké návrhy, které splňují tyto požadavky? Podělte se s námi a napište nám je nejlépe na email denisa.horakova@pirati.cz.

 

Republikový výbor sleduje přípravu na senátní volby a zavádění doporučení Konsentu

Zástupci Republikového výboru sledují přípravy na letošní senátní volby, aktuálně se rýsuje až 9 kandidátů a kandidátek. Proběhlo první školení za účasti Lukáše Wagenknechta a Adély Šípové, vše se zdá na dobré cestě.

Ve středu proběhla další schůzka skupiny Respekt je profi, kde se dále řešila postupná implementace jednotlivých prvků pro zlepšení úrovně vnitrostranické kultury. Na Republikovém výboru bude především ta část, ve které bude nutné aktualizovat příslušné stranické předpisy.

Na pozici jednatele RV rezignoval Dan Leština a jako první náhradník na jeho místo nastupuje Dalibor Záhora.

 

Ideová konference se blíží

Základní info je zde, lokaci v pondělí jedeme zkontrolovat (a někteří si hotel Palcát dobře pamatujete) a v pondělí nás čeká pracovní schůzka, na které vyřešíme řadu podnětů k programu a zjistíme, co je to "pirátské jádro".

 

Vzdělávání

Pozvánka na Pirátský alchymistický kemp 2022!
Chceš si užít prázdninový týden v přírodě se svou rodinou, dětmi, partnerem, partnerkou (nebo i sám/a) spolu s dalšími piráty a pirátkami? Týden plný zajímavých kouzel, her, přednášek, magie a vodních radovánek? Podívej se na víc informací a můžeš se i rovnou přihlásit! :)

Omrkni zbrusu nově opět-otevřený program LARP (Lídrovský Alternativní Rozvojový Program)
Jedná se o dvoudenní kurz pro rozvoj tvých (nejen) lídrovských dovedností.
Aktuálně nabízíme rezervaci termínu v Praze.
Doporučujeme především těm, jejichž jména se objeví na letošních pirátských kandidátkách a těm, kteří jsou, či mají ambice být, ve vedení nejrůznějších vnitrostranických týmů (PKS, PMS, MT, KETy, atd.)

Nabídka vzdělávání
1.4. 18.00 Životní prostředí v komunále nemusí být apríl
Z činnosti politiků se občas může zdát, že ze zastupitelstva města nebo obce jde v oblasti životního prostředí řešit leda to, jestli jsou na úřadě koše na papír. Nevyužitých příležitostí je přitom hodně. Lukáš Blažej a další komunální zastupitelé vám ukáží příklady toho, co lze na komunální úrovni dělat. Webinář je vhodný především pro kandidáty v komunálních volbách, kteří zvažují, že se budou věnovat gesci životního prostředí, nebo předpokládají, že se s tímto tématem setkají v předvolebních debatách.

15.4. 18.00 Jak přežít v zastupitelstvu
Co by měl zastupitel dělat, aby prosadil program, nenaštval voliče a neskončil u toho ve vězení? Lukáš Blažej, Viktor Derka a další komunální zastupitelé se s vámi podělí o postřehy z praxe. Webinář je vhodný zejména pro nováčky, kteří zvažují kandidaturu na volitelných místech v letošních komunálních volbách.

Zápis do SAKO do 31.3.
Vzhledem k rostoucímu zájmu o zápis do Skvělé Akademie pro KOmunál jsme se rozhodli prodloužit možnost zápisu do 31.3.2002. Zapsat se můžeš na webu, kde najdeš jak bližší informace, tak formulář k zápisu.

 

Administrativa

Jednání CF
CF 10/2022 Aktualizace Všeobecného kodexu zastupitele

CF 11/2022 Začlenění Mladého Pirátstva

Členské podněty
Alternativní návrh usnesení v jednání.
CF 10/2022 - Aktualizace Všeobecného kodexu zastupitele

Aktualizace kontaktů
Prosím všechny aby si zkontrolovali na svoje kontaktní údaje a kdo je má vidět, abychom se vám mohli v případě potřeby dovolat či vás jinak kontaktovat. Děkujeme.

 

ZO

Dnes nám za ZO dovolte krátce informovat o pirátské iniciativě na pomoc Ukrajině. Pendlujíce mezi Varšavou a Lvovem tráví už třetí týden předseda norských Pirátů Svein Mork Dahl. Skrze PPI jej Piráti i ostatní zásobují penězi na nákup materiálu, který vozí na Ukrajinu, zatímco cestou zpět vozí uprchlíky. Pokud byste na jeho misi chtěli přispět, lze tak učinit skrze účet PPI; nezapomeňte na informaci, k čemu je dar určen. Děkujeme.

Pirate Parties International

IBAN: CH63 0900 0000 8901 9371 7

BIC: POFICHBEXXX

 

Hezký víkend,