Pirátský newsletter - Moravskoslezský kraj: Pomáháme nejen Ukrajině... (zpět)

Svět před 24. únorem 2022 a po něm už nikdy nebude stejný. Bezprecedentní ruská invaze na Ukrajinu zasáhla nás všechny, včetně Moravskoslezských Pirátů. Ze dne na den se změnily naše priority a většinu pirátských aktivit směřujeme k pomoci ukrajinskému lidu. Téměř okamžitě jsme se zapojili do dobrovolnických iniciativ a na všech úrovních pomáhají také Piráti ve vládě, ve vedení města a městských obvodů.

 

.....

 

Piráti spustili web na podporu Ukrajině

Cílem tohoto webu je poskytnout pomoc a vyjádřit solidaritu těm, kteří čelí v první linii agresivnímu nepříteli, pracují v zázemí nebo zachraňují své životy a hledají podporu v zemi, která je jim blízká kulturou, osobními vazbami i podobnými historickými zkušenostmi.
 

Pomoci lidem stiženým válkou na Ukrajině může každý z nás. Zvolte vhodnou formu pomoci, informujte své přátele i okolí: ukrajina.pirati.cz.

 

.....

 

Ostravský centrální obvod poskytne až 30 bytů

Nový domov až pro 30 uprchlických rodin z Ukrajiny nabídne ostravský centrální obvod ze svého bytového fondu. Zapojí se i další obvody, celkem poskytne město kolem 90 bytů.
 
V první fázi se jedná o 10 bytů, které se nyní vybavují. Postupně obvod poskytne další ubytovací kapacity, celkem půjde až o 30 bytů. Ve spolupráci s městem se plánuje organizace sbírky na nejnutnější vybavení.

Sledujte dál naše kanály, aktuální info budeme postupně zveřejňovat. Více zde.

 

.....

 

Rada města Ostravy schválila finanční pomoc Ukrajině ve výši 15 milionů korun

Ostravští radní na svém mimořádném jednání schválili podporu 15 000 000 korun na pomoc Ukrajině. Rozhodnutí ještě musí dát zelenou tento týden mimořádné zastupitelstvo města. Více zde.

 

.....

 

Frýdek - Místek

Finančně pomáhají i další města, Frýdek-Místek podpoří Ukrajinu minimálně 2 miliony korun, shodlo se na tom vedení města včetně Pirátů:
www.facebook.com/MestoFrydekMistek/posts/5325067880856911.
 
Potřeba je i pomoc materiální. Originální sbírku obohacenou o přednášku ukrajinistky Dobroslavy Čepcové uspořádali frýdeckomístečtí Piráti ve svém centru Bespice. Většinu materiální sbírky pak darovali organizaci Adra, menší část spolu s ostravskými kolegy předali rovnou ukrajinským ženám s dětmi, které se v ČR ocitly úplně bez prostředků:
www.facebook.com/piratifrm/posts/1183002695773618.

 

Díky všem, kteří pomohli a pomáhají. Nejen u nás v kraji, v celém Česku a po celém světě. Solidarita a sounáležitost je to nejmenší, co může každý z nás udělat. Dění na Ukrajině nás všechny na čas ochromilo, ale o to víc zároveň spojilo. A nezastavilo nás ani od každodenní práce a pokračování v rozjetých projektech.

 

.....

 

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz má rozklikávací rozpočet

Ostravský centrální obvod má rozklikávací rozpočet až na úroveň faktur! Piráti od začátku svého působení na radnici prosazují digitalizaci a otevřenost samosprávy, nyní se tak povedl další významný krok.

Rozklikávací rozpočet funguje na platformě Cityvizor. Je to aplikace pro všechny, které zajímá hospodaření obcí v ČR – pro občany, zastupitele, úředníky nebo třeba novináře. Více zde.

 

.....

 

Někdy stačí jen malý impuls

Že už je zima skoro u konce? Dokud neodložíme zimní bundu a svetr pod ní, znamená to, že zima stále ještě je. V takovém počasí opravdu nechcete trávit noc bez přístřeší. Pojďme společně pomoci lidem v nouzi, darujme jim nocleženku od Armáda spásy!
 
V ceně jedné nocleženky je kromě noclehu, teplého nápoje a jídla také zdravotní prohlídka a možnost vykonat osobní hygienu. Navíc nocleženky, které se nevyužijí teď, poslouží při prvních mrazících příští zimu. Člověk má zároveň také možnost mít schůzku se sociálním pracovníkem, který mu pomůže řešit jeho životní situaci. Zkrátka někdy stačí jen malý impuls!
 
👉 www.darujme.cz/vyzva/1202881#vyzva

 

.......................

 

ZAPOJTE SE DO UDKLIĎME ČESKO!

Není vám jedno, jak vypadá vaše okolí a jste stejně jako my orientovaní na ochranu přírody? Zapojte se s námi do dobrovolnické iniciativy Ukliďme Česko a pomozte nám uklidit nepořádek v přírodě!
 
Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá napříč celou republikou. Zaměřuje se na úklid vybraných lokalit, malých i větších nelegálních skládek a všudypřítomného nepořádku. Vyberte si některý z pirátských úklidů a přijďte si užít akční den.
 

Kde probíhají pirátské úklidy?
 

* 2.4. 9:00, ŠENOV, Pežgovký les
Přihlaste se na úklid zde: www.uklidmecesko.cz/event/31283
 

* 2.4. 9:00, FRÝDEK - MÍSTEK, Park Jižní svahy
Přihlaste se na úklid zde: www.uklidmecesko.cz/event/32643
 

* 2.4. 9:30, OSTRAVA, Pustkovecké údolí
Přihlaste se na úklid zde: www.uklidmecesko.cz/event/32715

 
Nenašli jste lokalitu, která vám vyhovuje? Další úklidová místa organizovaná pod různými subjekty najdete přímo na webu www.uklidmecesko.cz.

 

.......................

 

JAKÉ AKCE CHYSTÁME?

 

Přednáška s diskuzí: Ukrajinská krize - Vladimír Votápek

Přijměte pozvání na přednášku a debatu k současné situaci na Ukrajině. Přednášet a odpovídat na dotazy bude Vladimír Votápek - bývalý generální konzul v Ruské federaci.
 
Jakých témat se dotkneme?
 
- Příčiny války. Proč Rusko zaútočilo na Ukrajinu?
- Historické pozadí vzájemných vztahů.
- Podstata současného ruského režimu, jeho agresivita.
- Rizika pro ČR, Evropu a svět.
 
Kdy? středa 9. 3. v 18:00
Kde? Online vysílání bude živě na FB zde: www.facebook.com/pirati.karlovarsko, případně zde: www.facebook.com/epic.kvary
FB událost najdete zde.
Přednáška bude přenášená online. Své dotazy můžete pokládat ZDE.

 

.....

 

Cestovatelská přednáška: Island II

Máte rádi Island? Ano? Tak to určitě oceníte online cestovatelskou přednášku pirátské koordinátorky Zuzany Petrůvové, která vás provede krásami tohoto severského ostrovního státu.
 
Kdy? čtvrtek 7. 4. v 19:30
Kde? jitsi.pirati.cz/island

 

.....

 

Deskovky v OPiCi

Kdo si hraje, nezlobí..
Tradiční úterní deskové hry v Ostravském pirátském centru se přesouvají na pondělí! Stavte se za námi a zahrajte si některou z našich deskovek - máme jich opravdu spoustu.
 
Kdy? každé pondělí v 17:45
Kde? Ostravské PIrátské CEntrum, Denisova 2, Ostrava, 1. patro
FB událost najdete zde.

 

.......................

 

KDY BUDOU SCHŮZE?

Schůze MS Karvinsko: středa 9. 3. v 18:00, fyzicky zde: Restaurace Oáza, Karola Śliwky 53, Karviná
 
Schůze MS Opavské Slezsko: čtvrtek 10. 3. v 18:00, online zde: jitsi.pirati.cz/opava
 
Outdoor Schůze MS Frýdecko-Místecko: čtvrtek 24. 3. v 17:00, sraz je v Beskydském pirátském centru, pak se přesuneme ven
 
Schůze MS Ostravsko: úterý 29. 3. v 17:30, Ostravské pirátské centrum, Denisova 2, online zde: jitsi.pirati.cz/msostrava
 
Krajská schůze KS MSK: středa 6. 4. v 18:00 online zde: jitsi.pirati.cz/msk.
Krajské schůze se konají vždy první středu v měsíci.

 

.......................

„Protože všichni sdílíme tuto malou planetu Zemi, musíme se naučit žít v harmonii a míru mezi sebou a s přírodou. To není jen sen, ale nutnost.“
— Dalajláma (14. dalajláma, tibetský duchovní vůdce )