Pirátský newsletter - Pardubický kraj: 02/2022 (zpět)

Vážení příznivci, milí přátelé.
Přinášíme Vám další novinky od Pirátů Pardubického kraje.

Na začátek je se bohužel musíme zastavit u smutných událostí posledních dní. Na území Ukrajiny vtrhla nepřátelská vojska. Situaci jsme popsali v centrálním newsletteru: https://nalodeni.pirati.cz/news/msg/584/. Chcete-li získat čerstvé zprávy z vyjednávání předních politiků, doporučujeme sledovat sociální sítě pirátského ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podílí na pomoci uprchlíkům i obraně svobodného světa!

Piráti z Chrudimska a okolí se v sobotu sejdou na schůzi místního sdružení

Schůze MS Chrudimsko bude prezenční a uskuteční se v chrudimské restauraci Chrudimka. Máte-li čas a chuť hodit slovo o dění na Chrudimsku, nezapomeňte se 6. 3. od 18 hodin stavit!

S Pardubáky na pivo limo - a kus řeči

Za necelé čtyři roky v opozici pardubičtí zastupitelé poctivě reportovali o dění ve svém městě. Online svět je nám blízký, ale protože člověk je tvor společenský, není od věci občas vyrazit ven. Pardubičtí Piráti se rádi potkávají na kus řeči a jsou ještě radši, pokud se objeví nové tváře - místní i přespolní, dobrovolníci, noví členové či jen zvídaví lidé.
Neformální posezení se uskuteční 8. 3. 2022 od 18:00 v restauraci U Čížků.
Tak neváhejte dorazit! Potkat můžete třeba pardubickou zastupitelku a současně lídryni pro podzimní komunální volby Ivču Böhmovou a mnoho dalších zajímavých osobností...

Krajští zastupitelé se sešli již na 8. schůzi a podpořili Ukrajinu!

Schůze zastupitelstva Pardubického kraje se konala v den s kouzelným datem - 22. 2. 2022. Přinášíme zde krátký report, který jsme publikovali již na naší facebookové stránce. Pro kontext uvádíme (zejm. bod 1), že schůze i samotné publikování textu proběhlo ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

1) Zastupitelé napříč politickými stranami jednomyslně schválili následující deklaratorní usnesení:
"Zastupitelstvo Pardubického kraje vyjadřuje plnou podporu ukrajinské svrchovanosti a uzemní celistvosti v hranicích uznávaných mezinárodním společenstvím."
Víme, že toto je to nejmenší, co můžeme udělat, každopádně je to jednoznačný a jednomyslný krok, jak vyjádřit podporu zemi, která se ocitla tváří v tvář ruské agresi.
***

2) Byli jsme požádáni o přednostní schválení individuální dotace pořadateli Zlaté přilby, kteří peníze potřebují na nutnou opravu závodiště, aby uspěli v licenčním řízení. Neměli jsme problém ani s výší dotace, ani s přednostním schválením, které pořadatelům umožní se vyhnout krátkodobým půjčkám.
***

3) Otevřeli jsme diskuzi nad tématem efektivity některých výborů či komisí kraje. Zde platí, že je to hlavně o lidech. Výbory by měly být iniciativní a přicházet nejen s podněty k řešení, ale především s návrhy samotných řešení. Jsme rádi, že pan hejtman na zahájení této debaty reagoval pozitivně. Téma rozhodně nenecháme "usnout".
***

4) Daňové příjmy kraje byly za předchozí rok oproti předpokladům vyšší o cca 500 milionů. Tyto prostředky se rozdělí především na opravy krajských silnic, o kterých víme, že jsou ve velmi špatném stavu. Zbylých 200 milionů půjde především na extrémně rostoucí náklady cen energií a materiálu, které rostou výrazně více než je průměrná meziroční míra inflace na úrovni 9,9 %. To znamená nevídané zvýšení nákladů na cokoliv, co kraj dělá.
***

5) Výluky z veřejné dopravy na orlickoústecku způsobují problémy místním občanům, kteří neví, který autobus jede či ne. Informace jsou na stránkách kraje, ale ne každého napadne se tam podívat. Radní pro dopravu Michal Kortyš přislíbil, že se kraj domluví na integraci dat o výlukách do systému IDOS. Zároveň by bylo vhodné, aby příští rok byl všech jízdních řádech QR kód, který by vedl přímo na webovou stránku se seznamem výluk.
***

6) V bodě "Různé" jsme otevřeli téma krajského zdravotnictví, resp. politických kroků vedoucích k jeho především personální stabilizaci. Děkujeme radní pro zdravotnictví Michaele Matouškové za sbírání podnětů zaměstnanců nemocnic, které by měly zmapovat jejich potřeby. Rádi se s výsledky seznámíme a nemáme problém se podílet na řešení nejpalčivějších bodů.
***

7) Stejně tak jsme diskutovali problematiku energií, a to jak z pohledu připravovaných projektů využití obnovitelných zdrojů energie, tak z pohledu občanů a jejich možnému pádu do energetické chudoby. Kotlíkové dotace se v příštím období zaměří právě na sociálně slabé spoluobčany. Snad nebude pro většinu z nich pozdě.

Příprava na komunální volby (zatím) běží dále

Již několik měsíců probíhají přípravy na komunální volby, které se konají na podzim letošního roku. Vytváření koaličních přátelství, programů pro vedení měst v následujících letech, tvorba vizuální kampaně a volba čelních kandidátů – to jsou hlavní činnosti, kterým jsme doposud věnovali energii.
Aktuální situace zanesla naše myšlenky i hlavní aktivity jiným směrem. Věříme však v brzké vyřešení situace a šťastný konec.

Prostoru pro komunální volby bude ještě mnoho. Pro tuto chvíli bychom chtěli především informovat, že v některých obcích již byli zvoleni lídři a další čelní kandidáti pro podzimní komunální volby.
Pardubice
1. Ivča Böhmová

Chrudim
1. Aleš Nunvář

Moravská Třebová
1. Martin Sedlák

Česká Třebová
1. Jirka Ducháček
2. Martin Saifrt
3. Jaroslav Lainz
4. Zbyněk Ruda
5. Martin Herman

To by bylo pro dnešní den vše. Věříme, že brzy nastanou příjemnější chvíle, v nichž Vám budeme moci dění u Pirátů Pardubického kraje sdílet s větším klidem a pohodou.
Vaši Piráti Pardubického kraje