Pirátský newsletter - Středočeský kraj: ÚNOROVÉ AKTUALITY (zpět)

KRAJSKÝ NEWSLETTER #2

Zdravíme všechny příznivce středočeské paluby,
události posledních dní směřují náš zrak k Ukrajině, proto i v únorovém newsletteru se budeme věnovat případné pomoci. Nezapomeneme však ani na aktuality z kraje a plánované akce.

UKRAJINA

Děkujeme velmi pěkně všem, kteří jste nabídli pomocnou ruku. Informace se mění a proto pokud hledáte možnosti jak se zapojit do pomoci Ukrajině a ta spousta informačních zdrojů je pro Vás matoucí, třeba Vám pomůže webový rozcestník https://ukrajina.pirati.cz. Zde přehledně na jednom místě najdete informace o způsobech pomocí nebo důležité kontakty jako např. Infolinka ministerstva vnitra +420 972 801 802.

Jedním ze způsobů zapojení se je pomoc lidem příchozím z Ukrajiny. Tu bude zastřešovat platforma několika neziskových organizací. My ovšem už nyní začínáme sbírat kontakty na odborníky, kteří budou ochotni dobrovolnicky pomoci (právníky, sociální pracovníky, psychology, psychoterapeuty, lidi schopni tlumočení). Pokud se chcete zapojit, ozvěte se mi na mail: barbora.knotova.vaicova@pirati.cz, my váš kontakt předáme a tím usnadníme a urychlíme práci neziskovkám.

Jak víte, válka se neodehrává pouze na území Ukrajiny, ale i na sociálních sítích a internetu. Monitorujeme radikálně zvýšenou aktivitu sil Temné strany. Potřebujeme vaše lajky, komentáře i sdílení. Můžete pomoci kdekoliv je to potřeba - jak na hlavní Pirátské stránce, tak na krajských či místních stránkách. Každý krok, který pomůže v komunikaci a zabrání šíření dezinformací a lží, je vítaný. Chcete-li se zapojit do dělostřeleckého týmu k rozkopání báboviček krvelačných rusotrollglodytů, hlaste se.

AŽ NA KREV

Podpořtě projekt Až na krev. Začátkem roku vyhlásili Piráti a Pirátky z Prahy 3 a Vysočiny dvě sbírky na pořízení menstruačních kalíšků pro samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek. Vznikla takinformační kampaň zaměřená na menstruační chudobu a tabu, dostupnost hygienických pomůcek či ekologické a zdravotní aspekty používání jednorázových potřeb.

Obě sbírky měly díky dárcům obrovský úspěch a podařilo se vybrat celkem téměř 26 tisíc korun. Praha i Vysočina tak mohou postupně začít s distribucí kalíšků. Ta se děje ve spolupráci se sociálními službami, OSPOD, neziskovými a dalšími organizacemi. Informovat o ní budeme na facebookové stránce Až na krev, kterou jsme za tím účelem založili.
Úspěch sbírek inspiroval i další kraje, které se postupně do kampaně zapojily. Rozhodli jsme se proto iniciativu zastřešit pod společným názvem Až na krev a rozšířit na území celé ČR, stejně jako o další ekologické a udržitelné potřeby (látkové vložky, menstruační kalhotky, mořské houby). Našim cílem je 100 000 Kč.
Sbíráme zkušenosti a zjišťujeme, co vyhovuje různým skupinám žen. Důležité je pro nás poskytnout ženám i veškeré informace a podporu, a přistupovat k distribuci s respektem k individuální situaci každé z nich.

Jana Skopalíková: Pomáhám obcím v procesu přípravy vyhlášení Národního parku Křivoklátsko!

Středočeský kraj završil avizovaná jednání s obcemi, kterých by se týkalo vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Vyhlášení zhruba šestiny území stávající chráněné krajinné oblasti národním parkem podpořili krajští zastupitelé už loni v červnu.
„Informaci o plánu zahájit proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko vítáme. Už od loňského léta, kdy jsme téma znovu otevřeli a zastupitelstvo záměru vyslovilo podporu, jsme začali aktivně jednat. Setkali jsme se zástupci všech obcí, kterých by se národní park týkal, a v lednu také s paní ministryní Annou Hubáčkovou a jejími kolegy,“ uvedla radní pro životní prostředí Jana Skopalíková.

Od února můžete žádat o podporu z dalších fondů Středočeského kraje!

Fond hejtmanky, Fond na podporu obecního bydlení či Infrastrukturní fondy, tentokrát na drobné vodohospodářské projekty a na podporu rozvoje a obnovy základních škol. To jsou další ze Středočeských fondů, které se v únoru otevřou novým žadatelům. Kromě toho je stále možnost čerpat z Fondu obnovy venkova, který je určen na podporu rozvoje obcí do 2000 obyvatel.

Jana Skopalíková: Soutěž v třídění odpadu letos dozná změn!

Připravovaný 17. ročník soutěže středočeských obcí v třídění odpadu, který zhodnotí, jak si obce vedly v roce 2021, proběhne podle aktualizovaných kritérií. Jednou ze zásadních změn v soutěži My třídíme nejlépe je úprava velikostních kategorií tak, aby se pokud možno vyrovnaly počty obcí v jednotlivých kategoriích. Dochází také ke změnám v bodování. Novinkou je i pravidlo dvakrát a dost, podle kterého dostanou šanci na lepší umístění další obce.
„Třídění odpadu se stává běžnou součástí našeho života a ze statistik společnosti EKO-KOM vyplývá, že třídíme stále více. Zatímco například v roce 2016 Středočeši odevzdali celkem 65 166 tun tříděného odpadu, v roce 2020 to už bylo 92 694 tun vytříděných odpadů. Děkuji všem lidem, kteří třídí, a také všem obcím, které jsou do systému zapojené,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Milan Zelený: Pomáháme znevýhodněným prožívat plnohodnotný život!

Rada Středočeského kraje schválila poskytnutí dotací na realizaci a provoz kontaktních míst POSEZ (Pomoc seniorům a zdravotně postiženým) na rok 2022. Celkem 1 624 800 korun se rozdělí nově již mezi sedm kontaktních míst.
„Projekt POSEZ je skvělým řešením pro naše starší a zdravotně postižené občany, kteří se bohužel z různých důvodů nemohou spolehnout na své blízké. Na jejich cestě ke společenskému životu, informacím a orientaci v nich, je mnoho překážek,“ vysvětluje cíle projektu člen Výboru pro sociální věci Bc. Milan Zelený a doplňuje: „Tato kontaktní místa disponují kompetentními pracovníky, kteří mohou poskytovat služby v podobě sociálního poradenství či aktivizačních činností. Plánovány jsou též různé přednášky, semináře či kulturní akce.“

Lucie Cirkva Chocholová: Nebudeme tolerovat papalášský přístup k dotacím!

Dotační programy v oblasti kultury, památek a cestovního ruchu vypisuje Středočeský kraj s dostatečným předstihem a vždy jsou žadatelům dopředu známa jasná bodová hodnotící kritéria. Nastavením těchto kritérií říká kraj jaké typy projektů chce podporovat. Každý dotační program hodnotí komise složená z členů výboru, což jsou z velké části zkušení lidé s rozmanitou odborností. V komisích máme také zástupce odborné veřejnosti např. zástupce NPÚ, zástupce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, zástupce Asociace turistických informačních center, zástupkyně CzechTourism a dalších odborníků. Součástí hodnotící komise jsou také zástupci opozice. Každou žádost posuzuje samostatně několik hodnotitelů a výsledné hodnocení je průměrem individuálních hodnocení.

AKCE NA BŘEZEN

Hovory o regionálním rozvoji - Úterý, 1. března⋅18:00–19:00
Druhé setkání ze série "hovory o...", které bude s Jiřím Snížkem, středočeským radním pro regionální rozvoj. Připojte se k nám online na odkazu: jitsi.pirati.cz/hovory.

Schůze MS Nymburk - Úterý, 1. března⋅18:00–20:00

KET Územní rozvoj a plánování - Středa, 2. března⋅17:30–19:00
Sejdeme se na https://jitsi.pirati.cz/KETScKRozvoj.

Pravidelná online schůze KS - Pondělí, 7. března⋅20:00–22:00

Pracovní skupina rovné šance - Úterý, 8. března⋅18:00–19:00
Schůze pracovní skupiny projednávající rovné zapojení. Sejdeme se na http://jitsi.pirati.cz/rovnesance.

Schůze KET IT a smart city - Čtvrtek, 10. března⋅19:00–20:00
Schůze KET IT a smart city SčK proběhne na jitsi: https://jitsi.pirati.cz/ket_it_sck.

Pravidelná online schůze KS - Pondělí, 14. března⋅20:00–22:00

Schůze MS Nymburk - Úterý, 15. března⋅18:00–20:00

MS Beroun - schůze MS - Středa, 16. března⋅18:00–19:00
Schůzka proběhne offline. Více info u samir.shanaah@pirati.cz.

MS Jesenice-Jílové – veřejná schůze - Středa, 16. března⋅19:00–21:00
Všechny členy, příznivce i hosty zveme na online setkání: https://jitsi.pirati.cz/msjj

KET sociální politika - Čtvrtek, 17. března⋅20:00–21:00
Setkání KETu pro sociální politiku proběhne na adrese jitsi.pirati.cz/socKET.

Schůze krajského fóra v Benešově i online - Neděle, 20. března⋅13:00–18:00
Program a detaily jsou zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=799&t=59894

Schůze MS Nymburk - Úterý, 22. března⋅18:00–20:00

Pravidelná online schůze KS - Pondělí, 28. března⋅20:00–22:00

Schůze MS Nymburk - Úterý, 29. března⋅18:00–20:00
Online na https://jitsi.pirati.cz/msnymburk, osobně v PikNyku.

Aktuální kalendář najdete na webu

Barbora Knotová Vaicová & Monika Kuncová

barbora.knotova.vaicova@pirati.cz