Pirátský newsletter - Moravskoslezský kraj: V lednu mráz těší nás! :-) (zpět)

Milí Piráti,
je tady první newsletter roku 2022! A jaký si nový rok uděláme, takový ho i budeme mít, tak ať je co nejlepší. A pokud nemáte ještě žádné novoroční předsevzetí, máme pro vás tip - co takhle číst všechny krajské newslettery? :-)

PIRÁTI MAJÍ NOVÉ VEDENÍ, STARONOVÝM PŘEDSEDOU SE STAL IVAN BARTOŠ

Online volba republikového předsednictva Pirátů proběhla druhý lednový víkend na Celostátním fóru Pirátů. Svůj předsednický post obhájil Ivan Bartoš. Jedním z jeho vyzyvatelů byl i zástupce z našeho kraje, ostravský radní a místostarosta ostravského centrálního obvodu David Witosz.

Staronový předseda Ivan Bartoš povede Pirátskou stranu spolu s místopředsedy a místopředsedkyněmi Marcelem Kolajou, Hanou Hajnovou, Blankou Charvátovou a Martinem Jiránkem.

Všem gratulujeme a přejeme silný vítr do plachet!

Více si můžete přečíst zde.

PREZIDENT JMENOVAL NOVOU VLÁDU, PIRÁTI MAJÍ 3 MINISTERSTVA

17. prosince byla jmenována nová vláda včetně tří historicky prvních pirátských ministrů - Ivana Bartoše jako vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj, Michala Šalomouna, jenž převzal post ministra a předsedy Legislativní rady vlády, a Jana Lipavského jako ministra zahraničních věcí.

Tato vláda se opírá o hlasy milionů voličů, kteří jasně vyjádřili, že si pro sebe i tuto zemi přejí změnu k lepšímu. Za Piráty uděláme vše pro to, abychom toto jejich přání naplnili. A aby tak dlouho vyhlížená a vytoužená změna skutečně přišla.

Jsme viditelným hlasem liberální politiky a svobody ve vládě. Budeme hlídat prosazování programu, nedopustíme oklešťování občanských práv a svobod a zatlačíme na transparentnost české politiky.

Piráti jsou i váš hlas ve vládě!

Více zde.

MĚSTSKÝ OBVOD MORAVSKÁ OSTRAVA A PŘÍVOZ DÁ 320 000 NA NÁPADY ŽÁKŮ

Základní školy z ostravského centrálního obvodu budou mít nově v roce 2022 své vlastní participativní rozpočty.

Vedení centrálního obvodu vyčlenilo pro každou ze svých 8 základních škol finanční prostředky ve výši 40 000 korun na realizaci nápadů žáků. Žáci si po vzoru participativního rozpočtu “Náš obvod” projekty sami vymyslí, zpropagují a v hlasování zvolí ty nejlepší, které následně škola zrealizuje.

Pod novým programem pro školy je podepsaný pirátský místostarosta obvodu Rostislav Řeha, který participativní rozpočet MOaPu před dvěma lety zavedl.

Více zde.

ZASTAVTE SE NA SCHŮZI

MS Ostravsko: úterý 25. 1., 17:30, online zde: jitsi.pirati.cz/msostrava

MS Karvinsko: středa 26. 1., 18:00, online zde: jitsi.pirati.cz/MSKarvinsko

MS Frýdecko - Místecko: čtvrtek 27. 1., 17:00, online zde: jitsi.pirati.cz/MSFM

Krajská schůze KS MSK: středa 2. 2., 18:00, online zde: jitsi.pirati.cz/msk

Schůze MS Opavské Slezsko: čtvrtek 10. 2., 18:00, online zde: jitsi.pirati.cz/opava, fyzicky: KrPiCe, Soukenická 82/6, Krnov.

ZNÁTE MLADÉ PIRÁTSTVO?

Mladé Pirátstvo je mládežnická organizace Pirátské strany, která sdružuje Piráty a Pirátky od 15 do 35 let a věnuje se mnoha zajímavým činnostem. Poskytuje prostor pro politickou diskuzi, pořádání akcí i kontakt s organizacemi zaměřenými na politiku mladých. Hlavním cílem Pirátstva je podporovat aktivní občanství mladých lidí.

Mladé Pirátstvo právě hledá aktivní příznivce a příznivkyně, kteří by měli chuť se zapojit a přiložit ruku k dílu v tom, co nás letos čeká. Bude to zejména pomoc při komunálních volbách, ať už půjde o akcentaci témat důležitých pro mladé lidi v komunální politice, motivování mladých ke kandidatuře nebo podpora Pirátů v kampani.
Iniciativu Mladých Pirátů vám na nejbližší krajské schůzi představí člen rady Mladého Pirátstva Tadeáš Štěpka.

Kdy? 2. února v 18:00
Kde? jitsi.pirati.cz/msk

V případě, že máte chuť se k Pirátstvu připojit, pište na hana.pavlickova@pirati.cz. Více informací najdete také na mladi.pirati.cz.

.....

Lednové novinky zakončíme novoročním citátem od amerického státníka, diplomata, vydavatele a spisovatele Benjamina Franklina:

„Bojuj se svými neřestmi, udržuj mír se svými bližními a dovol, aby každý nový rok z tebe udělal lepšího člověka.“

Mějte se skvěle!