Interní newsletter: Nové předsednictvo s Ivanem ve stejném počtu (zpět)

Ahoj Pirátky a Piráti,

Posíláme pravidelnou páteční dávku informací.

Podcast opět s Radkem Zemanem naleznete zde. Intenzivně pracujeme na zvýšení kvality našeho POdcastu, chystáme se na další streamovací platformy a připravujeme náš vlastní jingle. Zpětně tak velmi děkujeme Blance Charvátové a Helče Buchtové, které se nám ozvaly na výzvu v prosincovém newsletteru a přispěly svými nápady k podobě zvuku, jaký chceme mít. Děkujeme! Pokud máte další zpětnou vazbu k POdcastům, pište na marketa.kafkova@pirati.cz.

V novém roce se staronovým Republikovým výborem

Celostátní fórum zamíchalo kartami i v RV. Členové RV Blanka Charvátová a Martin Jiránek jsou nově v předsednictvu strany a jejich mandát ve výboru dle stanov zanikl. K nové funkci gratulujeme a děkujeme za dobrovolnickou práci ve výboru. A to obzvláště Blance, která se do práce výboru zapojila velmi aktivně.

Blanka byla i jednatelkou a tím se dostáváme k tomu, že nám klesl počet jednatelů na tři, protože na post hlavní jednatelky rezignovala Janka Michailidu. Vzhledem k tomu, že Janka byla hlavní tahounem výboru několik posledních let a v náročném loňském roce obzvláště, je to citelná ztráta. Jsme rádi , že v RV zůstává a může dále poskytovat cenný feedback. Každopádně velké díky a symbolicky posíláme vulkánský pozdrav za jednatelstvo.

Ve čtvrtek 13. ledna proběhlo letošní první jitsiRV (zápis)
Namátkou jsme se zabývali letošními senátními volbami, přípravou ideové konference, debatovali jsme propojení RV se zástupci v koaliční radě i postup pro “červené linie” a nezapomínáme ani na volební dohled při komunálních volbách. Další jistsiRV je naplánováno na čtvrtek 3. února 2022.

 

Nové RP

Milé pirátstvo, nově vzniklé předsednictvo strany se vám poprvé představilo ve čtvrtek v rámci oblíbené platformy DISCO, na kterém ve stručnosti prezentovalo své Prohlášení. A nyní vám ho dávají k dispozici v celé verzi. Na příštím DISCO se budeme těšit na vaše dotazy a připomínky.

 

Mediální odbor

O víkendu proběhlo Celostátní fórum, bohužel kvůli pandemické situaci on-line. Navolili jsme si během něj nové předsednictvo. Předsedou se stal Ivan Bartoš, místopředsedy a místopředsedkyněmi Marcel Kolaja, Hana Hajnová, Blanka Charvátová a Martin Jiránek. Gratulujeme!

V týdnu zasedla také poprvé v tomto roce Sněmovna. Po mnohahodinovém maratonu od ní získala nová vláda důvěru. Prvně jsme tak ve vedení tří ministerstev.

Vládní poslanci také schválili okamžitou pomoc pro lidi zasažené energetickou krizí.

Jakub Michálek chce rovněž navrhnout uhlíkový bonus na energie, který by pomohl i střední třídě a zajistil, že by občané dostali slevu na platbu energií ve výši několika stovek měsíčně.

Náš radní za Liberecký kraj Václav Žídek znovu upozornil na problém kolem těžby v Túrowě, který polská strana ignoruje. Požadujeme proto navýšení sankcí pro Polsko za neuzavření dolu.

HOTsMO aneb co jste chtěli vědět o mediálním odboru (a můžete se zeptat!)

Chcete v reálném čase diskutovat o výrazných mediálních událostech a výzvách, kterým Piráti čelí na mediální scéně? Chcete znát důvody a plány dlouhodobých projektů mediálního odboru, či meziodborové spolupráce? Potřebujete pomoc, nebo naopak chcete přiložit ruku k dílu a zapojit se do chodu odboru či kampaně?

Potom jste všichni srdečně zváni na pravidelná setkání s vedoucím mediálního odboru Vratislavem Filípkem!

Scházet se budeme jednou za dva týdny ve středu, počínaje 19. lednem, vždy od 19:00 na jitsi.

 

Vzdělávací okénko

Možnost zápisu do druhé etapy projektu SAKO (Skvělá Akademie pro KOmunál)
SAKO je převážně online vzdělávací program, jehož absolvent získá všeobecné povědomí o fungování zastupitelstev měst a obcí a bude vybaven praktickým know-how, které mu pomůže k důstojné reprezentaci pirátské politiky.

Více informací o SAKO najdeš ZDE

Pro zápis do druhé etapy prosím vyplň tento dotazník do 14.2.

Těšíme se na všechny účastníky!!

A zveme na webinář: Bezpečnost v komunále 1.3: Orgán obce - obecní (městská) policie 24.1. 18.30 na odkazu

Probereme např. tato témata: řízení MP, spolupráce MP se (sousedními) obcemi, činnost MP v rámci krizového řízení, povinnosti a pravomoci strážníků, financování MP/rozpočet + obecná praxe, vzdělávání a přezkušování strážníků a čekatelů..
Lektor: Patrik Šebesta, právník města Úvaly, doktorand na Policejní akademii v Praze.

Více info v Moodle.

 

Hlášení z TO

Upgradovali jsme Helios - došlo k opravě drobných problémů s editací hlasování a duplicitně zpracovanými hlasy, které nás v posledních dnech trápily.

Omlouváme se za potíže s Jitsi. Intenzivně je řešíme a věříme, že zase poběží spolehlivě.

 

Zahraniční odbor

Chceš pomoct evropským Pirátům? Už příští víkend se koná online sjezd PP-EU, na kterém se bude volit předsednictvo a další orgány. Potřebujeme dobrovolníky, kteří budou dělat zápis, předsedat zasedání, sčítat hlasy atd. Více info na Zulipu Zahraničního odboru.
Minulý víkend proběhl také sjezd Pirate Parties International (PPI). K našim zástupcům v jejich orgánech se přidali Vojta Pikal jako člen Court of Arbitration a Veronika Murzynová jako náhradnice v předsednictvu. Gratulujeme a těšíme se na výsledky jejich práce!

 

Personální odbor

Dne 7.2. od 18.00 - 19.30 se uskuteční první školení odborů pro nové dodavatele a nové předsedy PKS. Chceš vědět, co dělají odbory, kdo je vede, nebo chceš jen zlepšit spolupráci, či proces? Připoj se jitsi.pirati.cz/odbory.

Vypsaná výběrová řízení:

Výběrové řízení na ředitele/ředitelku Pirátského Institutu
Manažer/ka sněmovní práce
PR a mediální manažer/ka pro Ústecký kraj
Telefundraiser/ka - specialista péče o dárce
Výběrové řízení na pozici: Pravá ruka předsedy poslaneckého klubu
Ekonomický odborník/ce + copywriter/ka pro europoslance Mikuláše Peksu

No a stále hledáme výzkumnou agenturu

 

Hezký víkend,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Personální Odbor

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335