Pirátský newsletter - Ústecký kraj: Leden 2022 (zpět)

Milé příznivkyně, milí příznivci,

i v novém roce 2022 vám tradičně přinášíme novinky z pirátské základny Ústeckého kraje. Dovolte nám úvodem popřát vše nejlepší, hodně úspěchů, pohody, klidu a hlavně zdraví. Ať je další rok pro nás všechny lepší, úspěšnější a je kolem nás více dobrých zpráv.

Pirátská pomoc v roce 2021

Piráti pomáhají a pomáhají rádi. V uplynulém roce jsme se zapojili do spousty projektů a také jsme snad vytvořili nové tradice. Prosinec byl i kvůli vánočnímu naladění na pirátskou pomoc nejbohatší. Spustili jsme sbírku, ve které nám veřejnost pomohla vybrat více jak 40 tisíc na výrobu štědrovečerní večeře do 13 azylových domů a potřebným v Ústeckém kraji. Celkem jsme rozvezli 501 porcí řízků, bramborového salátu a jablečného štrůdlu. Azylovým domům jsme také předali hygienické a drogistické zboží. Rádi něco obdobného uspořádáme také o Velikonocích. Také jsme díky darům z řad veřejnosti či od Pirátů předali 15 maminkám samoživitelkám suroviny na pečení cukroví. Díky daru z RADKA z.s., kde obměňovali počítače a starší (nicméně stále funkční) nám poskytli, jsme obdarovali stolním počítačem a notebookem SAS Louny a Postoloprty a dvě rodiny notebooky. Od listopadu až do 21. ledna máte možnost konzultovat zdarma své dluhy v rámci akce Milostivého léta v pirátském centru. Kvůli epidemiologické situaci jsme také uspořádali nespočet zajímavých přednášek a rozhovorů, které můžete zhlédnout na našem kanále. Sledujte náš web a facebook, ať se do našich dobrovolnických aktivit můžete také zapojit!

 

Zasedání Celostátního fóra 2022

Kvůli epidemiologickým opatřením bude zasedat Celostátní fórum České pirátské strany online a to již tuto sobotu 8. 1. 2022 od 10:00 - 19:10. Jistě nejzajímavější bude volba Republikového předsednictva. Volby o pozici předsedy Pirátů se zúčastní Ivan Bartoš, Jana Michailidu, Lukáš Wagenknecht a David Witosz. O pozice místopředsedů se ucházejí dvě desítky kandidátů.

 

Krajští zastupitelé a jejich práce

Piráti řešili krajský rozpočet na nový rok a problémy v dopravě na Teplicku, video z krajského zastupitelstva můžete zhlédnout zde.

 

Piráti v Poslanecké Sněmovně

Delší otcovská dovolená
Už od 1. ledna bude otcovská podle našeho návrhu o týden delší! Všechny rodiny s novorozenými dětmi budou mít o týden déle na společné sžívání, vzájemné poznávání se s miminkem a na to být si oporou. Delší otcovská totiž byla v létě na náš návrh přijata a nyní nastává datum účinnosti. Návrh prosadila Olga Richterová

Novela o střetu zájmů
Je na čase konečně zamezit obcházení zákona o střetu zájmů a narovnat politické prostředí! Proto Jakub Michálek představil novelu zákona o střetu zájmu, ve které navrhujeme, aby žádný politik nemohl pobírat dotace či investiční pobídky ani nemohl být účastníkem veřejných zakázek nebo skutečným majitelem mediálního domu. Piráti na tento problém upozorňují po celou dobu svého parlamentního působení a k řešení problematiky střetu zájmů a novele zákona se připojila i celá nová vládní koalice. Návrh zákona také ruší přebytečnou byrokracii u neuvolněných místostarostů malých obcí. Změna je podána jako poslanecký návrh zákona, platit by měla od 1. července příštího roku.

 

Vláda ČR a ministři za Piráty

V prosinci byla jmenována nová vláda České republiky. Do týmu premiéra Petra Fialy (ODS) byli za Piráty nominováni Jan Lipavský (ministr zahraničních věcí), Ivan Bartoš (ministr pro místní rozvoj) a Michal Šalomoun (ministr pro legislativu). Piráti se tak historicky poprvé ve světovém měřítku podílí na vládě suverénní země.

Výkyvy v cenách energií trvají. Vláda proto pomůže podnikatelům i domácnostem. Pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií.

Domácnosti – dojde k navýšení příspěvku na bydlení pro rok 2022, bude zohledněn odhad vývoje cen. Vláda také umožní využít dávku mimořádné okamžité pomoci i pro domácnosti, které se vlivem vysokých záloh či nedoplatků za energie dostaly do finančních problémů, a zavede nové dotační programy na podporu zateplení, výměny nebo pořízení kotlů, kamen nebo tepelných čerpadel. Jako Piráti chceme především co nejvíce zjednodušit podávání žádostí na úřad práce, aby odpadl zbytečný stres, pomoc dorazila rychle a administrativa proběhla s co nejmenší náročností na množství zadávaných dat - je třeba zjednodušit formu, usnadnit možnost žádat on-line a zařídit vše uživatelsky přívětivě.

 

Mikuláš Peksa v Evropském parlamentu

Přečtěte si shrnutí toho nejdůležitějšího v roce 2021 v Evropském Parlamentu od Mikuláše Peksy.

 

Kalendář akcí

4. ledna 18- 21 Deskové hry s Piráty
7. ledna 17 - 19 hod Milostivé léto - konzultace v SuPiCi
8. ledna 10:00 - 19:10 CF 2022
13. ledna 15:30 - 17:30 SWAP v SuPiCi
14. ledna 17 - 19 hod Milostivé léto - konzultace v SuPiCi
18. ledna 18- 19 Deskové hry s Piráty
21. ledna 17 - 19 hod Milostivé léto - konzultace v SuPiCi

 

Děkujeme za přečtení a buďte v novém roce zdrávi!

Sledujte naše kanály: web | Facebook | Instagram | | Twitter | YouTube

Zuzana Petrůvová
zuzana.petruvova@pirati.cz
+420 778 402 477

Vratislav Filípek
vratislav.filipek@pirati.cz
+420 608 774 722