Pirátský newsletter - Pardubický kraj: Vánoční zprávy krajského sdružení (zpět)

Vážení příznivci všeho pirátského, milý přátelé,

máme za sebou rok, který byl všechno jen né nudný a běžný. Zažili jsme čtyři ministry zdravotnictví, několik vládních krizí, prezidenta v krabici a také jmenování vlády nové.

Děkujeme Vám, že jste celý ten rok prožili s námi a dodávali nám sílu. Pojďme si teď odpočinout, všechno to vstřebat a načerpat síly nové.

Přejeme vám všem, ať si letošní Vánoce co nejvíc užijete a do Nového roku vykročíte tou správnou nohou :)

 

Příprava na komunální volby

Již za méně než rok bude známo, kdo usedne v lavicích obecních zastupitelstev a kdo se bude z radnic snažit města co nejlépe spravovat. I naše krajské sdružení se připravuje na tyto důležité volby. V některých městech již začali s volbou lídrů a budou pokračovat dalšími místy kandidátky. Nezahálí se ani s tvorbou programu a komunikací s dalšími politickými subjekty.
Máte-li zájem se do tohoto kolosu zapojit, ozvěte se - nejlépe naší koordinátorce nebo příslušným předsedům MS:
Koordinátorka dobrovolníků krajského sdružení: Ivana Mrkvičková, ivana.mrkvickova@pirati.cz
MS Pardubicko: Lukáš Havlena, lukas.havlena@pirati.cz
MS Chrudimsko: Nikola Štěpánková, nikola.stepankova@pirati.cz
MS Českotřebovsko: Jaroslav Lainz, jaroslav.lainz@pirati.cz
MS Svitavsko: Jitka Bidlová, jitka.bidlova@pirati.cz

Nemusíte se bát, že byste se napsáním e-mailu museli hned stát kandidáty ve volbách. Budeme rádi za každého, kdo byť jen kriticky zhodnotí připravovaný program, nebo se zapojí do jeho přípravy i aktivně. Bereme všemi deseti všechny, kteří nám během volební kampaně pomohou roznést Pirátské listy a další volební materiály. Možných aktivit je nespočet, proto se neváhejte ozvat a vaše možnosti zapojení vám "ušijeme přímo na míru".

 

Zasedání krajského zastupitelstva

Přinášíme vám též to nejpodstatnější ze zasedání krajského zastupitelstva, a to přímo z per krajských zastupitelů.

Na posledním řádném zasedání před koncem roku se zastupitelstvo Pardubického kraje sešlo v hybridním módu, tedy část zastupitelů prezenčně, část distančně. Jednoznačně nejzajímavějším bodem bylo schvalování rozpočtu, proto budou první čtyři body patřit jemu:

1) Rozpočet je deficitní kvůli významným investičním akcím, především výstavbě urgentních příjmů v nemocnicích v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Kraj díky tomu má úvěry, které následně budou z velké části splaceny dotačními programy Evropské unie.
***
2) Vzhledem k pravděpodobnému scénáři rozpočtového provizoria státu kraj počítá s tím, že sociální služby mající nárok na dotace získají zápůjčku z peněz z víceletého finacování sociálních služeb, aby mu následně po získání peněz ze státního rozpočtu sociální služby tuto zápůjčku vrátily. Děkujeme naší zastupitelce Lence Martínkové Španihelové, předsedkyni výboru pro sociální věci a neziskový sektor, za prosazování zájmů sociálních služeb a radním Pardubického kraje za to, že na podněty vzešlé z tohoto výboru pozitivně reagují. Díky tomu má sociální oblast zajištěnou alespoň relativní stabilitu, což je asi nejlepší ocenění této těžké práce 👍
***
3) Chtěli jsme prosadit více prostředků na sport dětí a mládeže a hendikepovaných sportovců tím, že bychom ponechali příspěvek akciové společnosti HC Dynamo Pardubice na úrovni letošního roku oproti plánovanému nárůstu o 900 tisíc korun. Tento návrh neprošel, kvitujeme však, že se peníze na dotační programy B1 (Podpora pravidelné sportovní činnosti dětí a mládeže), B2 (Podpora hendikepovaných sportovců) a F1 (Podpora volnočasových aktivit) našly v rozpočtové rezervě. Pokud znáte sportovní oddíly, spolky mládeže nebo hendikepované sportovce, kteří by ke své činnosti peníze potřebovali, informace včetně znění výzvy naleznou zde: odkaz
***
4) Daňové příjmy kraje budou tento rok oproti předpokladům až o 500 milionů vyšší. Prostředky budou převedeny do dalšího roku. Část, tedy přibližně 100 milionů korun, půjde na zvyšující se platby za energie pro organizace, jichž je kraj zřizovatelem (střední školy, záchranná služba, nemocnice, některé sociální služby apod.). Rozdělení zbylých peněz budeme řešit na prvním zastupitelstvu v příštím roce. Předpokládáme, že velká část by měla směřovat do dopravní infrastruktury, která má v našem kraji do optimálního stavu daleko.
***
5) Kvitujeme rozjíždějící se projekty týkající se zelené energie (solární pnaley na střechách středních škol) a projekty z programu Interreg, které můžeme využít k prohloubení česko-polské spolupráce. Je možné z toho v příhraničních oblastech například více provázat dopravní infrastrukturu, nebo podpořit spolupráci v oblasti cestovního ruchu.
****
6) Poslední bod, který je spíše zajímavostí, byla stížnost občana, pana Vondry, na našeho zastupitele Andreje Ramašeuského, která proběhla v bodu "Různé". Veřejně přiznáváme, že Andrej Ramašeuski uprchl před běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem i z důvodu, že byl ve své vlasti za projevy nevole vůči diktatuře trestně stíhán. Nemá tak ve své původní vlasti čistý trestní rejstřík. I z tohoto důvodu zde získal Andrej Ramašeuski v roce 1997 politický azyl. A musíme konstatovat, že i na konci roku 2021 jsou bohužel na světě země, kde jsou slušní a zásadoví lidé ve věznicích a lumpové u moci.

 

Ještě jednou bychom Vám chtěli popřát krásné svátky a vše nejlepší v novém roce. Na další setkání se budeme těšit v roce 2022.
Vaši Piráti Pardubického kraje