Resortní tým Práce a sociální věci: duben 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

měsíc duben přinesl velké debaty o dávkách v bydlení, Zprávu o vyloučení z bydlení, dál se řešila rodičovská a rozpracovaná je novela zákona pro osoby se zdravotním postižením (sněmovní tisk 267). Olga se také hodně dotazovala Úřadu práce, a měli bychom dát do kupy vaše zkušenosti z jednotlivých kontaktních poboček.

Podrobnosti v aktuálním newsletteru z pohledu Olgy, pirátské místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku.

Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete tam už pilotní únorový a následný březnový. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali ). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o sociální problematiku. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr sociální problematiky zrušte. Díky za trpělivost, systém je stále "ve výstavbě", ale už funkční! (Hurá!)


1.4. + 6.4. - lidská práva stále dokola

Ke 30.3. skončila ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva, paní Martina Štěpánková. A její pozice zůstala celý duben neobsazena. Pro naši křehkou demokracii to není dobrá zpráva - ačkoli se o jejím odchodu vědělo včas, vládě nestálo za to najít včas jejího nástupce. Není divu - pro pana premiéra je asi těžké uchopit něco, co jen stojí peníze, ale negeneruje viditelný zisk. Přitom ale právě na těchto pozicích záleží ve velké míře kvalita našeho života - tam se totiž hájí práva těch, kdo jsou zranitelní (a těmi se v určitých životních etapách můžeme stát všichni).

Stanovisko Pirátů si můžete přečíst v tiskové zprávě z 1.4.
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/lidska-prava-na-vedlejsi-koleji.html
Můj komentář v blogu ze 6.4.

 

2.4. - Zpráva o vyloučení z bydlení

Ve druhém dubnovém dni prezentovala Platforma pro sociální bydlení společně s Lumosem historicky první Zprávu o vyloučení bydlení (za rok 2018).
Čísla jsou neúprosná:
V závažné bytové nouzi se v roce 2018 nacházelo 54 000 domácností, tzn. na 83 000 osob, z toho cca 20 000 dětí (¼ !). Většina žije na ubytovnách (17 900 domácností) nebo bez střechy (16 600 domácností). Alarmující je 70% nárůst počtu domácností s osobami nad 65 let žijících na ubytovnách mezi lety 2015–2018.
Přitom polovina domácností, která je v ČR vyloučena z normálního bydlení, žije na území pouhých 14 obcí s rozšířenou působností.
To vše jen potvrzuje, že naše dlouhodobé upozorňování na problémy s bydlením a se socálně vyloučenými lokalitami má velmi reálný základ.

Prezentace ze semináře přikládáme.
Můj komentář ke zprávě pro ČT najdete zde:
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/219411000370402?fbclid=IwAR0gsxfWuNKuUdZkEFW53CjDqs5E21kuMkwZpKlktvWq4s5ea4WpP5nExPA

 

6.4. - úřady práce zas a znovu

K tomuto datu jsem správně měla dostat z GŘ ÚP odpověď na své otázky zaslané 6.3. Nedostala. Nyní tedy připravuju další interpelaci paní ministryně.

Více na pirátském redminu.

 

9.4. - kulatý stůl: Revize dávkového systému v ČR

Sociální dávky - kdekdo má potřebu se k nim vyjadřovat, málokdo jim ale (ruku na srdce) rozumí. Proto jsem iniciovala seminář, kam jsme pozvali několik skvělých odborníků: Alena Zieglerová z IPSI (Institut pro sociální inkluzi) vysvětlila, k čemu mají jednotlivé dávky sloužit, jak byly původně zamýšleny, kam se postupem času jejich vnímání posunulo - které dnes vadí a nevadí. Lucie Trlifajová z Centra pro společenské otázky -SPOT představila kalkulačku dávek a exekucí. Vlastimil Beran z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí vysvětlil konstrukci životního a existenčního minima, tedy částky zásadní pro výpočet výše řady dávek.
Nás na semináři zastoupili Jirka Valenta s Lukášem Forýtkem - díky jim za to!

Prezentace paní Zieglerové a Trlifajové přikládáme.

 

11.4. - návštěva ZŠ v sociálně vyloučené lokalitě

Pirátský tým reprezentoval poslanec Lukáš Bartoň, s ním Martin Úlovec, František Navrkal a David František Wagner.
Referuje Martin Úlovec (děkujeme!)

Piráti navštívili ZŠ Mojžíř na předměstí Ústí nad Labem. Proběhla diskuse s několika řediteli místních škol o největších úskalích zavedení inkluze. Debata se vedla i o potřebě zavedení pozice sociálního pedagoga a poskytnutí větší volnosti ředitelům při nastavení pracovních pozic a velikosti úvazků dle aktuální potřeby školy. Hodilo by se i školní poradenského pracoviště, které by podpořilo spolupráci školy s rodiči při zajištění diagnostiky a vyšetření dětí.

Nechyběla ani hospitace při výuce ve třídách, kdy jsme dostali příležitost sledovat spolupráci učitelů s asistenty pedagogů při práci se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Díky jejich nasazení je zjevné, že inkluze má při správném nastavení procesů a vyvážení potřeb všech aktérů smysl!

 

12.4. - rodičovská - pokračování

Debata o řešení změn tolik diskutované rodičovské v dubnu nebrala konce.

Můj komentář vyšel na webu peníze.cz

A tentýž den byla vysílána předtočená reportáž - přijeli za mnou novináři ze seznamzpravy.cz a povídali jsme si o strastech rodičů malých dětí v zaměstnání. (Úvodní reportáž nechávám pro pobavení, druhá reportáž je ta moje - děti v práci, alias první chůva ve Sněmovně, rodičovská a návrat do pracovního procesu s dítětem.)

 

13.4. - ústecký Piratecon - Jak efektivně bojovat s chudobou a sociálně vyloučenými lokalitami

Jsem velmi vděčná všem, kteří si v sobotu udělali čas, podle ohlasů to stálo za to! Seminář v Ústí nad Labem uspořádali Piráti z Ústeckého kraje ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování (ASZ). Původně cílil na zastupitele, ale nakonec dorazilo podstatně různorodější spektrum posluchačů (včetně poslanců).

Více si můžete přečíst v reportáži.
https://ustecky.pirati.cz/aktuality/seminar-ASZ.html?fbclid=IwAR1ikj3AOvCEF9zPy-nzlWoHIe-c1x78JyQMleRSLrE7gHSk7atWoIz4o5M

Záznam ze semináře přikládáme.

 

15.4. - vláda schválila program Výstavba

Opakovaně kritizuju, že vláda chce veškeré problémy s bydlením (včetně těch, o kterých se mluvilo v Ústí) řešit jedním univerzálním investičním programem. I když se dá říct - díky, že alespoň kape, nestačí to. Moje mantra: bez související sociální práce a dalších opatření to nepůjde!

Moje vyjádření pro ČT k programu Výstavba si můžete poslechnout níže.

Trochu mě utli, chtěla jsem víc zdůraznit, že je průšvih, že nikdo obcím nezaručí peníze na sociální práci. A trochu mne v tomto kontextu zamrzelo vyjádření pana Bartoška, který mluvil hned po mně a vyznělo to, že teď už mají obce vystaráno. Ne, nemají! (Nemají daná pravidla, nemají záruky, nemají limity, nemají dané povinnosti, nemají stanovenou odpovědnost…)

 

21.4. - Olžino velikonoční přání

Nemoc mě donutila se zastavit a napsat něco míň politického. A protože Zuza tvrdí, že to platí univerzálně, posílám své přání touto cestou i těm, kdo ho tehdy nečetli:-)

 

23.4. - sociální tým Praha

Pod pečlivou taktovkou Evy Horákové se schází pražský sociální KET. Tentokrát věnovali většinu vyhrazeného času výsledkům svých průzkumných výletů na úřady práce na příslušných městských částech. Poznatky jsou více než zajímavé, pokračujem, zkušenosti sbíráme dál!

Zápis ze setkání:
březen: https://drive.google.com/open?id=1mPhHl_LWm0JsA2Xev4Mo9RS2pxT6RwEO
duben: https://drive.google.com/open?id=1ylRTV65WitvfzU1S1J7g_krDsxBskZyZ

 

25.4. - důchodový tým

Sešli se asistenti s analytikem a probírali a vymýšleli, co s vyloučenou dobou rodičovské. Stále si moc nejsme jisti (nebo vlastně asi jsme), zda pravidelné dotazníky vládní důchodové komise především nesosají nápady a nesledují trendy, co jim projde, a co ne. Ach jo.

 

28.4. - literárně-sociální blog :-) - s odkazem na německý systém podpory

Nemoc má jednu nepopiratelnou výhodu - je čas na čtení. Spousta času. O své objevy se dělím na blogu.

 

Zákon o dávkách pro osoby se zdrav. postižením

Zatím stále nepřišel na projednání, mrkněte na pozměňovací návrhy, koho to zajímá, může si návrhy prohlédnout na odkazu níže.

Můj PN k příspěvku na autombil je platný ten poslední.

 


Pozvánky:

12.5. - slavíme pirátské narozeniny! Uvidíme se? Facebooková událost zde.

13.5. -19.5. proběhne Týden respektu k porodu. Program najdete zde.

18.5. - Piratecon: Domácí násilí, více zde

21.5. plánovaný seminář Zkušenosti obcí se sociálními službami v bydlení je přeložen na 2.10. ! - rezervujte si termín na celodenní konferenci v psp!

24.-25.5. - eurovolby

28.5. - sociální tým Praha, od 16 h v PiCe


Krásné májové dny

přejí

Olga Richterová a Zuzana Freitas

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.