Pirátský newsletter - Liberecký kraj: Listopadové novinky (zpět)

Tento newsletter stojí za přečtení, protože od začátku do konce obsahuje samé důležité informace. :)

Shrnutí kampaně do Poslanecké sněmovny a povolební vývoj

V Libereckém kraji jsme společně získali 47.350 hlasů pro koalici (21,37%) a skončili třetí těsně za SPOLU (22,77%) a ANO (26,86%). To je velké zklamání i když jsme mezi kraji dopadli prakticky nejlépe. Pirátský lídr a poslanec Tomáš Martínek díky převažujícímu kroužkování voličů Starostů svůj mandát neobhájil. Naši voliči dostali do poslaneckých lavic za Liberecký kraj Jana Farského (STAN) a Jana Berkiho (SLK).

Celorepublikově koalice zíkala 37 poslanců, pirátští poslanci jsou nově pouze čtyři, Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová.

Vážení spoluobčané, vážení přátelé,

Jsem nesmírně vděčný každému, kdo se nenechal odradit masivní dezinformační kampaní a dal nám svůj hlas. Děkuji za vaši důvěru. Moc si jí vážím.
Dobrá zpráva je, že demokratické strany získají nadpoloviční většinu v Poslanecké sněmovně. Koalici SPOLU gratuluji k vítězství a skvělému výsledku. Šance odstavit vládu Andreje Babiše je teď vyšší než kdy dříve. Další dobrou zprávou je, že po 30 letech od pádu totality končí ve Sněmovně také KSČM.

Lidé rozhodli, že mají dost plundrování své země oligarchy. Je jasné, že si přejí moderní, demokratický stát. A to je velmi dobrá zpráva.

Pokud jde o počet poslanců v naší koalici, voliči rozhodli a nezbývá to než respektovat. Všem, kteří se rozhodli věnovat nám svůj hlas, ještě jednou z celého srdce děkuji. My uděláme maximum pro to, aby Česká republika měla dobrou a odpovědnou vládu, kterou si naši občané zaslouží.

Váš Ivan Bartoš

 

Hlasování o účasti ve vládě

V současné době se vyjednává o našem vládním angražmá. Vznikla Koaliční smlouva a program vládní koalice. Pirátům by měly připadnout 3 pozice ministrů (Místní rozvoj a digitalizace, Zahraniční věci, Ministr pro legislativu). Nyní byly koaliční dokumenty dokončeny a předloženy orgánům jednotlivých stran ke schválení. Za Piráty bude koaliční smlouvu o účasti České pirátské strany ve vládě České republiky schvalovat tento víkend (od 12.11. 10:00 do 15.11. 22:00) Celostátní fórum, tedy fórum všech členů strany. Personální obsazení ministerských postů není doposud jasné.

Důležité odkazy na fóru:
Informace z povolebního vývoje a vyjednávání
CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Tento týden pro vás RP připravilo sérii 3 vysílání Pirate TV k představení koaliční smlouvy, které mohou členky, členové a RegP online sledovat (odkaz je společný pro všechna vysílání).

  • V pondělí 8. 11. od 18.00 do 19.30 představí Ivan Bartoš a Jakub Michálek smlouvu jako celek, Jakub Michálek následně představí části týkající se spravedlnosti, vnitra a digitalizace. Dotazy k tomuto vysílání můžete pokládat zde, po vyčerpání dotazů z tohoto dokumentu vás (pokud zbyde čas) přizveme k diskuzi do vysílání.
    Za referenční skupinu budou na vysílání přítomné Hanka Hajnová a Jitka Novotná, za RV Janka Michailidu, Mahu Opletalová, Zdeněk Kubala a Petr Springinsfeld.

  • Ve středu 10. 11. od 19.00 do 21.00 představí Olga Richterová části smlouvy týkající se práce a sociálních věcí a zdravotnictví, Radek Holomčík části týkající se místního rozvoje, životního prostředí a zemědělství a Jan Lipavský části týkající se zahraničí, evropské politiky a obrany. Dotazy k tomuto vysílání můžete pokládat zde, po vyčerpání dotazů z tohoto dokumentu vás (pokud zbyde čas) přizveme k diskuzi do vysílání.
    Za referenční skupinu se připojí Veronika Murzynová a Blanka Lednická, za RV Janka Michailidu, Dan Leština, Mahu Opletalová a David František Wagner. Za RT Životní prostředí se připojí Lukáš Blažej.

  • Ve čtvrtek 11. 11. od 19.00 do 21.00 představí Lukáš Bartoň části smlouvy ke školství a kultuře a Lukáš Wagenknecht části k financím, průmyslu a dopravě. Dotazy k tomuto vysílání můžete pokládat zde, po vyčerpání dotazů z tohoto dokumentu vás (pokud zbyde čas) přizveme k diskuzi do vysílání.
    Za referenční skupinu se připojí Lukáš Kolářík a Martin Kučera, za RV Janka Michailidu, David František Wagner a Jan Lička.


Ze všech vysílání bude pořízen záznam.

Mimo to se členové vyjednávacího týmu spojí s jednotlivými kraji, aby mohli situaci a vyjednané podmínky představit a reagovat na dotazy členů. Naše krajské okno bude v úterý 9. 11. od 19.30 na jitsi, za vyjednávací tým se připojí Ivan Bartoš. Jitsi bude s předsálím, tak aby bylo možné jednotlivé připojované entity ověřit.

Na mediální světlo se mezitím dostala část interní analýzy, která agreguje možné prohřešky a porušení koaliční smlouvy ze strany STAN a SLK před volbami. Podrobnou analýzu ohledně výsledku voleb zpracovávají obě strany koalice nezávisle.

 

Lokální setkávání a schůzky MS

Nová krajská koordinátorka se po volbách zakousla do agendy práce s nováčky a žadateli o členství. Společně s MS a lokálními Piráty organizuje schůzky, na které zve nováčky, abychom měli možnost se vzájemně poznat, vysvětlit a probrat vize a plány v lokální, krajské a celostátní politice v následujících obdobích.


  • 10. 11. 2021 18.00, Železný Brod
    Restaurace U Zvonice, FB událost
    program: Místní zastupitelstvo, Komunální volby 2022, Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti

  • 18. 11. 2021 19.00, Jilemnice
    Vinárna Restaurace “Ve zdi”, FB událost
    program: Komunální volby 2022, Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti

  • 22. 11. 2021 17.30, Jablonec nad Nisou
    Pixel
    program: Místní zastupitelstvo, Komunální volby 2022, Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti

  • 24. 11. 2021 17.00, Liberec
    Evropský dům vedle Krajského úřadu Liberec
    program: Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti

  • 25.11.2021 19.30, Turnov
    Saloon u Supa
    program: Místní zastupitelstvo, Komunální volby 2022, Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti

  • 29.11.2021 17.30, Jablonec nad Nisou
    Pixel
    program: Místní zastupitelstvo, Komunální volby 2022, Úvod a přivítání nováčků, potvrzování totožnosti


KoDo udržuje aktuální seznam schůzek na fóru
Aktualizovaný kalendář krajských akcí nebo na krajském webu.

 

Zasedání Krajského Fora

Zasedání KF proběhne v sobotu 11. 12. 2021, rozprava na fóru.
V tuto chvíli není jasné, zda kvůli Covidu proběhne ve fyzické nebo čistě online podobě. Také se tvoří program a agenda zasedání. Zapojte se na fóru. V případě, že zasedání proběhne fyzicky bude zájemcům zprostředkován online přenos ze zasedání.

 

Novinky a střípky zevnitř i zvenčí


  • Od čtvrtka 4. listopadu máme nového vedoucího centrálního mediálního odboru (MO), CF zvolilo v prvním kole Vratislava Filípka, současného mediálního managera Pirátů v Ústeckém kraji. Přislíbil větší integraci a spolupráci MO s kraji. Těšíme se na spolupráci.

  • V pondělí 8. listopadu 2021 od 17.00 proběhne online přenos prezentace Strategického plánu města Jablonec nad Nisou na období 2021-2030, jehož definitivní podobu budou jablonečtí zastupitelé schvalovat na svém prosincovém jednání.

  • Minulý týden proběhly nominace na nové předsednictvo MS Českolipsko. Hlasování proběhne v termínu 10. - 11. listopadu. Podrobnosti najdete na Místní fórum Českolipsko.

 

Fórek na konec

Ovčáček zakládá s prezidentem e-mail.
Ovčáček: „Přezdívku máme, jaký dáme heslo?“
Zeman: „Pivo.“
Ovčáček: „To je slabé, nějaké silnější.“
Zeman: „Rum.“

 

Děkujeme za pozornost.
V případě jakýchkoliv dotazů a nejasností kontaktujte naši krajskou koordinátorku Hanku Černošovou, tel. +420 770 113 645, hana.cernosova@pirati.cz.