Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Říjen u Pirátů (zpět)

K volbám...

Chtěla bych vám jménem všech, moc poděkovat vám všem, kteří jste přišli k volbám a dali jste nám hlas. Zhruba 840 tisíc lidí volilo koalici Pirátů a Starostů. Jako kraj máme nejmladší poslankyni – Kláru Kocmanovou!
SPOLU a PIRSTAN mají 108 mandátů, tím končí éra Andreje Babiše. Bohužel, pro Piráty samotné to nedopadlo dobře, budeme v budoucí sněmovně jen čtyři.
Přesto budeme při koaličním vyjednávání chtít prosadit maximum z našeho programu.

Teď nás čekají změny a spousta práce, ale rozhodně se nevzdáme!

 

Schůze Krajského fóra

Tuto neděli 31.10.2021 proběhne schůze krajského fóra. Sejdeme se ve 13 hodin v pražském Pirátském centru.
Program zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=774481#p774481.

V neděli 28.11.2021 proběhne opět schůze krajského fóra v PiCe.
Program zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=774483#p774483.

Pro další události – schůze místních sdružení, setkání a zájemci apod. sledujte prosím krajský kalendář na webu.

Pokud nevíte, jak se zapojit, jak můžete pomoci, napište mi na e-mail: barbora.vaicova@pirati.cz.

 

Zveme vás na Den Středočeského kraje se spoustou akcí

Ve čtvrtek 28.10.2021 nebude ve středních Čechách prostor na nudu. Na území celého Středočeského kraje se uskuteční spousta zajímavých akcí, které stojí za návštěvu. Řada muzeí a galerií, které jsou příspěvkovými organizacemi Středočeského kraje, bude mít symbolické vstupné za 1 Kč a některé zcela volný vstup.

 

Dožínky nám připomínají, že jídlo neroste v regálech supermárketů!

Na výstavišti v Lysé nad Labem se v sobotu 9.10.2021 konaly tradiční Středočeské dožínky. V rámci oslav proběhlo vyhlášení vítězů soutěže Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2021 a nejlepších amatérských rybářů v soutěži Středočeský šupináč 2021. Na závěr pak zástupci kraje slavnostně pokřtili knihu Půda a život civilizací autorů Václava Cílka, Jiřího Hladíka a kol., kterou ve spolupráci se Středočeským krajem vydalo nakladatelství Dokořán.

Jana Skopalíková: „Naši předkové žili více než my v souladu s přírodou, dokázali lépe rozumět jejím zákonitostem, dokázali ji chránit tak, abychom z jejich darů mohli těžit i my dnes. Tato kniha nám ukazuje význam půdy pro život, jak ji vnímali generace před námi. Nechme se inspirovat a važme si přírody kolem nás.“

 

Vyhlásili jsme 9. ročník Školy udržitelného rozvoje

V prostorách Krajského úřadu Středočeského kraje se dne 18. října 2021 uskutečnilo 13. setkání koordinátorů ekologické výchovy ze škol Středočeského kraje. Akci již tradičně pořádá Klub ekologické výchovy ve spolupráci s KÚ Středočeského kraje. Letošní ročník podpořila také Přírodovědecká fakulta UK, geologická sekce. Jednání zahájila a účastníky přivítala radní pro oblast životního prostředí Mgr. Jana Skopalíková, zúčastnily se zástupkyně odboru životního prostředí a školství Ing. Simona Jandurová a Ing. Věra Chobotová.

 

Podpora biodiverzity je naší prioritou!

Zastupitelstvo kraje schválilo poskytnutí dvou individuálních dotací na kofinancování projektů podpořených z Operačního programu životního prostředí, které přispívají ke zvýšení schopnosti zadržovat vodu v krajině, posilují biologickou rozmanitost a napomáhají zastavit její úbytek. První projektem, který obdrží 805,6 tisíc korun, je Budování a obnova tůní na Podblanicku ze ZO ČSOP Vlašim. Dotace ve výši 2,16 mililiónu bude poskytnuta projektu Revitalizace Jizbické pískovny u Nymburka.

 

Podporujeme kulturu a cestovní ruch

Pro podporu kultury a cestovního ruchu zřizuje Středočeský kraj dva fondy. Středočeský fond kultury a obnovy památek a Středočeský fond podpory cestovního ruchu. Tyto fondy obsahují tematicky zaměřenou podporu jednotlivých oblastí v předpokládané výši 66,5 mil. Kč. Všechny předložené projekty jsou hodnocené podle jasně definovaných kritérií, která jsou žadatelům známa dopředu.

 

Mgr. Barbora Knotová Vaicová
Koordinátorka dobrovolníků pro Středočeský kraj

barbora.vaicova@pirati.cz
+420 770 113 640