Interní newsletter: Nový školní rok s Pirátčaty (zpět)

Ahoj všem Pirátčatům i jejich rodičům Pirátkám a Pirátům v novém školním roce. Začíná nám září a s návratem dětí do škol přichází konec kampaně!

Nicméně ještě tam nejsme, tak pojďme ještě všichni společně vytáhnout poslední zbytky sil a dejme to tam, i kvůli těm, kteří se právě vrátili do škol.

A jako odměnu za první školní týden si můžete dát pravidelnou dávku těch nejlepších informací, které nejlepší strana na české politické scéně nabízí.

Školní výbor republiky

Republikový výbor děkuje pardubickým pirátkám a pirátům za poskytnutí svého přístavu všem fregatám, šalupám a škunerům, které do Pardubic minulý víkend dorazily z celé republiky. Díky za pomoc a ochotu s organizací zasedání RV a zvláštní poděkování patří Andrejovi Ramašeuski jako hlavnímu kapitánovi akce.

Co jsme vyřešili? Především jsme se po dvou letech potkali konečně na živo a v novém složení, což další spolupráci jen prospěje. Jednání to bylo skutečně nabité, končili jsme až v neděli po čtvrté hodině odpolední. Mimo běžnou agendu jsme nejvíce času věnovali probíhající kampani a koaliční spolupráci. Věříme, že ku prospěchu všem, výsledky by ses měl/a dozvědět postupně.

Dále byla živá diskuze kolem zařazení Mladého pirátstva, ale řešili jsme také zastřešující program do komunálních voleb nebo přípravu na volby senátní. Vznikl i nový "PR tým RV", který by se měl zaměřit na lepší propagaci smyslu a aktivit RV.

První vlašťovku bude možné zahlédnout zřejmě na DISCO, takže buď ve střehu.

 

Předsednické DICSO

Nestihl/a jsi sledovat DISCO (= diskuze s centrálními orgány)? Nevadí! Nově pro tebe z každé diskuze zveřejňujeme stručné zápisy, aby ti už žádná odpověď neutekla. Všichni členové a členky, stejně jako registrovaní příznivci a příznivkyně naleznou zápisy zde.
A nezapomeň, další DISCO se uskuteční ve čtvrtek 16.9. od 20:00, bližší info včas dodáme a těšíme se na tebe.

 

Participativní Rozpočet - projekty nejlepších studentů

PARO
Bylo zahájeno hlasování o 1. kole participativního rozpočtu v roce 2021.

Projekty ucházející se o vaši podporu jsou:

Nákup audiovizuálního vybavení pro PEPŘ a jeho bezbariérové zpřístupnění

Budeme rádi za podporu našeho projektu, abychom mohli realizovat veřejně prospěšné akce a dostali se k nám snadno i lidé se zdravotním handicapem či rodiče s kočárky apod.

Sbírka na pořízení menstruačních kalíšků aneb #AŽNAKREV expanduje

Přispějte svým hlasem, abychom mohli nakoupit co nejvíce kalíšků a pomoct tak ženám na cestě ke kvalitnějšímu životu.

Klimaticon Turnov 2021, 2. ročník

Prosím podpořte tuto akci svým hlasem, Váš hlas pomůže vysvětlit lidem, že bojovat s klimatickou změnou začíná už "u pár kopnutí motykou u nich na zahradě".

Podpora rozvoje Mladého Pirátstva

Podpořte Mladé Pirátstvo, aby mohlo rozvíjet svou činnost a rozšiřovat pirátské myšlenky mezi mládež.

Pirátský letní kemp 2021

Máme jedinečnou příležitost se vzdělat v různých odvětvích a to všechno v jediném týdnu! Dává ti to smysl? Podpoř nás (předem děkujeme)!

Gardening - vraťme přírodu do měst!

Prostředí, ve kterém žijeme, nás kultivuje. Nyní máme šanci kultivovat prostředí, ve kterém žijeme.
Všem, kterým záleží na veřejném prostoru a kteří projekt podpoří, předem děkujeme!

SPOLU VENKU, CHCE TO DŮVĚRU A ODVAHU

Přispějte svým hlasem, abychom mohli podat pomocnou ruku školám a školkám, vykročit spolu ven a učit se v přírodě.

Na palubu, Pirátky!

Zvýšením počtu aktivních Pirátek napomůžeme celkovému růstu členstva, který je nezbytný pro stabilitu a zvýšení akceschopnosti strany. Pomozte nám vyrovnat síly. Předem děkujeme za vaši podporu!

 

Pro budoucí zastupitele

Vedoucím Centra managementu udržitelnosti a etiky na podnikohospodářské fakultě VŠE Jaroslav Pašmik nabízí pro cca pět pirátských zastupitelů zúčastnit se Akademie managementu udržitelnosti pro municipality.

Jedná se o certifikovaný program FPH VŠE o 9 setkáních po 180 minutách (online) a jednom dvoudenním workshopu v Jihlavě na CO2 neutralitu měst.
Program začíná už 30. září.
Kdo chce vidět Idiota, nechť se dostaví do ředitelny - A teď vážně, pokud máš zájem, napiš na mikulas.peksa@europarl.europa.eu.

 

AKCE pro rodiče, žáky/ně i příznivce/kyně Pirátů

Nadcházející online události

Piratecon IT Inspirativní
4.9. 09:30
Konference IT InsPirativní se bude konat v sobotu 4. 9. 2021 v Pirátském centru v Praze a bude mít dva bloky:
Dopolední od 10 do 13 hodin bude věnovaný chytrým technologiím, které se používají v českých městech a obcích. Odpoledne od 14 do 18 hodin pak bude věnováno tématu otevřený hardware, opět s důrazem na jeho vývoj a použití v České republice.
Web
FB událost

Panelová diskuze na téma Sexuální násilí
8. 9. 19:00
Čísla mluví jasně - v Česku je každý rok nahlášeno 600 případů znásilnění, ale jejich reálný počet se odhaduje až na 12 000. I v případě, že se prokáže vina, skončí násilník v polovině případů pouze s podmíněným trestem, na každé desáté češce je spácháno znásilnění a 90% obětí si s sebou nese psychické následky po celý zbytek života.

Proč je nahlášeno tak málo případů sexualizovaného násilí? Proč je tak těžké prokázat vinu? Proč jsou tresty tak neúměrné závažnosti zločinu? Nakládá policie (a obecně společnost) s obětmi vhodně?

K odpovědím i na tyto otázky se budeme snažit přiblížit na další ze série panelových diskuzí pořádaných Mladým Pirátstvem. Mezi hosty budou mimo jiné zástupci a zástupkyně organizací Konsent a Bez Trestu a také Katka Stojanová, kandidátka v Ústeckém kraji a ambasadorka témata sexualizovaného násilí v kampani pro mladé.

Diskuzi sleduj 8.9. od 19:00

Záznamy z proběhlých událostí

Diskuze o konopí

Proč je regulace konopí důležité politické téma? Co všechno může konec konopné prohibice změnit k lepšímu? Piráti vyvracejí nejčastější mýty o konopí a vysvětlují, proč je konopí rostlinou budoucnosti.
Záznam je přístupný pouze pro členy a registrované příznivce strany. Děkujeme za pochopení.

Jak objet 300 obcí v kampani se seniorským ambasadorem Vláďou Šípem a Jakubem Michálkem
Inspirativní rozhovor s aktivním seniorem z Tábora. Vláďa je ambasador, který si zapůjčil elektromobil a dal si za cíl objet v rámci kampaně 300 obcí v Jihočeském kraji. Vylepuje plakáty PirStan & jeho osobní dopis seniorům, rozdává noviny, komunikuje s místními.

 

Ze školního časopisu - Mediální odbor

Společný koaliční plán investic pro transformaci ekonomiky do 21. století jsme představili v úterý. Do podpory české ekonomiky chceme vložit navíc jeden bilion korun během pěti let.

U příležitosti zahájení školního roku představili kandidáti a kandidátka na ministry školství program pro žáky/ně na doplnění učiva, které během distanční výuky zameškali. Do peer programů spočívajících ve spolupráci mezi studenty a studentkami chtějí kromě studentů a studentek pedagogických fakult zapojit také neziskové organizace.

První velká předvolební debata předsedů stran se odehrála ve středu na Primě. Podle hlasování diváků byl nejpřesvědčivější právě náš pirátský předseda.

Představili jsme předvolební iniciativu zaměřenou na mladé Není nám to ukradený. Program pro mladé a naše řešení nejpalčivějších problémů mladé generace prezentovali v pátek médiím Ivan Bartoš, Vít Rakušan a osm mladých kandidátů a kandidátek i mládežnické organizace obou stran. Mladým ambasadorům, ambasadorkám i dobrovolníkům a dobrovolnicím děkujeme za přípravu celého projektu.

Odpovídači burcují:
Jdeme do nich, pojď i ty! Ve volbách proti nám stojí finanční a mediální kolosy. Rozjíždějí naplno svou protipirátskou propagandu a ani náhodou nám nedají stejný prostor jako jiným. Co si nevybojujeme sami, nebudeme mít. Jestli se ti zdá, že by nás mělo být víc slyšet, a používáš sociální sítě, pusť se do nich i ty! Stačí se každý den přihlásit, podívat se na profil Pirátů a něco sdílet. Nejen lajkovat. Sdílet. Nehádej se zbytečně s našimi odpůrci v diskusích, prostě sdílej.

 

Pirátská němčina / Ze zahraničí

Ahoj po prázdninách ze zhraničního odboru!
Už za několik týdnů čekají veledůležité volby (26. září) i naše západní sousedy a téma, které rezonuje napříč německou politickou scénou je energetická bezpečnost. Proto přinášíme přeložený (velký dík patří Petru Kocourkovi) článek německého Piráta Alexe Kohlera, který se zabývá Nord Streamem 2 a související situací v Německu a Evropě.
Německé Piráty také čeká narozeninová oslava, protože 10. září to bude 15 let od založení Piratenpartei Deutschland.

Na návštěvu se k nám chystají delegace mladých Pirátů a Pirátek ze Švédska a Slovinska. Uvítáme pomoc s organizací a doprovodem obou delegací, navede Tě Veronika Murzynová veronika.murzynova@pirati.cz.

Lukáš Doležal Tě zve na setkání pracovní skupiny Evropské pirátské strany Média a komunikace, které se uskuteční 9. září v 19 hod. na Jitsi. Pokud nám chceš pomoci s tvorbou mediální obsahu, určitě se připoj!

Kromě Německa jdou Piráti a Pirátky do boje i v Norsku (13. září) a na Islandu (25. září), proto držme na sever palce!
O tom jak si vedli Piráti a Pirátky mimo Českou republiku vás budeme informovat v dalších newsletterech.

 

Jednání všech žáků

Jednání celostátního fóra
CF 20/2021 Dovolba vládního týmu - navrhovat nebo podpořit kandidáty můžete pomocí členského podnětu

 

Technické zázemí školy

Napadá Tě, jak zlepšit naše technické systémy vlastněné celostátním fórem? Skvělé, čti dál.

Ve spolupráci s AO plánujeme v brzké době několik moderovaných setkání k našim systémům, rozdělených do tématických okruhů.

Jedná se o tři cca 3hodinové bloky, vždy večer mezi 18 - 21 hod na jitsi.pirati.cz/to.

Délka trvání jednotlivých okruhů je orientační, v případě společného setkání a AO předpokládáme o něco delší než 3 hodiny vzhledem k více tématům.

Seznam okruhů

TO + CF - 14.9.2021, 18-21 hod.

- Audio/Video přenosy (Jitsi, PiTube, PeerTube) - 1h
- Digitální setkávání (Mumble, Aplikace z minulého CFka, Jitsi) - 2h

TO + CF - 17.9.2021, 18-21 hod.

- Federace (Mastodon, Matrix, PeerTube) - 1h
- Weby (Maják, Jekyllové weby, Matomo) - 2h

TO + AO + CF - 28.9.2021, 18-21? hod.

- Maily - 1h
- Společná tvorba obsahu (Piratepad, CodiMD, Mrak, Wiki) - 2h
- Sběr dat. (Limesurvey, Docassemble, Maják) - 1h

Při výběru termínů jsme se snažily*i maximálně zohlednit krajské schůze, zastupitelstva i aktivity spojené s kampaní. Pokud se Ti přesto netrefíme do vkusu, hoď nám své návrhy třeba do mailu helena.buchtova@pirati.cz s předmětem "Rozvojové požadavky", aby nikde nezapadly.

Děkujeme!

 

Výtvarná výchova s PO

Rádi bychom zatraktivnili, co děláme, s čím pracujeme a jak se to projevuje ve straně a tak vznikly POmalovánky.

Rádi bychom tě požádali o anonymní zpětnou vazbu, která by nám pomohla vylepšit tenhle newsletter.

 

Pokud jste Milé Pirátky dočetly až sem, pak Vám moc děkujeme. (Pirátům jsme děkovali minule:))

Moc děkujeme všem, kteří se podílejí na NAŠÍ kampani!

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335

|piratipracuji.cz