Interní newsletter: Další zprávy z pirátské paluby (zpět)

Pomáháme na Moravě, volíme vedoucí/ho PO, přinášíme další nabídky vzdělávání, pozvánku na PirateCon o bydlení s podporou i novinky ze Sněmovny!
Tak čti dál a dozvíš se víc! Proč? Protože Pirát/ka ví!

Hlasování celostátního fóra

CF 17/2021 Převolba vedoucí PO - 2. kolo
Bylo zahájeno hlasování o nové/m vedoucí/m odboru.

Rozprava probíhá zde.

Na pozici vedoucí/ho máme tři kandidáty:
Matěj Kubíček
Jakub Dedek
Monika Kuncová

Více o kandidátech se můžeš dozvědět také ze zpracovaných medailonků, které obsahují i videa. Máš tak šanci se s kandidáty seznámit téměř naživo :D.

 

Zprávy z republikového výboru

Setkání RV
Již tuto neděli 4. července od 19 hodin proběhne online setkání republikové výboru (agendu najdeš tady). Chceš se přidat? Můžeš!

Etika kampaňování ve vnitrostranických volbách
Republikový výbor schválil doporučení pro vnitrostranické volby s názvem "Etika kampaňování ve vnitrostranických volbách".

Doporučení se zaměřuje na vyjadřování stranických funkcionářů či jiných autorit během volby. Upravuje i chování placeného personálu strany, tak aby "nebyl zneužit k vnitrostranické volební kampani či útokům na jiné kandidáty či volené představitele".
Rozlišuje se oficiální a neoficiální upozornění na hlasování. V obou případech by měly být formulované jako neutrální informace bez dalších doporučení jak či koho (ne)volit. U neoficiálního doporučení od jednotlivých členů se zapovídá použití hromadných zpráv, které lze označit za osobní spam (SMS, SZ, mail).

Výzvy k (ne)podpoření kandidátů a nominací (vč. vlastní osoby) by měly probíhat nejlépe v nominačních (či jednacích) vláknech a ne skrze ostatní kanály. Zejména ne v uzavřených skupinách, a to v době pro navrhování a na rozmyšlenou - nikoli během hlasování.

Pokud se setkáte s praktikami vybočujícími z těchto zásad, nebojte se je zveřejnit. Pirátská transparence léčí a uzdravuje!

Výbor rovněž určil věcné správce technických systémů strany. Podporu získal návrh usnesení Jana Bednaříka. Jsou tak stanoveni správci systémů jako je například CodiMD, Fórum, Helios, Jitsi, Zulip a další. Správci mají současně vypracovat roční plán rozvoje svěřených systémů.

 

Interpelace republikového předsednictva

Po dvoutýdenní pauze jsou tu opět interpelace RP sloužící k možnosti formulovat svůj dotaz na RP, dostat na něj odpověď a poslechnout si odpovědi na dotazy ostatních.
8. července od 20:00 hodin se můžeš ptát Martina Kučery.

Interpelace zatím stále fungují v testovacím režimu a budeme moc rádi za zpětnou vazbu. Po poslední zkušební interpelaci připomínky v následujících týdnech vyhodnotíme a formát upravíme dle možností tak, aby ti co nejvíce vyhovoval.

 

Zprávy z administrativního odboru

SMS k hlasování
SMS oznámení o začátku hlasování se posílají členům, kteří ještě v daném hlasování nehlasovali a nemají odhlášené zasílání SMS o hlasování. Odhlásit či znovu přihlásit si odběr SMS může každý člen po přihlášení na https://profil.pirati.cz/?next=/clenstvi/ přes "Nastavení upozornění".

Další vychytávky na https://profil.pirati.cz
Pro členy/členky:
Po přihlášení jsou na stejném odkaze nově viditelné aktuální údaje potřebné pro platbu členského příspěvku pro konkrétního člena strany.

Pro příznivce/příznivkyně
Jsi zájemcem o členství? Pak uvidíš po přihlášení svoje údaje pro platbu členského příspěvku v rámci své žádosti "stát se členem".
Nevidíš je? Pak počkej na schválení žádosti oblastním předsednictvem v systému Chobotnice.

 

Zprávy z technického odboru

Technický odbor stále přijímá externí spolupracovníky. Zejména hledá zájemce o spolupráci, kteří umí navrhnout moderní webové aplikace, případně je progresivně vylepšit programováním na klientu. Umíš to a chceš nám pomoci? Skvělé! Své CV a krátký motivační dopis pošli na jan.hamal.dvorak@pirati.cz a jana.kolarikova@pirati.cz.

 

Zprávy z mediálního odboru

Zkáza na Hodonínsku, Břeclavsku a Lounsku, kterou způsobilo řádění přírodních živlů, zvedla vlnu solidarity, a to samozřejmě i v naší koalici. Přerušili jsme volební kampaň a naše úsilí soustředili na pomoc postiženým obcím. Na místo v prvních dnech dorazili naši dobrovolníci, kteří pomáhali s odklízením suti a dalšími těžkými a nezbytnými pracemi. Naši zástupci na místě také koordinovali pomoc a zajišťovali například ubytování pro zasažené obyvatele. Díky našim členům se rovněž vybraly finanční dary pro zasažené ve výši přes milion korun a také potřebná materiální pomoc. Všem, kteří pomohli, patří velké poděkování.

Ivan Bartoš odletěl v pondělí do Bruselu, kde jednal mimo jiné o obnově Česka po covidu a o finanční pomoci strukturálně postiženým regionům. Setkal se s místopředsedkyní belgické vlády Petrou de Sutter, předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim nebo evropskou komisařkou pro kohezi Elisou Ferreirou. Investice do digitálních a udržitelných technologií, pro které se rozhodla Belgie, je podle Pirátů správná cesta ven z covidové krize. Ve čtvrtek jsme také formou otevřeného dopisu nabídli vládě pomoc při plánování českého předsednictví v Evropské radě, protože v tom vláda doposud zcela selhává.

Olga Richterová striktně odmítla návrh MPSV na zavedení kvót pro agenturní zaměstnance, které by výrazně znesnadnily zaměstnavatelům reagovat na tržní změny a zároveň ohrozily i zaměstnance. Podporujeme, aby stát lépe kontroloval nepoctivé nebo nelegální pracovní agentury a vymáhal za nedodržování zákona postih.

V reakci na konec školního roku jsme představili plán pro bezpečný návrat žáků do škol a způsoby, jak dohnat výpadek prezenční výuky. Například pomocí letních vzdělávacích kempů a celoroční možnosti doučování. Již v květnu jsme představili komplexní program pro vzdělávání v 21. století.

Markéta Gregorová spustila spontánní jednodenní akci na podporu trans osob, do nichž se nevybíravě opřel prezident Miloš Zeman. Na sociálních sítích se za 24 hodin zapojily téměř 2 tisíce lidí. Gregorová tak organizacím pomáhajícím trans lidem daruje 95 tisíc korun.

 

Zprávy z personálního odboru

Vzdělávání - plánované události
8. 7. 16:00 Praktický nácvik vedení výběrového rozhovoru
Další ze série praktických školení, jak správně vést výběrové řízení.
Tyto workshopy jsou otevřené pro všechny zájemce, není třeba být zkušeným personalistou, právě naopak. Učíme se a postupně sbíráme zkušenosti.

9. 7. 15:00 Piratecon o bydlení s podporou
V ČR máme dlouhodobý problém s dostupností bydlení. Obce a samosprávy jsou v oblasti bytové a sociální politiky odkázány samy na sebe, bez jakékoliv metodiky či podpory ze strany státu.
Sledovat záznam můžeš zde.

Pirátský e-learning - nové materiály
1) E-learning k vnitřním předpisům strany
Máme velikou radost, že ti můžeme konečně představit interaktivní modul, kde si můžeš osvojit a procvičit vnitřní předpisy pirátské strany. Podařilo se nám tam vměstnat i pár vtípků, tak mrkej! :-)
Za tento počin speciální díky Richardovi Köhlerovi (provedení, grafika) a Viktorovi Derkovi (obsah).

2) Záznam z Pirateconu týmu návykové chování: Debata s peery
O propojení adiktologických služeb a osob, které si samy závislostí prošly.

3) Přednáška o krizovém řízení větších měst a krajů
Primátor hl.m. Prahy Zdeněk Hřib a starosta Prahy 12 Jan Adamec nám popsali krizové plánování, řízení komunikace na úrovni města a kraje. Pravomoci a povinnosti jednotlivých orgánů v krizových stavech a finanční aspekty krizových opatření.

4) Diskuze o kampani
Diskuze manažerů letošní kampaně se zástupci členské základny na téma všeho, co se nám na letošní sněmovní kampani líbí i nelíbí, a toho, co chceme vysvětlit.
Návazná diskuze se odehrává zde.
Ve stejném vlákně přibude i záznam ze včerejší debaty, a to hned, jakmile bude zpracován.

 

A to je pro dnešek vše!

Přejeme všem čtenářům krásné léto a mnoho sil do kampaně.

 

Za personální odbor Pirátů
jana.kolarikova@pirati.cz
vedoucí personálního odboru (v rezignaci)
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643