Interní newsletter: Páteční newsletter je tu! (zpět)

Přinášíme nejen novinky ze Sněmovny a možnosti vzdělávání, ale také možnosti zapojení do pomoci oblastem zasaženým tornádem. Čti, a dozvíš se více!

Hlasování

CF 17/2021
Bylo zahájeno hlasování o převolbě vedoucí PO - 1. kolo.
Máme tři kandidáty na vedoucí/ho personálního odboru:
Matěj Kubíček
Jakub Dedek
Monika Kuncová
Rozprava proběhla zde.
Medailonky kandidátů pak najdeš tady.

 

Zprávy z republikového výboru

Online setkání republikového výboru, které se koná pravidelně začátkem každého měsíce, proběhne v neděli 4. 7. od 19:00 na adrese http://jitsi.pirati.cz/rv.
Agendu najdeš zde. Jsi zván/a, ať už máš něco na srdci, či ne.
Dnes také začíná hlasování v jednání Určení věcných správců technických systémů CF.

 

Komentář Ivana Bartoše

Od včerejších večerních hodin bedlivě sleduji tragédii, která postihla jižní Moravu. Vyjadřuji soucit všem, které tato přírodní katastrofa zasáhla. Pět lidských životů, které byly ztraceny, již nic nenahradí. Náš velký dík patří složkám záchranného systému, které pomáhají likvidovat škody, zachraňují lidské životy a pomáhají lidem vypořádat se s obrovskou zátěží, která na ně padla. Vít Rakušan pomáhá společně se starosty na místě koordinovat pomoc postiženým. Na telefonu jsem v kontaktu se členem krizového štábu Jihomoravského kraje a náměstkem hejtmana Lukášem Dubcem a také s našimi lidmi v regionu, od krajských i městských zastupitelů po dobrovolníky, kteří pomáhají všemi silami.

Rozhodli jsme se dočasně pozastavit předvolební kampaň po celé zemi a své síly namířit směrem k postiženým regionům. Profesionálové na místě informují, aby tam nejezdily davy dobrovolníků. Chybí spíše finanční pomoc na obnovu domovů, které skončily v troskách, a nejenom na ně.

Proto vyzýváme naše členy k finanční pomoci! Aktuálně oslovujeme naše členy, dobrovolníky ale i zastupitelé, Piráty ve vedení měst a krajů, ale i poslanecký klub a další. Získané prostředky poté pošleme vybrané nadaci, která pomáhá bouří zasaženým obcím.

Prosím všechny, kdo mohou pomoci, pojďme to udělat! Teď musíme postupovat společně.

 

Zprávy z centrálního štábu

Koalice Pirátů a Starostů se smutkem sleduje situaci na jižní Moravě a rozhodli jsme se proto pozastavit naši volební kampaň. Pomoc lidem postiženým katastrofou je nyní prioritou a řada starostů, zastupitelů, poslanců i dobrovolníků z obou stran se nyní na pomoci přímo podílí.

Minimálně do středy 30. června prosím přerušte veškeré předvolební aktivity, jak v ulicích, tak na sociálních sítích. V tuto chvíli jsou skutečně jiné priority než volební kampaň.
Koaliční rada i výkonné orgány Pirátů i Starostů se rozhodly přímo přispět a vyzývají tímto obě členské základny, aby se také zapojily.
Členové Pirátů mohou přispět finanční pomocí na tomto odkazu:

 

Příspěvky musí splňovat podmínky pro zaslání daru:
1) Dar do 1000,- Kč musí obsahovat v poznámce platby: DAR, jméno a příjmení, datum narození, obec trvalého bydliště.
2) K daru nad 1000,- Kč je nutné úvést údaje jako výše a uzavřít darovací smlouvu.

Pokud nebudou tyto podmínky splněny, budeme bohužel nuceni dar dle zákona vrátit zpět.

Peníze, které se vyberou, budou následně předány Nadaci Via, která organizuje sbírku pro postiženou oblast a realizaci pomoci s ní koordinujeme.

 

Další možnosti pomoci

Piráti jsou známí svými dobrovolnickými iniciativami, a proto není divu, že jedna taková vznikla i teď.
V pirátských centrech po celé republice probíhají sbírky materiálu.
Nejedná se o veřejné sbírky, sbíráme materiál mezi členy a příznivci.
Sbíráme deky, spacáky, čistící a hygienické prostředky, pytle, rukavice a trvanlivé potraviny.
Pokud se chceš jakkoli zapojit, kontaktuj svého krajského koordinátora, který ti poradí nejbližší sběrné místo a sdělí další možnosti, jak se zapojit.

 

Zprávy z mediálního odboru

V pondělí večer skončilo hlasování o personálních nominacích do případného vládního týmu Pirátů a Starostů. Zveřejnili jsme seznam více než čtyř desítek osob, kterým daly členové koaličních stran důvěru. Před volbami chceme být maximálně čitelní, proto jsme náš tým představili již před volbami.

Vláda na pondělním jednání schválila několik kontroverzních bodů, na které jsme reagovali. Lenka Kozlová upozornila na další navrhované škrty v rozpočtu v resortu kultury pro rok 2022, které jdou proti programovému prohlášení vlády. Vláda také schválila implementaci kontroverzní evropské směrnice o autorském právu, která zavádí automatizované filtrování a mazání obsahu na internetu. Podle Pirátů nedostatečně zohledňuje právo na svobodu projevu, výjimky pro kritiku, recenze či parodie a upřednostňuje zájmy majitelů autorských práv. Proto ve Sněmovně budeme prosazovat nápravu.

Na čtvrteční dopolední tiskové konferenci představili zástupci Pirátů a Starostů velký protikorupční program s řadou konkrétních kroků: Navrhneme zřídit vyšetřovací sněmovní komisi k pochybným zakázkám během pandemie, prosadíme veřejný registr dotací, rozšíříme povinnost zveřejňovat všechny smlouvy i na politické strany, předložit zákon o střetu zájmů či o státních zástupcích, připravíme nový trestní řád, který umožní, aby byla drtivá většina korupčních kauz uzavřena do 18 měsíců a zlepšíme ochranu oznamovatelů korupce.

František Elfmark ve čtvrtek ve Sněmovně spolupořádal dva online semináře k oběhovému hospodářství. První zabýval recyklací a druhý evropskou směrnici o omezení jednorázových plastů. Jednání se účastnili též zástupci firem, které plastové výrobky produkují. Během diskuze bylo projednávané i téma zálohování nápojových obalů.

 

Bezpečná komunikace

Komunikace na sociálních sítích se může zdát často jednodušší, avšak bezpečnost na nich nám nikdo nezaručí. Může se stát, že některé zprávy mohou být vytrhnuté bez kontextu a můžeme narazit na spoustu fake účtů. Radost ale i pesimismus sdílejme především na stranických platformách. Zulip a Fórum fungují pro vás všechny a jsou bezpečné. Signal si jako řešení instantní komunikace začíná oblibovat čím dál více členů a je téměř identický s aplikacemi známých sociálních sítí. Internet je naše moře, ale i na moři je nutné dbát na bezpečnost.

 

Zprávy z technického odboru

V uplynulých týdnech proběhlo několik výběrových řízení na pozice vývojářů a webmasterů s cílem posílit náš tým o externí spolupracovníky. Ty oslovíme kdykoli naše stávající kapacity nebudou stačit.

 

Zprávy z personálního odboru

Vzdělávání - plánované události
30. 6. 17:00 Přednáška o krizovém řízení větších měst a krajů
Primátor hl.m. Prahy Zdeněk Hřib a starosta Prahy 12 Jan Adamec nám popíšou krizové plánování, řízení komunikace na úrovni města a kraje. Pravomoci a povinnosti jednotlivých orgánů v krizových stavech a finanční aspekty krizových opatření.

Tato přednáška se bude odehrávat naživo v pražském PiCe a zveme tě k živé účasti (za dodržení platných opatření).
Více informací najdeš tady.

1. 7. 19:00 Diskuze o kampani
Vše, co se ti na letošní sněmovní kampani líbí i nelíbí, na co se chceš zeptat, co chceš komentovat, co chceš vysvětlit. Na dotazy bude odpovídat tým lidí, kteří jsou za tuto kampaň zodpovědní: Pavel Gruber, Pavel Štěpánek, Mikuláš Ferjenčík a Jan Vrobel.
Dotazy můžeš pokládat na Slido.

 

Pirátský e-learning - nové materiály

Minulý týden proběhla velmi zajímavá přednáška. K Pirátům a Pirátkám promluvila CEO Butterflies&Hurricanes MichaelaThomas: Tyrkysové organizace: Tyrkys jako brána pro ženy do politiky. Moc doporučujeme všem.

Nabízíme namluvenou prezentaci, kterou zpracovat Petr Schmied z Prahy. V této prezentaci představuje výsledky jeho průzkumu o tom, co v Praze funguje a nefunguje při práci s nováčky. Věříme, že zde mohou najít inspiraci MSka a týmy napříč ČR.

Pro další akce sleduj naší wiki: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)
Během léta plánujeme e-learning trochu utlumit, protože počasí přeje spíše off-line setkávání. Na plno se do něj obujeme opět v září.

Pirátský letní kemp
...se nezadržitelně blíží. Pro aktuální informace sleduj náš web.

 

A to je pro dnešek vše.
Přejeme pokud možno klidný víkend a děkujeme každému, kdo se snaží pomáhat.
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.
I když je naše pomoc jako kapka v moři, nezapomeňme, že moře je jen spousta kapek.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643