Interní newsletter: Víkendové pirátské čtení (zpět)

Je tu pátek a s ním i další vlna informací.
Volíme vedoucí/ho personálního odboru, jednáme o vládním týmu, máme pro tebe další nabídky vzdělávání i pozvánku na konferenci Člověkem bez rozdílu.
Prostě je to nabité jak kolty.
Čti dál, dozvíš se víc.

Zprávy z administrativního odboru

Jednání Celostátního fóra
CF 16/2021 Volba vládního týmu
CF 17/2021 Převolba vedoucí PO

Kandidáty do těchto funkcí můžeš podpořit a navrhnout členským podnětem.

Info:
V termínu 12.-30.6. má Lucie Spáčilová volno. Prosíme o respektování. Pokud budeš potřebovat pomoci ve věci týkající se AO, obrať se na Alici Hamalovou. Ve věci týkající se Kanceláře pak na Kristýnu Karešovou nebo Aleše Krupu.

 

Vnitrostranické interpelace RP

Jak jsi možná zaznamenal/a, každý čtvrteční večer se konají vnitrostranické interpelace členů republikového předsednictva. První interpelovaní byli Ivan Bartoš a Olga Richterová. Další členové RP se na tebe těší v následujících týdnech. Pro pořádání těchto interpelací se RP rozhodlo z důvodu lepší informovanosti členské základny a registrovaných příznivců a příznivkyň, jelikož na zodpovídání dotazů není v běžném provozu vždy tolik času, kolik bychom si přáli. Věříme, že i tato vysílání mohou předejít řadě nedorozumění plynoucích z nepřesného nebo nedostatečného tlumočení informací.

Tímto tě také chceme pozvat na další interpelace členů předsednictva, které se budou konat, jak již bylo zmiňováno, každý čtvrtek, a to zřejmě od 20 hodin (nejlepší čas stále ladíme). Interpelace zatím fungují v testovacím režimu a budeme moc rádi za trpělivost a schovívavost, stejně jako za zpětnou vazbu, kterou nám po vysílání můžeš zasílat.

Republikové předsednictvo zároveň děkuje personálnímu a technickému odboru za spolupráci při přípravě a samotném vysílání přenosů.

 

Zprávy z mediálního odboru

Odmítáme vládní návrh na českou verzi covid pasu. Je totiž nadbytečný, neboť pro vydávání covid pasů stačí již dnes platná legislativa. Zároveň trváme na tom, aby covid pasy platily primárně pro cestování v rámci EU, a ne aby se jimi během lepšící se epidemiologické situace podmiňovala například návštěva služeb.

Iniciovali jsme svolání mimořádné schůze Sněmovny ke střetu zájmu. Chceme prosadit návrh, který by v praxi zaručil, aby žádný člen vlády nemohl vlastnit média či dostávat veřejné zakázky. Bohužel program schůze nebyl schválen.

Na plénu jsme také podpořili iniciativu za lepší ochranu obětí sexuálního násilí i rozšíření definice znásilnění, která dnes nepokrývá všechny případy, kdy došlo k nedobrovolnému pohlavnímu styku. Jde třeba o situaci, kdy je oběť paralyzována strachem. Řadu měsíců připravujeme k této oblasti i programový bod, který by zajistil efektivní podporu a pomoc obětem a umožnil jim dovolat se spravedlnosti, která jim náleží.

Ivan Bartoš, Olga Richterová a Vít Rakušan se setkali s čelní představitelkou běloruské opozice Světlanou Tichanovskou. Hovořili o potlačování demokracie i lidských práv ze strany běloruského režimu, možnostech podpory obětí tohoto režimu či případných nových sankcích ze strany EU.

Místopředseda Petičního výboru František Elfmark se setkal i s iniciátorkou petice za dodržování lidských práv v Číně. Petici projednal také výbor a vydal usnesení odsuzující pronásledování, věznění a mučení následovníků meditační praxe Falun Gong a násilné odebírání orgánů všem čínským vězňům, kterých se již 20 let dopouští čínský režim.

Evropský parlament i s naší podporou schválil důležitou rezoluci o střetu zájmů českého premiéra. V ní vyzývá Andreje Babiše k odstoupení a vrácení všech neoprávněně vyplacených dotací, o což usilujeme dlouhodobě.

Podpořili jsme rovněž rezoluci, aby byly dočasně uvolněny patenty na vakcíny a další přípravky spojené s covidem-19. Podle našich europoslanců by měla výjimka vyřešit nedostatek vakcín například v Africe či Indii.

Třetí schválená rezoluce Evropského parlamentu volá po zákazu klecových chovů do roku 2027. Tomu se Jan Pošvár, Dana Balcarová a František Elfmark v minulosti věnovali i ve Sněmovně a prosadili u nás zákaz klecového chovu slepic od roku 2027.

 

Zprávy z technického odboru

Upgradovali jsme Helios!
Konečně i Helios má přihlašování přes Pirátskou identitu, stejně jako ostatní pirátské systémy. Vylepšili jsme trochu uživatelské rozhraní a překlady. Začátek a konec hlasování se nyní zadává v našem lokálním čase. Celkově by měl být Helios o něco svižnější.

Velký upgrade Profilu
V aplikaci profil.pirati.cz si nyní můžeš spravovat své osobní a kontaktní informace. A také veřejné profily, kde nyní můžeš používat Markdown k formátování textů. Protože došlo k transformaci veřejných profilů ze starého systému, prosíme zkontroluj si, že se tvé profily zobrazují tak, jak jsi zamýšlel/a.
Členové si na profil.pirati.cz mohou vypnout SMS oznámení hlasování. A také se tam dozví všechny informace k platbě členského příspěvku.

Nahradili jsme Lidé
Skomírající web lide.pirati.cz byl nahrazen novým adresářem lidí a týmů napojeným na Chobotnici. Zatím tedy hlavně lidí, ale Chobotnice roztahuje chapadla všude a můžeš se těšit, že přibudou i přehledy orgánů strany a dalších týmů.

 

Zprávy z personálního odboru

Hledá se nový/á vedoucí PO!
V návaznosti na rezignaci současné vedoucí Jany Koláříkové byla zahájena rozprava k volbě vedoucí/ho PO. Pokud uvažuješ nad svou kandidaturou na tuto pozici či pokud tě pouze zajímá, co v PO děláme a jak pracujeme, mrkni na záznam online setkání se stávajícím týmem PO, které proběhlo 20. 5.
Další informace najdeš na webu:

 

Vzdělávání - plánované události
14. 5. 18:00 webinář Chování na sociálních sítích (nejen) před volbami
Webinář pro nás připravuje tým odpovídačů. Pojďme si společně popovídat a názorně ukázat, co nás v následujících měsících čeká. A pojďme se také naučit, jak komunikovat dezinformace a hoaxy o Pirátech nejen na sítích, ale i v reálném světě.

15. 6. 18:00 zveme na "tyrkysovou" přednášku s besedou s Michaelou Thomas: Tyrkysové organizace: Tyrkys jako brána pro ženy do politiky
Míša nám poví o tom, kdo podle ní přináší regenerativní a životodárná řešení na bolesti současného světa a zároveň zve Pirátky a Piráty, aby začali žít tento nový přístup. Čím více nás ho bude žít, tím dříve mu většina spoluobčanů uvěří.

15. 6. 19:00 Kultura nebude sedět v koutě - diskuze o kultuře s pirátskými nominanty do vládního týmu
Kandidáti do vládního týmu Pirátské strany za kulturu vás společně seznámí s programem pro nadcházející volby v oblasti kultury a cestovního ruchu a také představí své vize pro případné působení na Ministerstvu kultury. Kandidáti budou také odpovídat na vaše dotazy.

18. 6. 18:00 webinář nejen pro budoucí komunální politiky Bezpečnost v komunále 1.4: Orgán obce - obecní (městská) policie.

24. 6. 16:30 KET pro transparentnost Praha zve na online PirateCon, na kterém bude sdílet své více než dvouleté zkušenosti z oblasti transparence a legislativy.

 

Pirátský e-learning - nové materiály
Zpracovali jsme pro vás záznamy vystoupení konference Řekněme suchu NE!
Sucho se stává součástí našich životů. Je to globální problém, který se týká miliard lidí. Jak dál?

Připomínáme záznamy z posledních dvou webinářů od oziveni.cz, které budou dostupné už jen pár dní, a to do 18. 6.:
Nakládání s obecním majetkem a veřejné zakázky
Rozhodovací procesy - jednací řády, střet zájmů, komunikační média

Pro další akce sleduj naší wiki: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

 

Pirátský kemp
Uvolnilo se nám poměrně dost míst na Pirátský letní kemp 24.-31.7. v České Kanadě. Pojeď s námi! Ať už jako jednotlivec, nebo s rodinou, bereme všechny! :D
Sedm dní odpočinku, zábavy, vzdělávání i sportu. Záleží jen na tobě, co si vybereš z bohatého programu, který připravujeme. V případě zájmu vyplň dotazník, který najdeš na webu:

 

LGBT konference
V sobotu 12. června pořádáme LGBT konferenci s názvem Člověkem bez rozdílu. Start je v 9 hodin.

Program je víc než pestrý! Těšit se můžeš na naše poslance Františka Kopřivu a Ondřeje Profanta, socioložku Kateřinu Nedbálkovou, pedagoga Zdeňka Slobodu, Lucii Plavákovou, Markétu Gregorovou a spoustu dalších. Celou akci bude moderovat Pavel Houdek.

Pokud je pro tebe Brno daleko, můžeš se připojit online.
Máš dotaz? Napiš nám ho na: info@clovekembezrozdilu.cz

Chceš se přihlásit jako dobrovolník a pomoci s akcí? Můžeš!

V neděli 13. 6. na konferenci navážou dva workshopy s Konsentem a Jsme fér.
Přihlašovat se na ně můžeš na našem webu:

 

A to je pro dnešek vše!
Měj krásný víkend!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru (v rezignaci)
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643