Senioři na palubě: Zpravodaj #5 (zpět)

Červnové vydání e-mailového zpravodaje projektu Senioři na palubě.

Zapojte se do aktivit Seniorů na palubě

Zveme vás všechny, kteří máte zájem zapojit se do aktivit iniciativy Senioři na palubě, na společné online setkání.
 
Sejdeme se tuto středu 9. 6. od 20h na 
https://jitsi.pirati.cz/ProjektSenior.

 
Dozvíte se, jaké akce chystáme a jak se můžete právě vy zapojit. Poradíme vám, jak se propojit s koordinátorem ve vašem regionů. Také si povíme výhled projektu do budoucna a zodpovíme vaše případné dotazy.
 
Stále je vám k dispozici náš webový rozcestník
Přidejte se: https://seniori.pirati.cz/pridejte-se/
 
Pokud se chcete rychle zapojit do aktivit ve vašem kraji, může napřímo kontaktovat vašeho krajského koordinátora. Jejich seznam naleznete zde: https://seniori.pirati.cz/kontakty/.
 
Těšíme se na vás! Olga, Nela, Kuba & Ondra
 
Videonávod, jak se připojit: https://youtu.be/m2Fxgif56qI
 
Pokud budete mít s připojením nějaké potíže, napište nám na seniori@pirati.cz nebo volejte na 778 111 472, 778 111 471

 

Pirátští senioři a mládež otevřeli v mezigeneračním dialogu téma rovnosti žen a mužů

Určitě jste už slyšeli o mezigeneračních diskuzích, které společně organizujeme s Mladým Pirátstvem. Po úspěšné první debatě o dezinformacích bylo dalším tématem rovnost žen a mužů, které čím dál tím častěji rezonuje českou politickou scénou.
 
Zástupci nejmladších a nejstarších příznivců Pirátské strany se znovu sešli v moderované diskusi a společně se zamysleli, proč je dobré bojovat za rovnost žen a mužů, čeho již bylo dosaženo a co ještě zbývá vybojovat.
 
Společná diskuze mezi Seniory na palubě a Mladým Pirátstvem přinesla zajímavé momenty a názory. Setkání se účastnili příslušníci obou pohlaví a různých věkových kategorií, sdíleli proto rozmanité pohledy na diskriminaci a předsudky i vlastní zkušenosti s nerovností žen a mužů v reálném životě. 
 
Těšíme se na další podobné diskuse.

 

Podcast Olgy Richterové s Pavlou Jazairiovou

Olga Richterová natočila další díl svého podcastu Na palubě. Tentokrát si pozvala známou spisovatelku a dlouholetou reportérku Českého rozhlasu Pavlu Jazairiovou.
 
Pavla velmi zajímavě vyprávi o tom, jak vyrůstala mezi dvěma světy. Narodila se totiž v roce 1945 na pomezí Francie a Německa, ale část dětství trávila i v Čechách. Určitě také stojí za to si poslechnout, jak prožívala pražské jaro koncem šedesátých let a jak na její generaci zapůsobila smrt Jana Palacha. Mluví také o létech normalizace a návrat do rozhlasu v devadesátých letech. I svém domově na Frýdlantsku.
 
Podcast Na palubě s Olgou Richterovou si můžete pustit jako nahrávku nebo video, ale můžete si ho také přečíst, pokud vám to více vyhovuje.
 
A pozor - už na tento týden se chytá další díl. Hostkou bude naše spolupracovnice a neúnavná organizátorka Irena Koutská. 

 

Nový koaliční web Pirátů a Starostů

Podívejte se na nový (a velmi povedený) web koalice Pirátů s Starostů piratiastarostove.cz. Najdete tam nejen volební program a přehledy kandidátů, ale také odpovědi na nejčastější otázky kolem voleb.
 
Program je na webu zpracovaný ve dvou verzích: Těm, kteří na něj zrovna nemají moc času, je určen Program v kostce (čtení zabere 4–5 minut). Pro ty, ho chtějí mít přečtený do hloubky, je k dispozici Úplný program o desítkách bodů. Návštěvníkům web nabízí také možnost vytáhnout si z programu jen ty body, které se týkají právě jich a jejich situace.
 
Prosíme, sdílejte odkaz na web a hlavně na volební program. Na lži o Pirátech a pomluvy je nejlepší reagovat informací o tom, co opravu máme v programu.

 

Co nás čeká tento měsíc?

STŘEDA 9.6.
 
Od 19:00 MEZIGENERACE - na téma společně o důstojném bydlení
Platí teze, že bydlení je otázkou osobní odpovědnosti jedince? Jaké jsou možnosti a řešení? Nejen o tom si budeme povídat na dalším setkání Mezigenerace.
Do mezigenerační diskuse se připojíte na: https://jitsi.pirati.cz/mezigenerace
 
Od 20:00 INFORMAČNÍ SETKÁNÍ pro všechny, kteří by se chtěli zapojit ještě více, ale neví jak. Klidně pozvěte všechny své známé.
Možná tápete, jak se zapojit. Možná nemáte žádné informace nebo nevíte, kde je hledat. Možná také nejste v kontaktu s Vaším krajským/ou koordinátorem/kou dobrovolníků. Přesto je řada způsobů, jak se v dnešním online světě můžete zapojit na dálku (i mimo vaši Palubu). Pojďme si to ve středu připomenout. Ti už aktivní pak můžou sdílet své zkušenosti a zážitky.
Na setkání se připojíte zde: https://jitsi.pirati.cz/ProjektSenior
 
ČTVRTEK 10.6.
 
Od 15:00 Seznamovací komentovaná vycházka po Praze
Setkáme se ve čtvrtek 10.6. v 15,00 v Letenských sadech u historického kolotoče (za budovou Letenského zámečku), kde je možno absolvovat první vyhlídku na město z prostoru pivní zahrádky pod kaštany. Mnoho dalších excelentních pražských vyhlídek najdeme na cestě Letenskými sady kolem bývalých hradeb až do Královské zahrady, která je aktuálně otevřená a rozkvetlá.
Závěrečné posezení plánujeme v Písecké bráně od 16,30/17,00, bistro se zavírá v 19,00.
Fb událost: https://1url.cz/hKNhM
 
PONDĚLÍ 14.6.
 
Od 18:00 tradiční setkání malé pirátské fotoškoly
Přijďte poklábosit o čemkoliv! Setkání je nemoderované a otevřené pro všechny.
A odehrává se zde: https://1url.cz/uKNhK
 
ÚTERÝ 15.6.
 
Od 18:00 přednáška na téma Za dveře Ti nikdo nevidí - osobní zkušenost s domácí péčí v závěru života
Osobní zkušenosti s námi bude sdílet Jana Logrová st., která posledních 8 let pečovala nejprve o tchýni a poté také o tchána ve společné domácnosti.
Potkáme se zde: https://jitsi.pirati.cz/seniorJMK
FB událost: https://1url.cz/mKNhr
 
Od 19:00 nás čeká tradiční POSLEDNÍ Seniorské podpalubí před prázdninami
Téma bude upřesněno - přijímáme návrhy.
Odkaz na debatu: https://jitsi.pirati.cz/SeniorskePodpalubi
 
ČTVRTEK 17.6.

Od 19:00 beseda s poslancem Ondřejem Profantem, který má u Pirátů na starosti oblast Digitalizace
Potkáme se zde: https://meet.jit.si/besedaPraha
 
PONDĚLÍ 21.6.
 
Od 18:00 proběhne fyzická (i streamovaná) beseda s Ivanem Bartošem v malostranské Kavárně Čas
Online se potkáme zde: https://meet.jit.si/besedaPraha.
Chcete-li položit dotaz, můžete tak učinit už nyní a to zde: 
https://app.sli.do/event/gnjwkxha/live/questions 
- svou otázku vepište do místa, kde je napsáno "type your question" a poté klikněte na send.
FB událost bude dodána.
 
ÚTERÝ 22.6.
 
Od 18:00 přednáška na téma Mediální gramotnost pro seniory: Jak se vyznat v informacích z internetu a tisku.
Média jsou mocný nástroj, který dokáže ovlivnit myšlení jedinců i kolektivu. V případě zneužití může být jejich dopad nedozírný. Metody mediální manipulace a fake news jsou bezpáteřní a často velmi sofistikované. Nejúčinnější obranou je tak posilování povědomí o tom, jak tyto dezinformace rozeznat.
Potkáme se zde: https://jitsi.pirati.cz/seniorJMK
 
SOBOTA 26.6. /POSLEDNÍ AKCE PŘED PRÁZDNINAMI/
 
Výlet spojený s opíkáním aneb pojďte s námi podél vody, naložme se do pohody!
FB událost: https://www.facebook.com/events/923340671853951/
 
Pojďme to společně pořádně rozjet!

 

Sdílejte informace o Seniorech na palubě!

Pokud jste na Facebooku, budeme rádi, když nám pomůžete s šířením informací o našem projektu Senioři na palubě. Poradíme vám, jak na to.
 
Na Facebooku máme jednak veřejnou stránku ZDE a pak takzvanou skupinu ZDE. Jmenují se sice stejně, ale každá má trochu jiný účel. Stránka je určena pro širokou veřejnost a Skupina slouží k naší vzájemné komunikaci. Pokud tedy chcete, aby se nějaký příspěvek zobrazil vašim přátelům, najděte ho na stránce a pak teprve klikněte na Sdílet.
 
Připravili jsme také tento srovnávací obrázek, který Vám to ozřejmí. Pokud nemáte zrak ostříží, klikněte na něj a on se vám ve větším okně. Kdybyste stále měli otázky či našli další rozdíly, komentujte, pište...