Interní newsletter: Páteční newsletter od Pirátů (zpět)

Zajímají tě nominanti do vládních týmů, další možnosti vzdělávání nebo třeba aktuality ze sněmovny?
Tak to by tě mohl zajímat i náš newsletter.

Zprávy z administrativního odboru

Jednání CF
CF 16/2021 Probíhá volba vládního týmu.
Podpořit či navrhnout nové nominanty můžeš členským podnětem.

Oznámení
TO nasadil novou verzi hlasovací aplikace Helios. Nově se do aplikace přihlásíš Pirátskou identitou.

 

Diskuze s nominanty do vládního týmu před volbou CF

V souvislosti s probíhajícím jednáním celostátního fóra ve věci sestavení vládního týmu proběhly tři diskuze s nominanty do vládního týmu, díky kterým měli členové možnost všechny nominanty lépe poznat a zeptat se na věci, které je zajímají.

Přinášíme ti jejich záznamy:
Záznam 1
Záznam 2
Záznam 3

Představení nominantů také probíhá v rámci příslušného jednání CF na fóru.

Diskuze jsou přístupné pouze registrovaným příznivcům a členům strany. Děkujeme za pochopení.

 

Pirátský institut

Pirátský institut se pomalu rozjíždí! Správní rada je konečně kompletní a ve složení Markéta Gregorová, Marek Havrda, Jirka Kadeřávek, Ivor Kollár, Janka Michailidu, Marek Nečada a Viktor Tichák započíná svou práci. Ze svého středu si jako předsedkyni zvolili na rok Markétu a k založení již chybí jen jediné: název. Je nemožné, aby se název líbil všem, ale berou to zodpovědně a téměř po ročním sběru návrhů teď budou hlasovat a diskutovat, který z navrhnutých názvů vybrat. Pokud chceš sledovat činnost institutu, připoj se do kanálu na Zulipu #Institut. Brzy budou zápisy i na fóru.

 

Zprávy z mediálního odboru

Společně s koalicí Spolu jsme svolali mimořádnou schůzi k nedůvěře vládě, na které jsme jí tuto nedůvěru také vyslovili. Kabinet ale opětovně u moci podrželi komunisté.

Povedlo se nám prosadit návrhy k novele zákona o návykových látkách, díky kterým bude léčivé konopí levnější a dostupnější. Liberalizovali jsme také podmínky pro nakládání s technickým neomamným konopím.

Díky Ondřejovi Profantovi si nově budou moci ženy zvolit, zda chtějí přechylovat příjmení, nebo ne. Jeho návrh prošel třetím čtením ve Sněmovně.

Sněmovna rovněž finálně schválila digitalizační balíček, tzv. DEPO. Naše návrhy zajistí například, že u sebe nově řidiči nebudou muset mít řidičský průkaz, ale postačí jen občanka. Prosadili jsme i zveřejňování všech veřejně přístupných informací ze státních registrů ve formě otevřených dat.

Náš analytický tým potvrdil podezření, že je v Česku dvojí metr při vymáhání neoprávněně přidělených dotací. Zatímco u pochybení běžných podnikatelů neváhají úřady přistoupit k trestním oznámením, u Argofertu je tomu naopak. Stát místo vymáhání peněz daňových poplatníků angažuje právníky a úředníky na obranu koncernu.

Sněmovna rovněž schválila šest našich nominací na státní vyznamenání. Jedná se o uznávané autority v oblasti vědy, zdravotnictví, pedagogiky, sociální péče či bezpečnosti.

Na sociálních sítích jsme celý týden reflektovali především dění ve Sněmovně, včetně mimořádné schůze, která proběhla ve čtvrtek. Velký ohlas vzbudily zejména posty, ve kterých vyvracíme lži pana premiéra a porovnáváme je s jeho dřívějšími výroky. Celý týden jsme zároveň pokračovali ve spouštění našeho kampaňového obsahu: Co jsme vlastně zač, programové body a fundraising. Vymýšleli jsme formát kampaňové komunikace na prázdniny, editujeme volební web a v neposlední řadě připravujeme videa a sadu příspěvků cílených proti dezinformacím, které se o nás online prostorem šíří. Zároveň jsme natáčeli a editovali další podcasty ze série Na palubě.

 

Zprávy z personálního odboru

Hledá se nový/á vedoucí PO!
Došlo k rezignaci současné vedoucí personálního odboru. Pokud uvažuješ nad svou kandidaturou na tuto pozici, či pokud tě pouze zajímá, co v PO děláme a jak pracujeme, mrkni na záznam online setkání se stávajícím týmem PO, které proběhlo 20. 5.
Další informace případně najdeš na webu:

 

Vzdělávání - plánované události
7. 6. 18:00-19:00 webinář Právní rámec bezbariérovosti
Webinář pro zastupitele a širokou veřejnost na téma bezbariérovost v právním rámci. Přednášet bude Ing. Milena Antonovičová a Mgr. Luboš Zajíc.

9. 6. 13:00-17:30 Nabízíme ještě 5 volných míst na trénink řečnických dovedností. Jedná se o kurz v Praze, jenž lektoruje Filip Vítek.
Přečti si více a rezervuj si místo!

14. 5. 18:00 webinář Chování na sociálních sítích (nejen) před volbami
Webinář pro nás připravuje tým odpovídačů centrálního mediálního týmu. Budeme probírat aktuální kauzy, ukážeme si, jak se vypořádat s nenávistí, dezinformacemi a trolly, jak se nenechat vyvést z rovnováhy a jak správně odpovědět.

15. 5. 18:00 zveme na "tyrkysovou" přednášku s besedou s Michaelou Thomas: Čím nás mohou inspirovat organizace založené na principech svobodné firmy? Jak mohou přispět k vytváření podporujícího prostředí, kde jsou saturovány potřeby všech genderů, kde jsou naplno využívány talenty členů organizace a kde je jasné nastavení hodnot, které pomáhá táhnout za jeden provaz?

18. 5. 18:00 webinář nejen pro budoucí komunální politiky: Bezpečnost v komunále 1.4: Orgán obce - obecní (městská) policie

 

Pirátský e-learning - nové materiály
Digitalizace v samosprávě: aplikace digitálních zákonů v praxi
Tým pro e-Government Vám vysvětlí, jak to s digitalizací je a co přináší nové legislativní změny.

Záznam ze zajímavé přednášky Tomáše Hajzlera o tom, jak funguje dnešní svět a jak si v něm najít své místo.

Záznamy z posledních dvou webinářů od oziveni.cz
Nakládání s obecním majetkem a veřejné zakázky
Rozhodovací procesy - jednací řády, střet zájmů a komunikační média
Tyto dva záznamy jsou dostupné pouze do 18. 6. 2021. Děkujeme za pochopení.

Pro další akce sleduj naší wiki: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

A na závěr věnujeme, hlavně těm nejmenším, k Mezinárodnímu dni dětí přednášku Moniky Novákové z Plzně (i dospělí milovníci zvířat jsou srdečně zváni).

 

Picknicon 2021

Resortní tým Zemědělství připravuje druhý ročník pracovně-oddychového Pickniconu, který se bude konat v sobotu 19. 6. 2021. Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci se rozhodlo, že se Picknicon uspořádá hybridně (online i prezenčně). Místo konání je Vinařství rodiny Špalkovy.

Ubytování není zajištěno. Ovšem je možné si postavit (vlastní) stan na louce v blízkém okolí vinařství nebo se ubytovat v penzionech v okolí. Strava a pití nejsou hrazeny. Počítá se s příspěvkem účastníků 200 Kč na občerstvení s možností příplatku 200 Kč na večeři + pití.

 

A to je pro dnešek vše!
Přejeme ti krásný víkend.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru (v rezignaci)
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643