Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (duben, květen) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již čtrnáctý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a další specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi Vás pozveme na naše setkání.

 

Picknicon 2021

Připravujeme druhý ročník pracovně-oddychového Pickniconu, který se bude konat v sobotu 19. 6. 2021. Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci jsme se rozhodli pokusit se uspořádat Picknicon hybridně (online i prezenčně). Místo konání je ve Vinařství rodiny Špalkovy: https://goo.gl/maps/e5nBVckAro8jk5Ly6

Ubytování není zajištěno. Ovšem je možné si postavit (vlastní) stan na louce v blízkém okolí vinařství nebo se ubytovat v penzionech v okolí. Strava a pití není hrazena. Počítá se s příspěvkem 200 Kč občerstvení a možností příplatku 200 Kč na večeři + pití.

 

Vráťme zemi budoucnost

Koalice Pirátů a Starostů oficiálně zahájila kampaň do sněmovních voleb. Do těch jde s heslem „Vraťme zemi budoucnost“. V následujících bodech Vám představíme programové body, které resortní tým spolu se Starosty připravil.

 

Dostupná nabídka kvalitních potravin

Možnost jíst zdravě musí mít každý! Zvyšme povědomí spotřebitelů o kvalitní, pestré a výživné stravě a podporujme ji ve veřejném stravování.

  • Lokální výroba a zpracování potravin, šetrná ke zdraví lidí a přírody bude standardem.
  • S veřejností, farmáři a odborníky připravíme strategii potravinové politiky s cílem zlepšit dostupnost kvalitních potravin. Cílem je, aby široká veřejnost, včetně nízkopříjmových skupin, měla přístup k čerstvé a pestré stravě s vysokou nutriční hodnotou, distribuované zejména skrze krátké distribuční kanály a veřejné stravování.
  • Podpoříme vzdělávací programy o udržitelné výrobě potravin, zvýšíme povědomí spotřebitelů o kvalitní, pestré a výživné stravě, kvalitním stravování a snížení plýtvání potravinami.
  • Zvýšíme ochranu spotřebitelů revizí standardů kvality a zvýšíme informovanost zavedením nástroje stanovujícího nutriční hodnotu potravin.
  • Ve veřejném stravování zajistíme stravování formou lokálních, sezónních a nutričně bohatých potravin včetně biopotravin.
  • .

     

    Zdravá a odolná krajina

    Krajina slábne a my s ní. Tím, že pomůžeme jí, pomůžeme sobě. Vraťme jí úrodnost a rozmanitost, pomozme jí zadržovat vodu, snižme erozi.

  • Prosadíme užší spolupráci mezi ministerstvem zemědělství a životního prostředí – spolutvorbu podmínek zemědělské dotační politiky, plán revitalizace krajiny a adaptačních opatření na změnu klimatu.
  • Základní zemědělské dotace podmíníme setím meziplodin pro krmné účely i zelené hnojení, které omezí erozi půdy a zvýší zádrž vody v krajině.
  • Zajistíme, aby opatření Společné zemědělské politiky skutečně podporovala adaptaci na klimatickou změnu, biodiverzitu a dobrý životní stav zvířat směrem k jejich přirozeným potřebám (pastva).
  • Dále budeme usilovat o to, aby ekoplatby cílily hlavně na provedená opatření, nikoli plošně, do r. 2030 hospodařili ekologičtí zemědělci alespoň na čtvrtině zemědělské půdy s důrazem na ornou půdu, byly zachovány travní porosty a ponechávaly se nesečené biopásy pro hmyz a vhodnou směsí se zatravnila orná půda podél vodních toků a erozně nejvíce ohrožené půdy.
  • Prioritou je pro nás i spravedlivá podpora výzkumu v zemědělství, mj. s cílem snížit hnojení o 20 %, používání pesticidů a ztráty živin o 50 procent do r. 2030.
  •  

    Udržitelné hospodaření v lesích

    Je to vidět už i z dálky: přicházíme o lesy! Zastavme jejich rozpad, usnadněme práci lesníkům a posilněme biodiverzitu krajiny.

  • Zdigitalizujeme a zjednodušíme státní správu i v oblasti lesnictví a navazujících oborech. Zajistíme poradenství pro vlastníky lesů. Provedeme forenzní analýzu ohnisek a rozšíření kůrovcové kalamity.
  • Prosadíme změny vyhlášek (zejména o lesním hospodářském plánování), které zjednoduší realizaci nepasečných způsobů hospodaření v lesích a podpoří další důležitá opatření.
  • Zajistíme podporu úprav lesních hospodářských plánů zaměřenou na zadržení vody v lesích.
  • Nastavíme systém pozitivní a hospodárné motivace vlastníků pro potřebnou přeměnu lesů – změna druhové skladby a struktury, přirozená obnova, adaptace na klimatickou změnu a zvyšování biodiverzity.
    Vytvoříme strategii obnovy a přestavby lesních porostů s důrazem na posilování ekosystémových funkcí dle rizika ohrožení rozpadu porostů a biomonitoringu reakce lesů na sucho.
  • Ztransparentníme hospodaření podniku Lesy ČR, s.p., změníme vlastnickou politiku s důrazem na ochranu lesa a regionální rozvoj. Podpoříme vlastní výrobní kapacity pro realizaci běžných těžebních a pěstebních prací i včasnou asanaci vznikajících kůrovcových ohnisek.
  •  

    Hlídáme důsledné projednání SZP

    Nad objemem agrárních dotací, způsobem jejich rozdělování i celkovou podobou reformované společné zemědělské politiky stále visí otazník. Ministerstvo zemědělství se pokusilo obejít odbornou veřejnost a nevládní organizace při projednávání SZP. Díky naší aktivitě jsme donutili MZe otevřít projednávání SZP. MZe následně otevřelo strategii SZP připomínkám veřejnosti. Náš resortní tým se účastní všech jednání pracovních skupin a sleduje další postup ministerstva.

     

    Na čem pracujeme?

    Připravujeme se na projednávání novely zákona o ekologickém zemědělství.
    Mimo legislativní práce připravujeme koncept reformy státní správy ve vztahu k hospodaření v krajině, její obnově a ochraně a územnímu rozvoji, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.
    Dále pracujeme na našich prioritách, kam by se mělo naše zemědělství vyvíjet. Připravujeme 7 pilířů pirátské zemědělské politiky. Na tomto dokumentu pracuje celý resortní tým. Dokument je stále rozpracovaný a i Vy se na něm můžete podílet!

     

    Martin HUŇADY

    martin.hunady@pirati.cz

    +420 732 251 216