Interní newsletter: Další novinky jsou tu! (zpět)

Máme nové členy Republikového výboru, zjišťujeme názory členů v celostranické anketě, nabízíme další možnosti vzdělávání!
To vše a ještě mnohem více najdeš v dnešním newsletteru.
Tak čti, protože Pirát/ka ví!

Zprávy z administrativního odboru

Běží jednání Celostátního fóra ve věci:
CF 16/2021 - Volba vládního týmu

Byly zahájeny přednostní registrace do okrskových volebních komisí. Všem členům byl zaslán informační email. Pro veřejnost se registrace otevře 14. 6.

 

Pozvánka na diskuze s nominanty do vládního týmu před volbou CF

Jedná se o live streamy na Pirate TV, které jsme připravili proto, aby měla členská základna možnost lépe poznat všechny nominanty do vládního týmu, o kterých bude mít možnost později hlasovat.

Termíny diskuzí:
Pátek 28. 5. 18:00
Úterý 1. 6. 19:00
Sobota 5. 6. 18.00 (Tento termín možná zůstane nevyužitý, ale pro jistotu save the date.)

Formát diskuze:
V diskuzi bude mít každý kandidát prostor 3 minuty na představení s navazujícím 12 minutovým blokem pro dotazy.
Během diskuze je možné zároveň formulovat své dotazy v live chatu a palcovat.

Zajímá tě, jaké bude obsazení streamů? Koukni na harmonogram.

Odkaz na záznam z diskuze v pondělí 24. 5. 18:00 najdeš tady.
Představení nominantů také probíhá v rámci příslušného jednání CF na fóru.

Diskuze budou přístupné pouze registrovaným příznivcům a členům strany. Děkujeme za pochopení.

 

Zprávy z Republikového předsednictva

Všem členkám a členům dnes (pátek 28. 5.) dorazí mail s odkazem pro vyplnění další celostranické členské ankety - zkontroluj si, prosím, svou mailovou schránku. Tyto zprávy rády padají do spamu či záložek s reklamami. Deadline pro vyplnění ankety je 8. 6. Předem děkujeme, že se zapojíš!

Pokud si jsi jistý/á, že ti anketa měla dorazit a nedorazila (ani po tom, co jsi prohledal/a spam atd.), obrať se, prosím, na sarka.altmanova@pirati.cz.

Republikové předsednictvo připravuje pro členy možnost pravidelných interpelací RP k nejrůznějším tématům. O jejich nejvhodnější podobě můžeš diskutovat ve fóru.

 

Zprávy z Republikového výboru

Díky všemu Pirátstvu, které se zúčastnilo voleb do Republikového výboru a díky i za tu ženskou vlnu.

Na svůj mandát rezignoval krajský zástupce za Pardubický kraj Karsten Sachs.
Volba nového krajského zástupce čeká i kraj Liberecký, Daniela Weissová totiž byla zvolena za celostátní fórum.

Republikový výbor jedná aktuálně o Nominacích do vládního týmu

Stále probíhá jednání o Etice kampaňování ve vnitrostranických volbách.

Další Jitsi republikového výboru proběhne 3. června od 19 hodin na adrese jitsi.pirati.cz/rv
Agenda se tvoří zde.
Pokud chceš nahlédnout do aktivit výboru, jsi zván/a.

 

Zprávy z mediálního odboru

Na začátku týdne jsme reagovali na mezinárodní skandál s únosem letadla společnosti Ryanair běloruskou vládou Andreje Lukašenka. Vyzvali jsme běloruské úřady k propuštění zadrženého bloggera Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně Sofie Sapegové a k vyslání jasného signálu ze strany EU, jejíž občané byli tímto jednáním poškozeni. Země EU nyní postupně uzavírají své letecké prostory a letadla členských zemí nebudou využívat běloruský vzdušný prostor.

Vláda v pondělí Uhelné komisi vrátila k přepracování dokument o ukončení spalování uhlí do roku 2038. Učinila tak po dlouhodobém tlaku Pirátů, nezávislých expertů i neziskových organizací. Jsme přesvědčeni, že ČR by měla ukončit spalování nejpozději v roce 2033, kdy využívání tohoto zdroje přestane být ekonomicky rentabilní. Zásadní otázkou jsou také kompenzace a podpora horníků a férová transformace strukturálně postižených regionů. Konečné rozhodnutí o ukončení spalování uhlí má dát vláda, která vzejde z říjnových voleb.

Vláda tlačí na projednání návrhu na zavedení národního covid pasu ve zkráceném jednání. Myšlenku covid pasu jsme ochotní podpořit pouze v epidemiologicky závažných případech, za podmínky ochrany bezpečnosti dat a specifikování doby platnosti a lokací, kde se pas bude používat. Nic z toho současný návrh vlády neobsahuje, proto jej odmítáme.

Ve Sněmovně se nám podařilo prosadit sněmovní verzi zahrádkářského zákona spolunavrženou Janem Pošvářem. Cílem zákona je zakotvení zahrádkářství a zahrádkářských kolonií v legislativě a jejich ochrana před developery, čímž jsme naplnili další programový bod. Zákon přispěje k efektivnějšímu zadržování vody na obhospodařované půdě, ke zlepšení stavu městské zeleně a klimatu ve městech a také k posílení samozásobitelství v ekonomické krizi.

Vládní poslanci s podporou SPD schválili vládní verzi stavebního zákona, která bude znamenat vytvoření centrálního superúřadu s 12 tisícovkami míst, jehož zřízení vyjde až na 25 miliard a zrušení lokálních stavebních úřadů, a tedy jejich oddálení od občanů. V případě účasti v příští vládě proto bude naší koaliční prioritou zrušit tento paskvil a jsme připraveni podat návrh, který výrazně zefektivní současný stav odstraněním nadbytečné byrokracie a digitalizací agend, které to umožňují.

Sněmovna odsouhlasila zřízení vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě, kterou jsme žádali ustavit již v březnu, a zvolila její členy. Za Piráty se jím stal František Elfmark, poslanec za Zlínský kraj, který téma sleduje od jeho počátku. Aktuality k událostem okolo havárie na Bečvě lze nalézt na jím založeném webu zazivoubecvu.cz.

 

Zprávy z technického odboru

TO stále poptává externí spolupracovníky, a to jak na front-end, tak na back-end. Pokud zájemci splní kvalifikační podmínky, uzavřeme s nimi rámcovou smlouvu a budeme je kontaktovat, kdykoli bude potřeba navýšit naše stálé kapacity.

 

Zprávy z personálního odboru

Hledá se nový/á vedoucí PO!
Došlo k rezignaci současné vedoucí personálního odboru. Pokud uvažuješ nad svou kandidaturou na tuto pozici, či pokud tě pouze zajímá, co v PO děláme a jak pracujeme, mrkni na záznam online setkání se stávajícím týmem PO, které proběhlo 20. 5.
Další informace případně najdeš na webu:

 

E-learning - plánované události

31. 5. 17:00 Digitalizace v samosprávě: Aplikace digitálních zákonů v praxi
Jak má samospráva digitalizovat, co dělat, když jsem zastupitel a chci pomoci své obci v digitalizaci, kde jsou hranice legislativy, kde můžeme řešit věci digitálně a kde musím opravdu přijít na úřad? E-Government Vám vysvětlí, jak to s digitalizací je a co přináší nové legislativní změny.

31. 5. 17:00 Beseda s Tomášem Hajzlerem
Z této přednášky máme opravdu radost. Setkání na téma, jak funguje dnešní svět a jak si v něm najít své místo. Více o Tomášovi najdeš zde.
Této besedy bude možné se v omezeném počtu zúčastnit i naživo v Praze. Pokud máš zájem se s Tomášem potkat v rámci této streamované besedy, ozvi se na linda.kasparkova@pirati.cz.

2. 6. 17:00 SAKO: Nakládání s obecním majetkem, komunikační média (radniční zpravodaje, regionální televizi, Facebook starosty)
Na tento čtyřdílný kurz na míru od organizace OŽIVENÍ jsme moc pyšní. Věříme v ohromný přínos. Zde je jeho čtvrtý a poslední díl.

Pro další akce sleduj: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

 

E-learning - nové materiály

Veřejné zakázky v praxi
V již druhém webináři o veřejných zakázkách vám Vítězslav Titl a Bruno Baránek ukáží, jak může každý občan kontrolovat zadávání veřejných zakázek ve své obci a kraji. Představí datové agregátory, které sbírají informace o podezřelých zakázkách, kvalitě hospodaření veřejných institucí a konexemi mezi politiky a obchodními společnostmi.

Webinář nejen pro budoucí zastupitele od oziveni.cz:
Rozhodovací procesy - jednací řády, střet zájmů, komunikační média (dostupný pouze do 2. 6. 2021).

Přednáška z cyklu Senioři na palubě: Má cesta k paliativní péči
Vysvětlíme si, co si představit pod pojmem paliativní péče, jaké jsou její druhy, principy a přínosy.

Další webinář NNO Sociální oblast - exekuce, rodiče samoživitelé, osoby bez přístřeší.

 

A to je pro dnešek vše!
Přejeme ti mnoho energie do kampaně!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru (v rezignaci)
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643