Resortní tým Místní rozvoj: Prosinec 2021 (zpět)

Přinášíme vám informace o povolebním dění v oblasti místního rozvoje a veřejné správy.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz.
Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.

Kandidát na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš se připravuje na převzetí resortu

Po podpisu koaliční smlouvy stran SPOLU a Piráti-Starostové a následném schválení orgány všech politických subjektů včetně Celorepublikového fóra Pirátů se kandidátem na post ministra pro místní rozvoj stal Ivan Bartoš, který v minulém volebním období zastával funkci předsedy parlamentního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Ivan Bartoš zahájil přípravu na věcné převzetí úřadu, když se setkal se současnou ministryní místního rozvoje Klárou Dostálovou a dalšími zástupci resortu. Cílem je hladký přechod agend MMR pod nové vedení. Jednal také s představiteli Svazu měst a obcí ČR a Sdružením místních samospráv a v souvislosti s covidovou krizí se setkal i s organizacemi zastupujícími podnikatele v cestovním ruchu. Následovat budou jednání s dalšími partnery v oblasti místního rozvoje.

Jak to bude s digitalizací

Ačkoliv ze zpráv z médií může vyznívat, že agenda digitalizace státu přejde pod MMR, tato oblast bude představovat samostatný resort při Úřadu vlády v gesci Ivana Bartoše jako místopředsedy vlády pro digitalizaci. V rámci struktury MMR pak zůstane digitalizace stávajících agend ministestva, například stavebního řízení. Náplň samostatného resortu Digitalizce bude podrobně řešit resortní tým Informatika pod vedením Ondřeje Profanta.

Sněmovna se bude zabývat návrhem novely stavebního zákona

Skupina poslanců koalice SPOLU a Piráti-STAN v čele s Ivanem Bartošem navrhla novelizovat nový stavební zákon. Ten byl definitivně schválen v červenci, když Poslanecká sněmovna přehlasovala jednohlasné veto Senátu. Poslanci nově zvolené Poslanecké sněmovny nyní navrhují odložit ustanovení nabývající účinnosti již 1. 1. 2022, kdy má začít vznikat nová samostatná struktura krajských stavebních úřadů, která nahradí stavební úřady v přenesené působnosti obcí. Přesun stavební agendy z obcí na státní správu vzdálí úřady občanům, vyžádá miliardové náklady a stavební řízení nejenže nezrychlí, ale dočasně zpomalí.

Nový stavební zákon prosadilo hnutí ANO navzdory nesouhlasu obecních samospráv, občanských iniciativ, odborné obce i opoziční stran. Dalším krokem proto bude dopracování zákona tak, aby přežil další volební období.

To je vše, přejeme krásný konec roku a pevné zdraví.
Za resortní tým Ondřej Profant a Věra Marušiaková