Interní newsletter: Probíhá schvalování programu, bude zasedat republikový výbor, máme novinky ze Sněmovny i další nabídky vzdělávání! (zpět)

To vše a ještě mnohem více najdeš v dnešním newsletteru! A protože Pirát/ka ví, doporučujeme ho přečíst. Informovanost je k nezaplacení!

Zprávy z republikového výboru

Stále probíhá projednávání a schvalování programu do sněmovních voleb. Prosíme členy, aby se vyjádřili na fóru. K podnětům, které tam zazní, přihlédneme.

Tento víkend 8. a 9. května zasedá Republikový výbor. V sobotu jsou naplánovány například body Situace přezkumných orgánů ve straně, Neznalost členů strany v oblasti základních programových východisek (patenty, svobodný software, svoboda Internetu a dalších), dále Reporty trvalých pracovních skupin RV a Příprava aktualizace pirátské strategie.
V neděli se má výbor věnovat Dělbě moci (CF, RV, RP) a následovat by mělo několik debat nad kumulací funkcí na různých úrovních. Všechny body programu naleznete zde.

 

Zprávy z administrativního odboru

Běžící jednání Celostátního fóra:
CF 13/2021 Dovolba kontrolní komise
CF 14/2021 Volba vedení Zahraničního odboru
CF 15/2021 Doplňující volba republikového výboru

 

Správa pirátských profilů

Během tohoto týdne došlo ke změně správy pirátských profilů. Stránka lide.pirati.cz je už neaktuální a nahrazuje se novou aplikací.
Správa profilů byla přesunuta na profil.pirati.cz. Na této stránce si mohou kandidáti do sněmovních voleb vyplnit osobní informace, které následně půjdou na web.

 

Zprávy z mediálního odboru

Na začátku týdne jsme oznámili podání podnětu Exportní garanční a pojišťovací společnosti Lukášem Černohorským kvůli podezření na tunelování v ostravské huti Liberty Steel. Stát se prostřednictvím EGAP zaručil Liberty v rámci covidové pomoci za dvoumiliardový úvěr. Do ostravského závodu ovšem peníze nikdy nedorazily. Společnost také prodala bez vědomí dozorčí rady emisní povolenky sesterské rumunské Liberty Galati. Scénář se podobá začátku kauzy OKD.

Spolu se Starosty jsme ve středu dokončili jednání se zástupci všech sněmovních stran ohledně předčasných voleb. Vyjma koalice SPOLU však ostatní strany odmítly předat rozhodování voličům. Logicky proto nemá smysl o této možnosti hlasovat a odkládat projednávání důležité legislativy a řešení bezpečnostních otázek ve vztahu k Rusku.

Jakub Michálek ve čtvrtek reagoval na podání kárné žaloby na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ministryní Marií Benešovou. Bude po ní žádat vysvětlení na Ústavně právním výboru. Ministryně dosud nedodala slibovanou novelu zákona o státním zastupitelství, trvale obhajuje střet zájmů Andreje Babiše a šíří konspirační teorie v případě události ve Vrběticích.

V týdnu se na plénu jednalo také o novém stavebním zákonu. Protože vládní verze vůbec neřeší současné problémy stavebního řízení, předložili jsme vlastní návrh zákona, který by reálně zrychlil povolování staveb. Opírá se především o digitalizaci, co nejjednodušší stavební řízení a posílení pravomocí samospráv.

Vláda začala s rozvolňovacím režimem. Dlouhodobě jsme tlačili na zajištění možnosti mimoškolních aktivit dětí a mládeže při dodržení epidemiologických pravidel. Už na konci minulého týdne vyzvala Lenka Kozlová ministry školství a zdravotnictví k zohlednění této oblasti při rozvolňování, k čemuž v tomto týdnu došlo.

Ústavní soud ve středu rozhodl, že vláda nemůže prostřednictvím nařízení stanovit hranici trestného činu a přestupku při držení omamné látky. Ústavní soud sice ponechal pojem “množství větší než malé”, ale zároveň dal najevo, že hranici trestnosti mohou určit pouze zákonodárci. Tomáš Vymazal to vnímá jako drobný krok směrem k systematické a dlouhodobě plánované politice v regulaci psychotropních látek.

Online tým věnoval veškerou pozornost přípravě na start kampaně. Zejména práci na volebním webu, který poslední dny plníme obsahem, jak jen nám čas a síly dovolí. Podařilo se nám také dofotit naše archetypy, se kterými budeme v průběhu celé kampaně dále pracovat. Dokončujeme přípravy na spuštění Humans of Piráti a Starostové, připravujeme fundraisingovou kampaň, stejně tak pokračujeme s onboarding kampaní dobrovolníků. Připravujeme také, ve spolupráce se Starosty, šablony pro online komunikaci na sítích. V neposlední řadě reflektujeme dění ve Sněmovně a aktuální dění. Největší výzvou je pro nás stihnout vše do ostrého startu kampaně.

 

Zprávy z technického odboru

Technický odbor připomíná všem členům: "Facebook není oficiální komunikační platforma Pirátů." Pokud od nás potřebuješ radu či něco opravit, koukni nejprve na rozcestník TO. Pomůže ti s řešením problému.

První květnový čtvrtek slavíme Mezinárodní den hesel. Doporučujeme nastavit 2FA všude, kde je to možné, a používat bezpečnostní token.

Máme novou vyhlášku o pořizování a správě domén. Prosíme o dodržování těchto pravidel.

V sobotu 8. května od 22 hodin proběhne odstávka systémů forum.pirati.cz, openid.pirati.cz a graph.pirati.cz v souvislosti s migrací na nové servery. V důsledku toho nebude možné se po dobu odstávky přihlásit do helios.pirati.cz a výpadek může mít dopad i na některé další systémy. Dobu odstávky odhadujeme do půlnoci, v případě komplikací až do ranních hodin.
Spolu s migrací proběhne aktualizace fóra včetně nasazení rozšíření pro Markdown. Bude také k dispozici volitelný tmavý vzhled.

 

Zprávy z personálního odboru

Hledá se nový/á vedoucí PO!
Minulý týden došlo k rezignaci současné vedoucí personálního odboru. Pokud uvažuješ nad svou kandidaturou na tuto pozici, či pokud tě pouze zajímá, co v PO děláme a jak pracujeme, zveme tě na online setkání 20. 5. od 18:00 na online setkání, které proběhne zde.

 

E-learning - plánované události
10. 5. od 17:00 nabízíme ještě šest volných míst na workshop: GTD metoda
Jak efektivně využít svůj čas a udržet si přehled o svých úkolech. Také je ještě pár míst na stejný seminář 24. 5.

10. 5. od 19:00 webinář pouze pro členy a registrované příznivce: Jak na hoaxy, trolly a další.
Registruj se, a získej doprovodné materiály a odkaz na záznam!
Zazní velmi důležité informace a budeme rádi za hojnou účast vzhledem k přibývajícím falešným zprávám a nenávisti vůči Pirátům na sociálních sítích.
Více info i zde.

12. 5. od 18:00 Úvod do komunitního plánování na obci
Co je KP a v čem jsou jeho přínosy? Jak začít a rozvíjet ho v čase? Jaké jsou nástroje KP? Přinášíme zkušenosti z praxe.

12. 5. od 19:00 Webinář NNO Sociální oblast - exekuce, rodiče samoživitelé, osoby bez přístřeší
Jak zatočil Covid-19 s mnohými neziskovými organizacemi? Co jim pomáhá a co naopak nefunguje? Našly na současné situaci něco pozitivního? Proč potřebuje společnost tyto organizace a čemu se věnují?
Konkrétní návrhy na zlepšení chodu svých organizací budou prezentovat naši hosté - sociální pracovníci a představitelé neziskových nestátních organizací zabývající se exekucemi, rodiči samoživiteli a osobami bez přístřeší.
Webinář je veřejný a proběhne tady.

13. 5. 19:00 Beseda s Olgou Richterovou a Klárou Kocmanovou

14.5. od 19:00 Cestování do Toga s Kristýnou Bodjona

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například další webinář od oziveni.cz, webinář prezentačních dovedností? Nebo webinář na téma komunitní plánování na obci?
Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

 

E-learning - nové materiály v Moodle
Záznam z druhého webináře od oziveni.cz: Zastupitel: Co dělá a kolik za to má? Přístup (zastupitele) k informacím a trestní odpovědnost zastupitele. Doporučujeme!

Záznam z webináře Bezpečnost v komunále 1.2
Krizové řízení na úrovni větších obcí, měst a krajů, problematika prevence návykového chování ve větších obcích a příklady z praxe řadových zastupitelů.

Záznam z genealogického workshopu Šel vojáček po silnici. Na streamu jsme měli účast 247 sledujících! Boží. :)

Super přednáška o tom, jak se připravit na pracovní pohovor.

Nabídka
Organizace Flexjobs.cz, se kterou rádi spolupracujeme při přípravě webinářů pro naše členy a příznivce, nám nabízí své webináře za zvýhodněnou cenu.
Nezapomeň při registraci uvést slevový kód: Piráti
Cena pro Piráty: 390,- /kurz/ 1 osoba, mrkni na nabídku.

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj náš web, ať ti nic neunikne!

 

Meziresortní tým Vlci

V minulých newsletterech jsme již představovali některé (mezi)resortní týmy.
Nyní je tu další z nich!

MRT Vlci se zabývá problematikou návratu velkých šelem, a to především problémy a pozitivy, které s sebou návrat šelem nese. Skupina nemá pravidelné schůzky, schází se jednou za čas, například když vyjdou nové dokumenty, mezi které patří třeba Plán péče a zákonné změny týkající se velkých šelem.
Setkání se účastní i zástupci AOPK, Duhy apod. K tomuto tématu se v minulosti uspořádal kulatý stůl a bude se pořádat další. Na těchto jednáních diskutují ochranáři, MŽP, farmáři a chovatelé. Skupina komunikuje přes Zulip. Zájemci o zapojení se mohou ozvat na emailové adresy frantisek.elfmark@pirati.cz nebo jana.miskova@pirati.cz.
Zajímají tě vlci? Tak na co čekáš?

A to je pro dnešek vše!
Přejeme ti krásný víkend.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643