Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Dubnové aktuality (zpět)

Dobrovolníci, začínáme

Předvolební vlak se nám pomalu rozjíždí a my hledáme superdobrovolníky do naší kampaně!

Jak můžu pomoci?
1) Dorazit na kontaktní kampaň, rozdávat koaliční listy a debatovat přímo v ulicích.

2) Vyvěsit baner na svém domě/plotě na frekventovaném místě.

3) Zapojit se do okrskové volební komise.

4) Podpořit nás lajky a komentáři na sociálních sítích.

5) Šířit povědomí o pirátském programu a bránit šíření hoaxů.

To jsou základní možnosti, kterých je ovšem mnohem více. Proto neváhej a přihlas se koordinátorce Barče (barbora.vaicova@pirati.cz) a nabídni svoji pomoc.

Věříme, že společně vše ustojíme, zvládneme podpořit naše společné kandidáty a že v říjnu budeme moci nastavit nový kurz naší země.

Rozdali jsme přes 15 tisíc respirátorů

Během letošního března jsme v rámci Středočeského kraje uspořádali sbírku na respirátory FFP-2 a nano roušky pro sociálně potřebné, kterým činilo finanční problém tuto ochrannou pomůcku pořídit. Důvodem bylo vládní nařízení, na jehož základě mají všichni lidé v ČR povinnost nosit nasazený respirátor v řadě uzavřených prostor (MHD, obchody, úřady atd.).

Proto se naše středočeské krajské sdružení rozhodlo uspořádat veřejnou sbírku na stránkách dary.pirati.cz, přes které jsme vybrali celkem 28 173 Kč.

Respirátory jsme po vlastní ose rozvezli např. do farní nebo oblastní charity v Kolíně, Neratovicích, Kralupech nad Vltavou, Řevnici, Nymburku, Berouně či v Kutné Hoře. Mj. jsme pomohli také v Ústeckém kraji.

Projekt Respirátor byla společná iniciativa členů a registrovaných příznivců Středočeského kraje jejíž cílem byla distribuce certifikovaných respirátorů potřebným. Tento projekt byl organizován ve spolupráci s fundraisingovým týmem a mediálním odborem Pirátů Středočeského kraje.

Budou tábory?

Pirátská poslankyně Lenka Kozlová zaslala interpelaci ministrovi školství Robertu Plagovi a ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi. Žádá v ní zveřejnění plánu ohledně otevírání letních táborů a dalších volnočasových aktivit pro děti i mládež. Podle ní je potřeba, aby děti, rodiče či provozovatelé věděli, s čím mohou počítat. Tedy při jakých epidemiologických číslech se budou moci události konat a případně za jakých podmínek.

Podpora advokátů ve snaze prosadit on-line volbu vedení České advokátní komory

„Jsem profesí advokátka, a proto své kolegy podporuji v jejich snaze prosadit možnost on-line volby do volebního řádu advokátní komory. Připravila jsem proto i novelu zákona o advokacii, pro kterou se budu nyní snažit získat podporu ostatních senátorů,“ uvedla senátorka Adéla Šípová (nezávislá za Českou pirátskou stranu).
Do představenstva, kontrolní rady, kárné komise a odvolací kárné komise, tedy stěžejních orgánů ČAK, se může nyní volit jen osobně na sněmu.

Hoaxy nás nezlomí, na skutečném programu pracujeme usilovně dál

Neustále bojujeme proti lživým informacím – hoaxům, šířícím se na sociálních sítích a v hromadných mailových komunikacích. Zvláštní článek k jedné nepravdivé informaci sepsal vedoucí expertního týmu Místní rozvoj Matouš Vanča.

Teritorialita exekutorů

Sněmovna ve 3. čtení smetla pirátský pozměňovací návrh k zákonu o exekucích, který mohl ulevit statisícům lidí v krizi. Šlo o zavedení místní příslušnosti exekutorů, tedy princip jeden dlužník rovná se jeden exekutor v místě bydliště. „Cílem tohoto návrhu bylo přerušení klientelistických vazeb, snížení nesmyslných poplatků pro dlužníky, kteří by tak měli víc prostředků na splácení dluhů. A celkové zjednodušení systému i zefektivnění vymáhání dluhů pro věřitele. Poslanci ANO, ODS a Trikolory ale znovu ukázali, že jim na problémech statisíců lidí v naší zemi nezáleží a řešení dluhových pastí pro ně není prioritou. Pan premiér tak obelhal své voliče, kterým veřejně tvrdil, že teritorialitu podporuje,“ uvedl pirátský poslanec Lukáš Kolářík, který se tématu exekucí dlouhodobě věnuje. Podle něj ale Piráti budou férovou reformu exekucí prosazovat i nadále, je například součástí programu pro sněmovní volby 2021.

Cyklistika jako rovnocenný druh dopravy

Středočeský kraj (SčK) vyčlenil celkem 18,5 milionu korun na výstavbu cyklostezek na dálkových páteřních cyklotrasách, které kraj propojují. Budování cyklostezek patří mezi jeden ze zásadních cílů současného vedení kraje.

Kultura si zaslouží víc než jen ministra, který chce, aby na něj lidé vzpomínali v dobrém

Události posledních dní ukazují, jak ojedinělý je úkaz, když se ministr kultury chce věnovat kultuře. V situaci, kdy se během posledních 20 let na Ministerstvu kultury vystřídalo 14 ministrů je evidentní, že to prostě běžná situace není. To, co se stalo v posledních dnech, je bezpochyby posun od totálního nezájmu. Článek sepsala Lucie Cirkva Chocholová.

Barbora Knotová Vaicová

KOORDINÁTORKA DOBROVOLNÍKŮ PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ