Interní newsletter: Novinky ze Sněmovny, další možnosti vzdělávání, digitální konference a exkurze do pirátských týmů! (zpět)

To vše a samozřejmě mnohem více najdeš v dnešním newsletteru! Přejeme příjemné počtení.

Odměna 100 000,- Kč? Tak určitě!

Internetem, a to jak na sociálních sítích, tak v řetězových mailech, se šíří v různých variantách absurdní dezinformace o pirátských návrzích proti českým seniorům. Podle těchto nesmyslů chtějí Piráti odebírat volební právo a řidičské průkazy lidem starším 70 let nebo rušit důchody. Jde o absurdní nesmysly s cílem vystrašit lidi.

Podle řetězových emailů je možné všechny údajné návrhy dohledat v archivu Sněmovny. Vyhlašujeme proto odměnu 100 000,- Kč pro kohokoli, kdo by tyto údajné návrhy v archivu nalezl, ale varujeme, je to zbytečná práce: tyto návrhy samozřejmě nikdy nevznikly. Ostatně sami jsme podali na Kancelář Poslanecké sněmovny žádost o informace stran zmíněných návrhů, a ta se ve svém stanovisku vyjádřila jednoznačně: žádné takové návrhy neexistují.

Pokud ti přijde email v podobném znění nebo uvidíš na internetu zmíněnou dezinformaci, informuj dotyčné, že žádné takové návrhy ve sněmovním archivu nejsou.
Moc děkujeme!

 

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor projednává Memorandum ke schvalování programu.

Nominace do voleb Republikového výboru za CF byly ukončeny. Nyní se můžeš seznámit se všemi kandidáty v úvodním příspěvku jednání, kde jsou prolinkována i nominační vlákna. Čím více aktivních členů a členek bude výbor mít, tím lépe. Vol informovaně :).

Republikový výbor hledá asistenta/asistentku. Troufneš si na to?

 

Zprávy z administrativního odboru

Hlasování CF
Běží hlasování k procedurálnímu návrhu v rámci jednání CF 12/2021 Volba republikového výboru. Pozor hlasování končí dnes, tj. v pátek ve 21:00 hod.

Jednání CF
Právě běží jednání ve věci :
CF 11/2021 Výroční zpráva předsedy
CF 12/2021 Volba republikového výboru
CF 13/ 2021 Dovolba kontrolní komise. Kandidáty je možné navrhovat členským podnětem.

Členské podněty
Podporu pro rozeslání získal členský podnět týkající se změny Stanov - Neschválení výroční finanční zprávy.

Oznámení
Oznamujeme, že z důvodu epidemiologické situace bylo plánované květnové 2. zasedání CF 2021 v Pardubicích zrušeno. Všechny nás to velmi mrzí. Doufáme, že příští rok už nebude společnému setkání nic bránit.

 

Zprávy z mediálního odboru

Vyzvali jsme Sněmovnu k odložení dovolby nových členů Rady ČT. Podle právní analýzy, kterou si nechal zpracovat senátor za STAN David Smoljak, je zákonná způsobilost některých kandidátů a jejich navrhujících organizací sporná.

Jakub Michálek zaslal interpelaci ministrovi zdravotnictví, ve které apeluje na dodržování limitů pandemického zákona. Vláda totiž i přes konec nouzového stavu pokračuje například v diskriminaci maloobchodů a drží je uzavřené. Legálně přitom může obchody pouze omezit. Ondřej Dostál zaslal i předžalobní výzvu.

Senátní komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků potvrdila, že byl při státní zakázce na testy do škol porušen zákon. Vyšetření kauzy inicioval náš senátor Lukáš Wagenknecht.

Společně s dalšími stranami jsme představili legislativní úpravu na ukončení zastaralé praxe umisťování nejmenších dětí do kojeneckých ústavů. Návrh počítá s posílením podpory ohrožených rodin a s lepším zajištěním umisťování dětí do rodin náhradních.

Pozměňovací návrh Jakuba Michálka k zákonu o střetu zájmů míří do třetího čtení. Legislativa zajišťuje vymahatelnost pravidel proti střetu zájmů politiků, a to zejména ve vztahu k vlastnictví médií a účasti na veřejných zakázkách a investičních pobídkách.

Náš analytický tým upozornil na nelegální billboardy s dezinformacemi o vakcinaci či čipování v Moravskoslezském kraji. Billboardy nemají povolení stavebního ani krajského úřadu, povinné značení a není známé jejich financování. Ondřej Polanský tak zaslal podnět krajskému úřadu k odstranění. Podle Markéty Gregorové jde o další příklad toho, že vláda neumí bojovat s dezinformacemi.

Dezinformátoři o nás na internetu šíří lži, že chceme starším lidem brát důchody, řidičáky nebo volební právo. V rámci boje proti nepravdivým informacím jsme tak vypsali odměnu 100 tisíc pro toho, kdo tyto návrhy zákonů na sněmovním webu dohledá. Jde samozřejmě o marnou práci, protože takové návrhy jsme nikdy nepředložili a nepředložíme.

 

Zprávy ze zahraničního odboru

Pozdě, ale přece! Záznam z digitální konference je venku, otitulkován a připraven. Ideální příležitost se o víkendu dozvědět více o tématech, které hýbaly v prosinci digitálním světem. A všechny jsou stále aktuální!

Mladé Pirátstvo vás opět zve na následující události:
V pondělí 19. 4. 2021 v 16:00 je schůze pracovní skupiny Mladého Pirátstva k webinářům.
Ve úterý 20. 4. 2021 od 20:00 se pak koná schůze Rady Mladého Pirátstva.

V úterý 20. 4. v 18:00 se pracovní skupina pro voliče v zahraničí sejde nad betaverzí nového webu a vymění si moudra. Přijď se podívat, i tvůj názor oceníme!

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události

17. 4. 9:30 PirateCon o kvalitě ovzduší
Cílem PirateConu je sdílet informace o současném stavu kvality ovzduší v ČR a jeho vlivu na zdraví člověka. Chceme účastníky seznámit s oblastmi, které negativně ovlivňují kvalitu ovzduší a motivovat je k jejich řešení.
PirateCon proběhne zde.

19. 4. 19:00 Šel vojáček po silnici
Další díl seriálu oblíbených genealogických workshopů: Při pátrání po předcích můžeme narazit na to, že naši pradědové prošli vojenskou službou. Co všechno je možné o vojenské službě dohledat?
Workshop proběhne zde.

20. 4. 18:00 Jak správně napsat profesní životopis?
V našem webináři ti poradíme, jak životopis sestavit, aby zaujal personalisty. Budeme sdílet užitečné rady a na příkladech z praxe ukážeme, jakých chyb se vyvarovat.
Webinář proběhne zde.

21. 4. 17:00 SAKO: Fungování (orgánů) samosprávy
Na tento čtyřdílný kurz na míru od organizace OŽIVENÍ jsme moc pyšní. Věříme v ohromný přínos. Zde je jeho první díl.
Naprostý must have pro všechny současné i budoucí zastupitele!

 

22. 4. 19:00 Pirátín
Přijď navštívit virtuální obec Pirátín, kde se daří přecházet z odpadového hospodářství na oběhové. Webinář nejen pro ty, kterým se může přihodit, že jim na radnici spadne do klína životní prostředí, ale pro všechny, které zajímá komunální politika a budoucnost nakládání s odpady.

Také zveme na webinář Problémy na trhu veřejných zakázek 27. 4. od 19:00, který pořádají Piráti z ÚsK. Více info již brzy na jejich Facebooku.

Zajímá tě víc? Mrkni na odkaz!

 

E-learning - nové materiály v Moodle

Záznam z moc zajímavé cestovatelské přednášky nabité informacemi: Transsibiřská magistrála: z Moskvy přes Bajkal do Vladivostoku

PirateCon: Jak dál se samosprávami, pořádaný resortním týmem pro místní rozvoj, byl určený pro všechny, které zajímá veřejné dění a komunál.

Transparence v komunále 1.0: Výběrová řízení
Webinář o transparenci výběrových řízení pro nové a stávající zastupitele.

Záznam z cestovatelské přednášky o Kubě.

Dezinformace: Jak nepodlehnout lživým zprávám a manipulaci?
Webinář byl určený primárně pro projekt Senioři na palubě, ale zaznívá tam mnoho zajímavých a užitečných informací.

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj sako.pirati.cz, ať ti nic neunikne.

 

Zprávy z pirátského obchodu

Abychom mohli naskladnit nové věci na e-shop, je potřeba doprodat ty, které tam v současné době máme. Koukni se, co je aktuálně skladem, případně čeho jsou poslední kusy a co už nikdy nebude!
Pokud máš o něco zájem, vytvoř rovnou objednávku v pirátském obchodě.

 

Meziresortní týmy

V Pirátech se to týmy jenom hemží. A protože všechny z nich dělají velmi důležitou práci, postupně vám je budeme představovat!

Meziresortní tým Duševní zdraví
Tento tým vede od dubna letošního roku Nikol Marhounová. Nikol můžeš zastihnout na emailové adrese nikol.marhounova@pirati.cz.
Pokud se chceš zapojit do diskuze na Zulipu, můžeš (překvapivě) v tématu "Tým duševní zdraví". O dalších aktivitách pracovní skupiny se můžeš dočíst na fóru.
Meziresortní tým funguje teprve pár měsíců a v současné době pracuje na programovém bodu Duševní zdraví, který spadá pod Resortní tým Zdravotnictví.

Pokud jsi odborník nebo tě problematika zajímá, určitě se členům ozvi, rádi tě pozvou ke spolupráci.

 

Tak a to je pro dnešek všechno!
Měj krásný den i víkend.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643