Senioři na palubě: Zpravodaj #3 (zpět)

Dubnové vydání e-mailového zpravodaje projektu Senioři na palubě.

Projekt Senioři na palubě jsme představili novinářům

Seniory na palubě jsme ve středu 7. dubna představili novinářům na on-line tiskové konferenci. Zúčastnili se jí také zástupci STAN.  
 
Olga Richterová popsala tři hlavní oblasti činností, kterým se nyní věnujeme: 1) organizování společných mezigeneračních aktivit v regionech, 2) příprava programových bodů zaměřených hlavně na starší generace a 3) boj proti nepravdivým zprávám, tzv. hoaxům.
 
O našich aktivitách na Palubách i v podpalubí mluvila Irena Koutská. Popsala, jak probíhají on-line setkání, přednášky a další akce. Upozornila také na připravovanou sérii tematických besed s pirátskými poslanci o různých aspektech pirátské politiky.
 
Zástupce našeho anti-dezinformačního týmu Jiří Fiedler popsal jeho fungování: „Sbíráme a vyhodnocujeme nepravdivé zprávy a řetězové maily. Informujeme o tom, jak se události ve skutečnosti odehrály. U Pirátů se vyvracení lží věnuje řada lidí již delší dobu. My jsme se nyní k jejich úsilí připojili, abychom jim pomohli. Více hlav, více rozumu. Každá generace má svůj slovník. Náš způsob vyjadřování může být jiným seniorům bližší.“
 
O připravovaném programu pro všechny generace mluvil senátor Marek Hilšer z klubu STAN. Program má tři hlavní pilíře: První pilíř klade důraz na podporu aktivního života a plného zapojení seniorů do společnosti. V druhém pilíři řešíme zlepšování péče o zdraví seniorů, ať už na straně zdravotního systému nebo v individuální rovině. Podporujeme tedy dostupnost péče, prevenci nemocí a zdravotní gramotnost. Třetí pilířem je zajištění důstojného života seniorů. Každý víme, že se můžeme ocitnout v situaci, kdy se bez pomoci druhých prostě neobejdeme, což platí i pro seniory. Chceme proto zajistit kvalitní sociální služby s maximálním ohledem na potřeby a komfort starších lidí.
 
Konkrétní příklady z oblasti kultury zmínil Roman Bělor, který bude kandidovat za koalici Piráti a Starostové v podzimních volbách. Chceme jít cestou usnadňování a odstraňování bariér, ať už ekonomických, zdravotních nebo jiných. Přáli bychom si vytvoření všeobecně sdíleného systému motivačních výhod, které by kulturní instituce a pořadatelé seniorům nabízely.
 
Podívejte se na záznam tiskové konference.
 
Připravujeme i další setkání s novináři. Příště chceme podrobně představit náš program. Pokud chcete dostávat pravidelné informace o projektu Senioři na palubě, objednejte si náš zpravodaj a sledujte web seniori.pirati.cz.

 

Pracujeme na seniorském koaličním programu

V posledních několika týdnech jsme sestavovali "seniorský koaliční program". Slovo "sestavovali" je na místě, neboť nevzniká od nuly. Vzali jsme aktuální znění koaličního programu, který má za sebou už čtyři měsíce tvrdé práce a vybírali z něj body týkající se seniorů.
 
Takto vzniklý program pro seniory pak následně připomínkovali a doplňovali odborníci jako Iva Holmerová (Gerontocentrum, FHS UK), Lucie Vidovićová (FSS MU), Jiří Hrabě (Elpida), členové Pirátů a STAN a několik nejaktivnějších z vás. Všechny připomínky nemůžeme zahrnout, ale dost z nich jsme použili. 
 
Program nyní posíláme na první oponenturu programové komisi. Až tuto první verzi schválí, program Vám představíme a také ho budete moci připomínkovat. Mezitím můžete vymýšlet název pro celý program. Nám se hodně líbí třeba "Stříbrný program". Zamyslet se můžete i nad lepší formulací názvů kapitol, které nyní zní:
 
Téma 1: Důstojné a udržitelné důchody pro nás i naše děti
Téma 2: Práce, diskriminace a bariér
Téma 3: Dostupné a stabilní sociální služby, efektivní dávky
Téma 4: Konstruktivní boj proti dezinformacím
Téma 5: Aktivní život a celoživotní vzdělávání
Téma 6: Dostupnost kvalitní zdravotní péče (zahrnuje témata “prevence” a “paliativní péče”)
Téma 7: Dostupné bydlení pro důstojný život
Téma 8: Kultura
Téma 9: Férový systém exekucí pro dlužníky i věřitele

 

Zapojte se do práce našeho anti-dezinformačního týmu

Prožil jsem ve státě řízeném komunisty více než 40 let. Zažil jsem, jak se po sovětské invazi začaly postupně utahovat šrouby, jak se manipulovalo s informacemi a fakty, jak se nemohlo svobodně vyjadřovat.
 
Jsem pro otevřenou férovou diskusi mezi lidmi různých názorů, vadí mi ale, když se opět šíří nepravdivé informace, například o minulém režimu. Není možné se smiřovat s tím, jak se u nás používají dezinformace k cílenému klamání lidí. Proto jsem se v rámci projektu Senioři na palubě zapojil do týmu, který se snaží s dezinformacemi aktivně bojovat.
Jiří Fiedler o anti-dezinformačním týmu
 
Máte podobnou zkušenost? Chcete svým dílem přispět k vyvracení nepravdivých zpráv a ke kultivaci veřejné debaty? Máte chuť pomoci svým vrstevníkům se lépe a pravdivěji orientovat na internetu? Pojďte s námi bojovat proti lžím a strachu.
 
Napište nám na seniori@pirati.cz
 

 

Připravované akce

Středa 14.4 od 19:00 Můžeme se těšit na první mezigenerační diskuzi o dezinformacích, kterou organizuje Mladé Pirátstvo ve spolupráci se Seniory na palubě. Moderovaná mezigenerační diskuze nad konkrétním tématem, které se účastní předem vybraní členové Seniorů na Palubě a Mladého Pirátstva. Cílem je vzájemně přibližovat pohledy a názory zástupců rozdílných generací, které spojuje myšlenka Pirátství, a kteří chtějí porozumět druhým. Potkáme se zde.
 
Středa 14.4 od 19:30 Zuzana Sládková nás přenese až na dalekou Srí Lanku. Zuzana tam strávila několik let a považuje ho za svůj druhý domov. Těšit se můžeme na poutavé vyprávění o tomto nádherném ostrově pohledem člověka, který na ostrově plnohodnotně žije, což nám pomůže lépe pochopit místní kulturu i srovnat život na Srí Lance s životem v České republice. Srí lanka je pro své zlatavé pláže a bujnou tropickou vegetaci považována za ráj na zemi, i to nám Zuzana ukáže. Pak prý pochopíme rčení: "Kdo ji miluje, bude se stále vracet..." Připojte se pomocí tohoto odkazu
 
Čtvrtek 15.4. od 18:00 bude probíhat zajímavá přednáška na téma Má cesta k paliativní péči – její poskytování a možnosti. Citlivé téma spojené koncem života nás i našich blízkých představí odbornice na slovo vzatá, která v této oblasti působí řadu let. Vysvětlíme si, co si představit pod pojmem paliativní péče, jaké jsou její druhy, principy a přínosy. Rovněž se podíváme na možnosti naplnění paliativní péče v různých prostředích. Seznámíme se také s praktickými aspekty toho, jak celý proces paliativní péče funguje v závěru života. Přednáškou nás provede Marta Škubalová. Všeobecná sestra a zdravotně sociální pracovník, který se roky zabývá paliativní péčí a péčí o seniory. Praxe jako všeobecná sestra v domácím hospici, dále vrchní sestra v domově pro seniory a koordinátor zavádění procesu paliativní péče tamtéž. Diskutovat budeme zde.
 
Čtvrtek 15.4. od 19:00 budeme diskutovat na horké téma migrace s Františkem Kopřivou (poslanec za Piráty) a Šárkou Antošovou (Amnesty International). Podle sdělovacích prostředků migrační vlna slábne. Je tomu skutečně tak? Jaký postoj zaujímá k migraci Česká republika? Jaké je stanovisko Pirátské strany? Jakými nástroji k řešení této problematiky disponuje Evropská komise? A jak vůbec vypadá migrace v celosvětovém kontextu? Jaké jsou její hlavní důvody? Skončila už uprchlická krize opravdu? A jak je případně možné pomoci? Diskuze bude probíhat tady.
 
Pátek 16.4. od 21:00 nás čeká tradiční The Pub s Irčou Koutskou. Ne/pravidelná setkání za účelem sdílení pocitů, značek piv, whisky, knih, filmů, zážitků, receptů, tipů, frustrací a fórů, to vše in English! Potkáme se tady.  Do FB skupiny, kde se vždy dozvíte téma následujícího setkání se můžete přidat zde.
 
Úterý 20.4. od 19:00 se opět potkáme v rámci našeho Seniorského podpalubí. Co bude tématem? Chceme natáčet video, ve kterém budou vystupovat senioři se svými důvody, proč volí piráty. Budeme rádi, když nám sdělíte ty vaše důvody a zároveň hledáme zájemce, kteří by si v klipu chtěli zahrát. Přidat se můžete na tradičním místě zde.
 
Informace o dalších chystaných akcích najdete na našem webu.

 

Jak se zapojit

Přihlaste se k odběru zpravodaje Stačí vyplnit a potvrdit váš e-mail zde.
 
Přečtěte si, jak se můžete aktivně zapojit Připravili jsme pro vás krátký návod. Sledujte nás na Facebooku a přihlaste se do naší facebookové skupiny.
 
Kontaktujte nás Nejrychlejší a nejspolehlivější způsob, jak nás kontaktovat, je poslat zprávu na seniori@pirati.cz Můžete také přímo zavolat naše koordinátory Nelu Melicharovou (778 111 472) nebo Jakuba Holzera (778 111 471)
 
Pokud se chcete zapojit do práce přímo v regionech, můžete se ozvat přímo krajskému pirátskému koordinátorovi
 
Sledujte také náš web seniori.pirati.cz
 
Děkujeme za vaši přízeň, žijte ve zdraví!
 
Napadá vás něco k tomuto e-mailu?