Resortní tým Spravedlnost: Jak jsme si vedli v posledních třech měsících (zpět)

Milí čtenáři,

v prvním letošním newsletteru informujeme, co se stalo v posledních třech měsících v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Nalezli jsme shodu na pandemickém zákoně

Podařilo se nám nalézt napříč politickým spektrem v Sněmovně i Senátu shodu a prohlasovat pandemický zákon. Díky němu vláda nebude potřebovat nouzový stav k vyhlašování opatření, až bude situace alespoň o něco méně kritická. Zároveň budou opatření podléhat vyhlášení stavu pandemické pohotovosti, nad kterým bude mít kontrolu Sněmovna. Opatření vlády tak budou pod veřejnou kontrolou. Zároveň budou muset být ze zákona odůvodněná. Konečně se tak podařil prosadit rámec, který už měl rok fungovat.

 

Vyzvali jsme vládu, aby vyvodila odpovědnost z předraženého nákupu respirátorů

Chceme, aby vláda vysvětlila pochybný nákup předražených respirátorů a vyvodila z něj patřičnou odpovědnost. Poslali jsme proto ministrům Hamáčkovi a Blatnému otevřený dopis, ve kterém žádáme reflektování kritických závěrů z šetření NKÚ, vyvození odpovědnosti a přijetí takových opatření, aby v budoucnu k dalším neprůhledným zakázkám nedocházelo. Už loni na jaře jsme podali ke kauze nákupu předražených respirátorů na NKÚ dva obsáhlé podněty. V nich jsme poukazovali na podezřelé dodavatele a velké rozdíly v cenách pro jednotlivá ministerstva.

 

O poslancích budou rozhodovat občané, nikoliv šéfové politických stran

Díky Vojtěchu Pikalovi a Janu Farskému se nám povedlo vyjednat a Sněmovnou společně prosadit kompromis volebního zákona, který počítá se zachováním 14 volebních krajů a s poměrností při přepočítávání hlasů na mandáty. Jedná se podle nás o nejférovější variantu, při které budou o mandátech rozhodovat voliči, nikoliv šéfové jednotlivých politických stran. V rámci jednání jsme zároveň akceptovali navyšovací klauzuli u tří a více stran na 8 a 11 procent. Sice se ani napodruhé nepodařilo protlačit možnost korespondenčních voleb, nicméně budeme o jejich prosazení nadále usilovat.

 

Pomohli jsme zastavit dětské exekuce

Exekutoři už nebudou na děti skákat z narozeninových dortů. Sněmovnou totiž prošla novela, která ukončí dětské dluhy. Nová úprava pomůže desítkám tisíc lidí. Tři tisíce nezletilých jsou dnes v exekuci a další desítky tisíc dospělých mají dluhy, které jim v nezletilosti vznikly. Nejčastěji se přitom jedná o následky nezaplacení jízdenek, upomínky z knihovny nebo dluhy za poplatky v nemocnici. Díky poslanci Pirátů Lukášovi Koláříkovi i mnoha dalším za skvělou práci!

 

I díky našemu tlaku umožní stát polským ženám interrupce v Česku

Polské ženy mohou v České republice legálně podstoupit umělé přerušení těhotenství. A to i v případě, že by do země přicestovaly pouze za tímto účelem a jen na několik dnů. V prohlášení to uvedlo české ministerstvo zdravotnictví v reakci na tlak vyvolaný poslancem Františkem Kopřivou a europoslankyní Markétou Gregorovou. Tlačíme také na Radu EU, aby odsoudila polský zákaz potratů, o kterém minulý rok rozhodl tamní Ústavní soud.

 

Náš návrh „jeden dlužník = jeden exekutor” míří s doporučeními do Sněmovny

Zaznamenali jsme úspěch na výboru pro sociální politiku, který podpořil novelu exekučního řádu našeho poslance Lukáše Koláříka včetně principu 1 dlužník = 1 exekutor v místě bydliště. Schválení tohoto principu pomůže v boji s exekučním byznysem a usnadní cestu dlužníků z exekuce.

„Dnešní jednání považuji za úspěch, protože problematika exekucí je společným jmenovatelem všech sociálních problémů od bezdomovectví až po sebevraždy. Beru to jako signál, že princip 1 dlužník = 1 exekutor v místě bydliště, je z hlediska pozitivních dopadů na životní podmínky dlužníků jedním z vhodných řešení. Stanovisko výboru pro sociální politiku, společně s dřívějším souhlasným stanoviskem Ministerstva práce a sociálních věcí, jsou silnými kartami, které mohou poslance přesvědčit, aby nakonec slučování exekucí podpořili,“ říká náš poslanec Lukáš Kolářík.

 

Uspořádali jsme online konferenci k vizi resortu spravedlnosti

V únoru proběhla online konference pořádaná naším resortním týmem. Po úvodní prezentaci Jakuba Michálka k výsledkům a vizi resortu a úvodním slově Stanislava Polčáka ze STAN proběhly celkem tři bloky. První se týkal organizace soudnictví a procesních předpisů. David Satke představil koncept třístupňové soudní soustavy v ČR a Jaroslav Baier přednesl příspěvek na téma Reforma České advokátní komory s ohledem na posílení transparentnosti. V bloku o digitalizaci justice představil František Navrkal činnost Pirátů v této oblasti v Poslanecké sněmovně, Ondřej Profant se zabýval předpoklady k digitalizaci soudnictví a Ondřej Preuss se zamyslel nad očekáváními advokáta od digitální justice. Ve třetím bloku na téma vězeňství a potírání kriminality po úvodním slově Tomáše Vymazala představil Libor Dušek model analýzy přeplněnosti věznic v ČR, Jakub Drápal mluvil o délce trestů ukládaných v ČR a o možnosti jejich úpravy či vhodnosti dekriminalizace některých trestných činů, Tereza Čermáková popsala kontinuální případovou práci jako nástroj efektivního působení na pachatele trestné činnosti a Andrea Seelich představila model otevřené věznice.

 



Uvítáme právníky, kteří by s námi chtěli spolupracovat.
Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.
Seznam našich výsledků najdete na webu Piráti pracují.


Pěkné jarní dny přejí Jakub Michálek, vedoucí resortního týmu a Martin Štancl, koordinátor resortního týmu


Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.