Interní newsletter: Volební zákon, nominace do republikového výboru, další možnosti vzdělávání a volba vedoucí/ho zahraničního odboru za rohem! (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíš v dnešním newsletteru. Tak se do něj začti, ať ti nic neunikne!

Zprávy z republikového předsednictva

Nejrůznějšími týmy se to u Pirátů jen hemží a i Pirátstvo občas ztratí přehled, jaké už existují a do kterých je možné se zapojit. Máte tým a chceš, aby se o něm prostřednictvím členského zpravodaje dozvěděli i ostatní? Pak neváhej a vyplň nám krátký formulář.

 

Zprávy z republikového výboru

Volba členů republikového výboru je v plném proudu. Nominace stále přibývají. I ty můžeš nominovat členky a členy, ke kterým máš důvěru. Zvoleno může být až 30 zástupců za CF. Doba pro nominace končí v úterý 13. 4. o půlnoci. A neboj se ve volbě podpořit i své oponenty. Rozdílné názory nejsou v republikovém výboru překážkou, naopak i ony mohou přispět k nalezení lepšího řešení. Chceme tě v novém výboru!

Republikový výbor se připravuje na své příští zasedání, které proběhne 8.-9. 5. 2021. Sestavování programu probíhá zde.

Do 14. 4. běží jednání RV 20/2021 - volba členů správní rady politického institutu - nominace RV.

 

Zprávy z administrativního odboru

Jednání CF:
Bylo zahájeno jednání ve věci CF 11/2021 Výroční zpráva předsedy.
Běží jednání CF 12/2021 Volba republikového výboru. Do 13. 4. 2021 je možné navrhovat a podpořit nominace do RV v rámci členských podnětů.

 

Zprávy z mediálního odboru

9. 4. Sněmovnou prošel upravený volební zákon. Podařilo se nám zablokovat přijetí návrhu, aby o výběru části poslanců rozhodovali šéfové stran, a ne občané. A také najít shodu na zachování 14 volebních krajů a zavedení poměrnějšího systému přepočítávání hlasů na mandáty tak, aby nedocházelo k diskriminaci malých stran. Neprošel ovšem náš návrh na korespondenční volbu, budeme ji proto dál prosazovat.

Oficiálně jsme představili náš projekt Senioři na palubě, který má za cíl prohloubit mezigenerační spolupráci a přiblížit stranu také starším ročníkům. Iniciativa se aktuálně věnuje třem hlavním činnostem: organizování společných mezigeneračních aktivit v regionech, přípravě programových bodů zaměřených hlavně na starší generace a boji proti nepravdivým zprávám, tzv. hoaxům.

Marcel Kolaja uspořádal on-line debatu s experty ohledně velkých digitálních společností, na které se shodli na nutnosti jejich regulace na úrovni EU. Tzv. gatekeepři totiž využívají někdy nekalé praktiky, čímž ohrožují stabilitu demokratických států. Tomu má zamezit nově vznikající evropská legislativa, jejíž stínovým zpravodajem je právě Kolaja.

Poslanecký týden jsme v rámci týmu pro správu sociálních médií tentokrát využili především k realizaci dlouhodobých projektů směřujících ke sněmovním volbám. Představili jsme první náhledy společného koaličního webu. Stejně tak spolupracujeme na tvorbě grafického manuálu pro komunikaci na sociálních sítích, vybrali jsme fotografa pro studiové focení našich kandidátů a úspěšně pokračujeme s focením našich kandidátů v rámci projektu Humans of Piráti a Starostové.

 

Zprávy z technického odboru

Nasadili jsme aplikaci Peertube na produkci. Je to nejvíce pirátská aplikace kterou provozujeme, protože pracuje na základě piratskeho programu.

 

Zprávy ze zahraničního odboru

Za měsíc se bude konat volba vedoucího zahraničního odboru, ale říkat si, co by ti od odboru pomohlo, a hlavně co v rámci něj můžeš dělat, lze už teď! S přiloženou reflexí dvou let jako bonusem.

Mladé Pirátstvo pro vás chystá následující události:
9. 4. 2021 v 18:00 je schůze Mladého Pirátstva. Zajímá tě to? Připojit se můžeš zde.

Ve středu 14. 4. 2021 od 19:00 probíhá společná moderovaná debata se Seniory na palubě na téma demokracie. Pro více informací sleduj náš Facebook či Zulip.

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události

9. 4. 18:00 Transsibiřská magistrála: z Moskvy přes Bajkal do Vladivostoku
Jaké to je přejet Asii z jednoho konce na druhý vlakem? Nech si v rámci naší cestovatelské přednášky povyprávět o svérázu ruských železnic, malebném Bajkalu, sibiřském buddhismu či stopách československých legionářů ve Vladivostoku... Pokud ti je tato událost povědomá, je to proto, že předminulý týden, kdy se měla konat, nám selhala technika. Tentokrát už to bude O.K.! :-)
Přednáška proběhne zde.

10. 4. 13:00 PirateCon: Jak dál se samosprávami
RT Místní rozvoj zve k diskuzi: V ČR je cca 6 250 samostatných obcí, od malých vesniček po velká města. Taková míra samosprávných institucí je v Evropě vyjímečná.
PirateCon proběhne zde.

14. 4. 18:00 Transparence v komunále 1.0: Výběrová řízení
Webinář o transparenci věnovaný výběrovým řízením pro nové a stávající zastupitele. Pokud tě to zajímá, zaregistruj se na webinář skrze Moodle.

17. 4. 9:30 PirateCon o kvalitě ovzduší
Cílem PirateConu je sdílet informace o současném stavu kvality ovzduší v ČR a jeho vlivu na zdraví člověka. Chceme účastníky seznámit s jevy, které negativně ovlivňují kvalitu ovzduší a motivovat je k jejich řešení.

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář na téma Tyrkysové organizace: Svět potřebuje rebely?, či exkluzivní webinář od Oživení: Fungování (orgánů) samosprávy nebo webinář o virtuální cirkulární obci Pirátín?

Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

E-learning - nové materiály v Moodle
Zajímá tě, jak zlepšit české jídelny? Mrkni na záznam z konference pro zastupitele.

Záznam z webináře pro zastupitelský inkubátor: Oblast zdravotnictví v komunále.

Čtvrteční webinář pro veřejnost na téma Dezinformace: Jak nepodlehnout lživým zprávám a manipulaci byl vážně moc fajn a doporučujeme jej pustit i přátelům a rodinným příslušníkům a dál sdílet.

Záznam z počinu projektu Piráti pomáhají: NNO Sociální oblast - Ohrožené děti a mládež, osoby se sociálně patologickými jevy a menšiny.

Tady něco (nejen) pro inženýry: Stezky zboží: nákladní doprava do ČR
Jakými stezkami putuje zboží? Tentokrát si pozvali zástupce z dopravní logistiky, aby nám představili svojí specializaci.

A přidáváme záznam z webináře pro veřejnost: 28 let Záchranné stanice živočichů Plzeň.

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj sako.pirati.cz, ať ti nic neunikne. Stránku pravidelně aktualizujeme, takže pokud jsi ji už viděl/a, neznamená to, že jsi viděl/a všechno!

 

Senioři na palubě

Na jaké akce se můžeš těšit?

➡ Pondělí 12. 4.
Od 9:00 nás čeká ranní konverzační okénko ve francouzštině: Le Café - conversation française. Diskutovat se bude tady.

➡ Středa 14. 4.
Od 19:30 nás Zuzana Sládková přenese až na dalekou Srí Lanku, a to prostřednictvím tohoto odkazu. Zuzana na Srí Lance strávila několik let a považuje ji za svůj druhý domov. Těšit se můžeš na poutavé vyprávění o tomto nádherném ostrově pohledem člověka, který na ostrově plnohodnotně žije, což nám pomůže lépe pochopit místní kulturu i srovnat život na Srí Lance s životem v České republice.

➡ Čtvrtek 15. 4.
Od 18:00 bude probíhat zajímavá přednáška na téma Má cesta k paliativní péči - její poskytování a možnosti. Diskutovat budeme zde.
Vysvětlíme si, co si představit pod pojmem paliativní péče, jaké jsou její druhy, principy a přínosy. Rovněž se podíváme na možnosti naplnění paliativní péče v různých prostředích. Seznámíme se také s praktickými aspekty toho, jak celý proces paliativní péče funguje v závěru života.
Přednáškou nás provede Marta Škubalová.

Od 19:00 budeme diskutovat na horké téma migrace s Františkem Kopřivou (poslanec za Piráty) a Šárkou Antošovou (Amnesty International). Diskuze bude probíhat tady.
Podle sdělovacích prostředků migrační vlna slábne. Je tomu skutečně tak? Jaký postoj zaujímá k migraci Česká republika? Jaké je stanovisko Pirátské strany?

➡ Pátek 16. 4.
Od 21:00 nás čeká tradiční The Pub s Irčou Koutskou. Potkáme se tady.
(Ne)pravidelná setkání za účelem sdílení pocitů, značek piv, whisky, knih, filmů, zážitků, receptů, tipů, frustrací a fórů, to vše in English!

 

Pirátský obchod dělá průzkum!

Pirátská trička se všeobecně těší velké oblibě. Vyplň krátký dotazník a dej nám vědět, která se ti líbí!

 

No a to je pro dnešek vše!
Děkujeme za přečtení a přejeme krásný víkend!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643