Interní newsletter: Velkopáteční newsletter je tu! (zpět)

Sice už je Velký pátek, ale Piráti nikdy nespí. Proto vám přinášíme další várku informací z vnitrostranického dění.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor předkládá celostátnímu fóru ke schválení Zprávu předsedy.
Běží volba zástupců celostátního fóra do republikového výboru.
Doba pro navrhování kandidátů do Správní rady pirátského institutu za RV byla prodloužena do 7. 4. do 15:00.

Zprávy z republikového předsednictva

Nejrůznějšími týmy se to u Pirátů jen hemží a i Pirátstvo občas ztratí přehled, jaké už existují a do kterých je možné se zapojit. Máte tým a chcete, aby se o něm prostřednictvím členského zpravodaje dozvěděli i ostatní? Pak neváhejte a vyplňte nám kratičký formulář se základními informacemi!

Když už jsme u informování o týmech, připomínáme Zásady týmové spolupráce, které přímo ukládají povinnost zveřejnit základní údaje o týmu.

“Tým o sobě zveřejňuje aspoň následující údaje: Název týmu, jméno vedoucího týmu a jeho zástupce, internetové stránky týmu, úkoly a nadřízené týmy, místo, den a čas pravidelných jednání, kontakt na vedení týmu, odkaz na používanou komunikační platformu, informace o tom, jak se zapojit, spolupracující týmy a úkolující tým.”

Zprávy z mediálního odboru

Povedlo se nám prosadit doprovodné usnesení Sněmovny, aby zákaz přejezdů mezi okresy skončil nejpozději po Velikonocích. Stejně tak jsme zavázali vládu k vypracování komplexního plánu pro návrat studentů do škol. Kabinet má také vysvětlit, proč neobjednal všechny dostupné vakcíny ze společného nákupu zprostředkovaného EU či zveřejnit seznam spolehlivosti jednotlivých značek antigenních testů. Díky nám by se měly otevřít farmářské trhy za přísných epidemiologických podmínek nebo být povoleno individuální sportování dětí a mládeže s trenérem.

Zaslali jsme otevřený dopis ministrovi vnitra a ministrovi zdravotnictví ohledně problematických státních nákupů ochranných pomůcek. Žádáme, aby resorty reflektovaly kritické závěry šetření NKÚ či analýz Pirátů, vysvětlily závažná pochybení, vyvodily odpovědnost a přijaly opatření, které zamezí dalším neprůhledným zakázkám.

Společně s dalšími předsedy demokratické opozice jsme vyzvali premiéra k odvolání Karla Havlíčka kvůli nerespektování bezpečnostních doporučení k tendru na výstavbu jaderných bloků Dukovan. A také k co nejrychlejšímu svolání Stálého výboru pro výstavbu bezpečnostních zdrojů.

I díky nám se krizové ošetřovné zvýší na 80 % denního vyměřovacího základu. Povedlo se nám to spolu s dalšími stranami prosadit na mimořádné schůzi Sněmovny.

Dění kolem Rady České televize podle našich senátorů jasně ukazuje, že sněmovní většina se při výběru a volbě kandidátů do Rad pohybuje na hraně nebo za hranou stávajícího zákona. Požadují proto odložení voleb nových členů Rady ČT a budou prosazovat změnu způsobu volby, aby garantovala vyšší nezávislost médií veřejné služby na politické moci.

Zprávy ze zahraničního odboru

Píšeš rád/a a chceš se zapojit do zahraničního odboru?
Pro zahraniční odbor hledáme psavé lidi, ideálně v kombinaci CZ + EN/ DE, kteří si troufnou na dva články a jeden miniweb.
Zaujalo tě to? Pro více informací napiš na david.wagner@pirati.cz.

Mladé Pirátstvo informuje, že příští týden proběhne schůze Mladého Pirátstva, a to v pátek 9. 4. 2021 v 18:00. Všichni jsou vítáni!

Zprávy z technického odboru

Nejprve bychom všem rádi poděkovali za vyplnění ankety týkající se možností finanční spoluúčasti krajů na dalším rozvoji aplikace Jitsi. Většina respondentů uvedla, že jejich kraj by přispěl mezi 10-25k (68 % respondentů). Za to děkujeme!

Pokud se chystáš na Jitsi, pro přístup prosím využívej tento odkaz.
Funguje to úplně stejně jako jsi zvyklá/zvyklý. Na konci odkazu dopíšeš lomítko, název místnosti a frčíš. Jedná se o zátěžový test nové verze a Tvá účast urychlí možnost jejího nasazení.

Možnosti nahrávání v Jitsi: Chceš si nahrát své Jitsi jednání nebo zajímavý webinář? Náš server to přímo neumožňuje, ale můžeš využít např. Open Broadcaster Software (OBS), kterým můžeš nejen nahrávat, ale i streamovat na Pitube. Pracujeme také na serveru (Peertube), kde budete moci taková videa pohodlně sdílet.

Své weby v Uniwebu v Majáku můžeš nyní doplnit o formuláře pro sběr podnětů od návštěvníků apod.

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události
7. 4. 10:00 Jak zlepšit české jídelny? Konference pro zastupitele
Trápí tě neutěšený stav školního stravování v obci? Chceš, aby školy ve tvém regionu vařily lépe, zdravěji a moderněji? Zajímá tě, jak zlepšit české školní jídelny? Přijmi pozvání na konferenci.

7. 4. 18:30 Oblast zdravotnictví v komunále
Cílem tohoto semináře je přiblížit, co tě čeká v případě, že ti po zvolení zastupitelem spadne do klína oblast zdravotnictví. Na co se připravit? Dozvíš se příklady dobré praxe, příklady špatné praxe, různé rady a sdílení zkušeností. Samozřejmě s prostorem pro dotazy.

8. 4. 18:00 Dezinformace: Jak nepodlehnout lživým zprávám a manipulaci
Také se často setkáváš s termíny “fake news”, “dezinformace” a “hoaxy”? Rád/a by sis udělal/a jasno o tom, kde všude se s nimi můžeš setkat?

9. 4. 18:00 Transsibiřská magistrála: z Moskvy přes Bajkal do Vladivostoku
Jaké to je přejet Asii z jednoho konce na druhý vlakem? Nech si v rámci naší cestovatelské přednášky povyprávět o svérázu ruských železnic, malebném Bajkalu, sibiřském buddhismu či stopách československých legionářů ve Vladivostoku... Pokud ti je tato událost povědomá, je to proto, že předminulý týden, kdy se měla konat, nám selhala technika. Tentokrát už to bude O.K.! :-)

10. 4. 13:00 PirateCon: Jak dál se samosprávami
RT Místní rozvoj zve k diskuzi: V ČR je cca 6250 samostatných obcí, od malých vesniček po velká města. Taková míra samosprávných institucí je v Evropě vyjímečná...
Přednáška proběhne zde.

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář na téma Jak dál se samosprávami? Či celodenní Piratecon k životnímu prostředí nebo webinář o virtuální cirkulární obci Pirátín?
Přece na pirátské wiki.

E-learning - nové materiály v Moodle
Čtvrteční debata na téma (reforma) Školství byla vážně super!

Úvod do tématu Bezpečnost v komunále: První díl pětidílného seriálu. Hodně právničiny a předpisů. To je pro základ nezbytné. Příště to bude bude šťavnatější, tak to nevynechej!

O dezinformacích a chování na sociálních sítích s Olgou, Ivanem a zástupci týmu odpovídačů.

Jak fungují organizace? Pohledem organizačního psychologa na principy fungování týmů.

Pro tvou pohodlnou orientaci a práci s Moodle tu máme videomanuál Jak na Moodle. Doporučujeme na video mrknout i pokud si myslíš, že Moodle ovládáš. Nikdy nevíš, co všechno nevíš, dokud to nezjistíš. :-)

A nezapomeň se podívat na Wiki, kterou průběžně aktualizujeme o další dostupné materiály.

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj sako.pirati.cz, ať ti nic neunikne.

Pirátský letní kemp
Máme plno, ale přijímáme náhradní vesmířany. Proč vesmířany? Protože jsme si odhlasovali téma tábora, kterým bude VESMÍR! Pokud tě náš výlet zajímá, mrkni na web pirátského kempu.

Pojďme dělat Česko bezbariérové!

Chceš ve své obci, kraji nebo i celorepublikově tvořit veřejný prostor bez bariér? Zveme tě na online konferenci o odstraňování bariér, která proběhne ve čtvrtek 8. 4. 2021 od 18:00.
Piráti chtějí, aby lidé mohli žít svobodně. Aby bylo Česko skutečně pro všechny, musí být přístupnější.
Konferenci "Pojďte dělat Česko bezbariérové" pořádá expertní tým Česko bez bariér. Navazujeme tím na naší výpravu za inspirací do Vídně. Konference je určená každému, kdo se o problematiku zajímá. Patronem konference je poslanec Radek Holomčík.

Senioři na palubě

Nově zařazujeme i sérii akcí pořádaných platformou Senioři na palubě
➡ Pondělí 5. 4.
Od 9:00 nás čeká ranní konverzační okénko ve francouzštině: Le Café - conversation française. Diskutovat se bude tady.
(Ne)pravidelná setkání za účelem sdílení pocitů, značek vín, sýrů, receptů, tipů, frustrací a fórů, to vše en francais!
Rovněž i k francouzským konverzacím existuje FB skupina, kde se můžeš vždy dopředu dozvědět téma.

➡ Úterý 6. 4.
Od 17:00 - Let's chat a little bit - Anglická konverzace se Stanleym. Konverzace bude probíhat zde a vítán je opravdu každý. I začátečník.
Your English skills do not have to be perfect; the point is to have some fun and at the same time to meet people that have a few things in common with you.

Od 19:00 bude probíhat naše tradiční seniorské podpalubí. Tentokrát ale budeme mít hosty - Čechy žijící a pracující v Bruselu. Navštíví nás Markéta Franková (vedoucí českých a slovenských překladatelů ve Výboru regionů a v Evropském hospodářském a sociálním výboru od roku 2004) & Jan Řebřina (od roku 2003 zaměstnancem Evropského parlamentu, kde v rámci zaměstnanecké́ mobility vystřídal hned několik míst a zapojil se do mnoha projektů. Například připravoval spuštění projektu písemných brífinků pro europoslance, které́ jsou nyní́ k nalezení na stránkách EP. V současnosti se stará o veřejnost a přednáší v oddělení́ pro návštěvy a semináře EP)
Téma: O fungování Unie očima dvou Čechů v Bruselu. Jsi srdečně zván/a a potkáme se tady.

➡ Středa 7. 4.
Od 18:00 si budeme povídat s panem Zdeňkem Gužim o tom, proč si připomínáme Mezinárodní den Romů. Přednáška se bude konat zde.
Budeme se věnovat historii Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna. To je datum, kdy byla založena Mezinárodní romská unie. Stalo se tak před 50 lety na kongresu v Londýně, jehož se účastnili i zástupci československých Romů. Jako svůj mezinárodní den si Romové a Romky toto datum připomínají od roku 1990, v Česku pak od 2001. Povíme si, proč je pro ně tento den důležitý, a dotkneme se i historie romského etnoemancipačního hnutí u nás i ve světě.

Od 19:30 se přesuneme daleko na západ. Čeká nás totiž cestovatelská přednáška - Kuba! Potkáme se tady.
Kuba patří mezi Martinovy oblíbené země, strávil zde na svých cestách celkem tři měsíce a rád se s vámi podělí o své zážitky a zkušenosti. Během online cestovatelské přednášky se dozvíš, kdy je nejlepší na Kubu vyrazit, kam stojí za to se vydat, jak tam (ne)funguje doprava a spoustu dalších důležitých informací pro cestovatele. Dostane se i na kubánskou historii, tradice a kulturu. Ta je na Kubě, podle Martina, nejzajímavější.

➡ Čtvrtek 8. 4.
Od 18:00 bude probíhat zajímavá přednáška na téma Dezinformace: Jak nepodlehnout lživým zprávám a manipulaci.

➡ Pátek 9. 4.
Od 21:00 nás čeká tradiční The Pub s Irčou Koutskou. Potkáme se tady.
(Ne)pravidelná setkání za účelem sdílení pocitů, značek piv, whisky, knih, filmů, zážitků, receptů, tipů, frustrací a fórů, to vše in English!
Do FB skupiny, kde se vždy dozvíte téma následujícího setkání, se můžeš přidat zde.

No a to je pro dnešek vše.
Přejeme vám krásné Velikonoce!

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková