Interní newsletter: Volby se nezadržitelně blíží, máme pro vás další nabídky vzdělávání i novinky ze Sněmovny! (zpět)

To vše a mnohem více se dozvíš v dnešním newsletteru. Tak se pusť do čtení, a rozšiř si své pirátské obzory.

Zprávy z republikového výboru

Tento víkend rozhodne členská základna hlasováním v referendu, zda bude za Celostátné fórum vyhlášena volba členů republikového výboru. Důvodem předčasné volby je posunutí volebního období tak, aby RV nebyl volen na přelomu roku, v době svátků, schvalování rozpočtu, změny republikového předsednictva, dovolených či v době potřeby volebního dohledu nebo horké fáze voleb. Proto si vás dovolujeme požádat o podporu tohoto návrhu.

Na víkend 8. a 9. května bylo vyhlášeno online zasedání republikového výboru. Pro případné zájemce o pasivní účast bude streamováno přes PirateTV. Na fóru můžete sledovat i tvorbu programu zasedání.

Výbor aktuálně hlasuje o řešení pro výběrová řízení do dozorčích rad, představenstev obchodních firem a samospráv a o záměru na politického tajemníka předsedy strany.

Rezignoval zástupce kraje Vysočina Ondřej Tůma.

Bylo zahájeno jednání o obsazení pozic ve správní radě politického institutu. Termín pro přihlášení zájemců je aktuálně stanoven do 2. dubna 2021.

 

Zprávy z administrativního odboru

Přehled hlasování CF:
CF 7/2021 volba členů správní rady institutu - 1. kolo
CF 8/2021 zahájení volby republikového výboru
CF 9/2021 výroční finanční zpráva za rok 2020

Jednání CF
Do 5. 4. je možné navrhovat body jednání pro 2.zasedání CF v květnu 2021.

Členské podněty
Podporu pro rozeslání získal členský podnět "Jednání CF ke kauze Štrébl a věcem souvisejícím".

 

Zprávy z mediálního odboru

Už vloni na jaře jsme podali NKÚ dva podněty ohledně státních nákupů ochranných pomůcek - hlavně respirátorů. Upozornili jsme na podezřelé dodavatele, velké rozdíly v cenách pro jednotlivá ministerstva nebo ignoraci českých výrobců. NKÚ v týdnu naše závěry potvrdil. Chceme tak po vládě, aby vyvodila odpovědnost za chyby. Doplnili jsme také trestní oznámení NKÚ o další podklady našeho analytického týmu.

Lukáš Bartoň představil spolu se STAN plán pro bezpečný návrat žáků do škol, až epidemiologická situace dovolí. Jednali jsme o něm i s ministrem školství.

Předložili jsme rovněž plán na posílení kapacit pro očkování pomocí dobrovolného zapojení lékáren. Žádáme dotažení funkčních protipandemických opatření jako je testování ve firmách a naopak zrušení těch nesmyslných. Tlačíme na férovou úpravu kompenzací pro zasažené podniky. Jakub Michálek také písemně vyzval ministra zdravotnictví, aby vypracoval seznam využívaných antigenních testů v ČR a spolu s jejich spolehlivostí ho zveřejnil.

Podpořili jsme odložení mobiliárních exekucí a ochranu prostředků na bankovním účtu před zabavením ve výši čtyřnásobku životního minima. Považujeme totiž zabavování majetku za nelogické v situaci, kdy se občané těžce potýkají s dopady krize.

Na pátek jsme svolali mimořádnou schůzi k Národnímu plánu obnovy. Pro Česko bude základem k čerpání až 180 miliard korun z evropského Fondu obnovy. Zveřejnili jsme také priority, kam by měly investice směřovat, aby pomohly modernizaci země. Dokument jsme nabídli k připomínkování odborné i laické veřejnosti.

I díky Markétě Gregorové už autoritářské režimy nebudou moci využívat moderní evropské technologie k útlaku svých občanů. EP schválil aktualizaci nařízení, které reguluje vývoz tzv. zboží dvojího užití, tedy využitelného jak pro civilní, tak vojenské účely. Týká se to především kybersledovacích technologií.

Sněmovna řešila v týdnu úpravu volebního zákona. Naše koalice se postavila proti návrhu, aby se zbytková část mandátů obsazovala na základě rozhodnutí stran po volbách. I po našem tlaku přislíbili kontroverzní návrh zamítnout také vládní poslanci.

Na sociálních sítích jsme tento týden prezentovali především agendu spojenou s programem Sněmovny. Velký ohlas zároveň vzbudily příspěvky vyvracející dezinformace kolující o Pirátech ve veřejném prostoru. Kromě správy sociálních sítí jsme zároveň dále pracovali na specifikaci pro volební web, na projektu Humans of Piráti, na přípravách natáčení videomedailonků, na výběru a zapojení nových kolegů do našeho týmu.

 

Zprávy z technického odboru

Důležitá informace:
S ohledem na blížící se volby a období po nich bude Technický odbor až do 31. května provádět mimo špičky zátěžové testy našich systémů. Nemělo by docházet k výpadkům, pouze ke krátkodobým prodloužením odpovědí aplikací. Nebojte, u Jitsi a Mumble budeme extra opatrní.

Vzhledem k vytížení Jitsi v posledních týdnech přichází TO s dotazem na možnou spoluúčast krajů na posílení této aplikace. Předem děkujeme za vyplnění!

 

Chceš mít komunikaci na Jitsi trochu pod kontrolou? Stačí zapnout funkci Předsálí (lobby), díky které můžeš coby správce místnosti pouštět příchozí manuálně a ti současně musí vyplnit své jméno. Předsálí zapneš vpravo dole přes ikonu štítu.

V nástroji na univerzální pirátské weby Uniweb v našem CMS Maják jsme přidali možnost formátovat text v tabulkách Markdownem, nové velikosti obrázků a možnost odkazovat na nadpisy uprostřed stránek. Máš už v Uniwebu udělaný web? Můžeš si ho vylepšit!

 

Zprávy ze zahraničního odboru

Práce na informacích pro volby v zahraničí pokračuje! Chceš psát texty, připravovat statusy, komunikovat s krajany? Super, přijď v úterý nebo se zapoj přes mail :)
Veškeré informace najdeš ve vláknu na fóru.

 

Zprávy z personálního odboru

Výběrová řízení
S výběrovými řízeními se vzhledem k blížícím se volbám roztrhnul pytel. Zaujalo tě některé? Neváhej se přihlásit nebo nabídku poslat svým kamarádům a známým.

E-learning
Přinášíme další dávku zajímavých kurzů, přednášek i webinářů!

26. 3. 18:00 Bezpečnost v komunále
Představujeme první webinář z pětidílné série „Bezpečnost v komunále“. Tento kurz má za cíl účastníkům poskytnout co nejvíce informací o tématu bezpečnosti na obecní a městské úrovni. Doporučujeme jej všem zájemcům o účast v komunální politice a zejména všem, kteří mají ambice na vedoucí pozice kandidátek. Otázka bezpečnosti se týká každého komunálního politika.

30. 3. 18:55 Dezinformace a chování na sociálních sítích
Důležité! Tohle musíš vidět!
S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny a také se stoupajícími preferencemi, se čím dál častěji stáváme oběťmi hoaxů, trollů a dalších nekalých živlů okupujících virtuální prostor, a to ať už jako strana, nebo jako jednotliví lidé. Webinářem nás provedou Ivan Bartoš, Olga Richterová, Ivana Hlušičková (zástupkyně vedoucího týmu odpovídačů) a Ondřej Tůma (člen týmu odpovídačů), pro něž je likvidování nenávistných komentářů už pár let denním chlebem.

31. 3. 18:00 webinář Jak fungují organizace?
Pohledem organizačního psychologa se podíváme na to, jak fungují složitější organizace a co určuje jejich úspěch či neúspěch. Dotkneme se následujících otázek: Co je rolí různých úrovní v organizaci? Jaké lidi kde potřebujeme, aby byli schopni dělat dobrá rozhodnutí? Kde nechat volnost pro sebeřízení a kde je třeba jednoznačný proces. Jak spolu souvisí strategie a firemní kultura?

31. 3. 19:00 Ohrožené děti a mládež, osoby se sociálně patologickými jevy
Jak zatočil Covid-19 s mnohými neziskovými organizacemi? Co jim pomáhá a co naopak nefunguje? Našly na současné situaci něco pozitivního? Proč potřebuje společnost tyto organizace a čemu se věnují? Konkrétní návrhy na zlepšení chodu svých organizací budou prezentovat naši hosté - sociální pracovníci a představitelé neziskových nestátních organizací zabývající se ohroženými dětmi a mládeží, osobami ohroženými patologickými jevy a menšinami.

1. 4. 18:00 Mongolské lesy a jejich budoucnost
Všechno to začalo jako bláznivý nápad prozkoumat a objevovat člověkem téměř nedotčené lesy severního Mongolska. Původní expedice měly dobrodružné kouzlo. Mimo civilizaci, mimo signál. Pití vody z řek, tábory v neprostupných lesích a usínání při vytí vlků. Občas jsme zažili takový hlad, že jsme jedli i jehličí. S postupem času a prvními výsledky se ale posouval také charakter cest. Chtěli jsme přispět k záchraně mongolských lesů. Ze základních výzkumů se staly přednášky na mezinárodních seminářích, jednání s vládními úředníky, výstavby ochranných oplocenek nebo praktická výuka v lesích pro studenty mongolských vysokých škol. I přesto ještě pořád občas spíme na podlaze u někoho, kdo nás zrovna nechá přenocovat. A nejlépe nám je večer u táborového ohně. Všemi těmi roky, zážitky a aktivitami Vás provedeme během jednoho večera.

10. 4. 13:00 PirateCon: Jak dál se samosprávami RT Místní rozvoj zve k diskuzi:
V ČR je cca 6250 samostatných obcí, od malých vesniček po velká města. Taková míra samosprávných institucí je v Evropě výjimečná. Systém je na jednu stranu těžkopádný a nákladný, na druhou stranu je projevem vysoké úrovně demokracie a občanské participace. Všechny obce jsou svázány jedním základním obecním zřízením, všechny musí vykonávat základní sadu samosprávných úkonů. Zároveň stát na obce naložil rozsáhlé povinnosti, které obce jednak zatěžují, druhak se pro občany stal rozdíl mezi státní správou a samosprávou těžko srozumitelný. Do toho všeho tu existuje 14 krajů, které si dodnes nezískaly mezi občany vysokou oblibu a neustále se hovoří o jejich rušení či redukci. Pojďme diskutovat:
Jak vnímáte současné územně správní uspořádání státu?
Jak se díváte na reformu veřejné správy provedenou na přelomu tisíciletí (zřízení krajů a zavedení tzv. smíšeného modelu veřejné správy, kdy samosprávy vykonávají státní správu v přenesené působnosti)?
Myslíte si, že máme krajů moc, nebo naopak málo?
Myslíte si, že by se měl redukovat počet obcí po vzoru jiných evropských států?
Myslíte si, že potřebujeme obnovit okresy nebo posílit obvody ORP?
Myslíte si, že by územní členění České republiky mělo respektovat hranice historických zemí?

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář na téma Jak dál se samosprávami? Či celodenní Piratecon k životnímu prostředí nebo webinář o virtuální cirkulární obci Pirátín?

Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

 

Nové materiály v moodle
Pro tvou pohodlnou orientaci a práci s Moodlem tu máme videomanuál Jak na Moodle. Doporučujeme na video mrknout i pokud si myslíš, že Moodle ovládáš. Nikdy nevíš, co všechno nevíš, dokud to nezjistíš. :-)

- Na palubě městských společností - záznam z úspěšné přednášky + prezentace s odkazy na téma vedení městských společností
- cestovatelská přednáška: Severní Indie
- záznam z workshopu na téma Jak založit místní sdružení
- záznam z užitečné přednášky: Škola doma - inspirace a informace pro rodiče - inspirativní a informativní setkání pro všechny rodiče, kteří mají děti doma

 

SAKO
Pokud ses zapsal/a do programu SAKO, nezapomeň, že veškeré informace včetně aktuálního seznamu přednášek a webinářů najdeš na sako.pirati.cz

 

A to je pro dnešek vše.
Krásný víkend všem Pirátům a Pirátkám dobré vůle!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643