Pirátský newsletter - Středočeský kraj: Co přinesl březen (zpět)

Klára Kocmanová

Vážení příznivci a všichni, kdo čtete tyto řádky,
předem vám děkuji, že jste si našli čas a věnujete našemu newsletteru pozornost.
Ráda bych tu s vámi sdílela pár slov.

Jsou to necelé dva týdny, co se Piráti svým volebním potenciálem objevili na prvním místě průzkumu Kantar. Tato skvělá a nadějeplná zpráva s sebou však nese několik neblahých efektů.
Jedním z nich je, že se velká část pozornosti v ČR zaměřila na nás, a teď nemíním pouze nezávislé pozorovatele. Upřelo se na nás také Sauronovo oko a povolává všechny temné síly do boje proti nám.

Začalo to téměř okamžitě. A jelikož jsme transparentní, nic před lidmi netajíme a naše síla je především v našem podporujícím kolektivu, začaly velké snahy o to ten kolektiv pošpinit, rozhádat a rozbít.
K tomu se přidala velká dezinformační kampaň, která sází především na vyvolávání strachu. Strachu z toho, že pokud budeme ve vládě, budeme přijímat uprchlíky, brát seniorům řidičské průkazy a další nesmysly.

Proto vás chci požádat o důležitou věc - všechny informace si vždy ověřujte a hlavně to trpělivě učte i lidi kolem sebe. Říkáme, že každý Pirát je vysílač - to, jak se chová, ovlivňuje názor lidí v jeho okolí na to, jací ti Piráti vlastně jsou. Stejně tak to platí i pro příznivce, kteří se k nám otevřeně hlásí.

Je důležité, aby naše společenstvo drželo pohromadě a na cestě do sněmovny se vzájemně podporovalo. Boj s temnotou je dlouhý a únavný. Výsledky nejsou vidět hned. Ale slovy moudrého člověka:

„Někteří věří, že jedině velká síla může zadržet zlo. Ale já jsem objevil něco jiného. Zjistil jsem, že to jsou každodenní skutky obyčejných lidí, které drží temnotu v šachu. Prosté projevy laskavosti a lásky.“ ~ J.R.R. Tolkien

Přeji vám všem hlavně pevné zdraví a díky, že s námi držíte temnotu v šachu.
Klára Kocmanová

 

AKCE RESPIRÁTOR

Sbírku na respirátory jsme spustili 1. března, když vešla v platnost nová nařízení ohledně osobních ochranných pomůcek na veřejnosti. Za necelý měsíc se od veřejnosti podařilo vybrat už víc než 25 000 korun. Místní sdružení ze svých rozpočtů přispěla dohromady částkou 17 300 korun a předsednictvo krajského sdružení přispělo 15 000 korun.
Společně s věcnými dary jsme tak rozdistribuovali téměř 15 000 respirátorů v celkové hodnotě přesahující 130 tisíc korun! Respirátory předávali jednotlivci nebo místní sdružení opravdu po celém Středočeském kraji.
„Moc bych chtěla poděkovat každému, kdo se do této akce zapojil. Díky všem těm lidem byla doručena materiální pomoc do desítek organizací – charit, pečovatelských domů, center humanitární pomoci a dalších neziskových organizací. Povedla se skvělá věc, mám z toho upřímnou radost,“ doplnila Veronika Hažlinská z MS Kladno, která řídí distribuci respirátorů.

 

UKLIĎME ČESKO - SAMI, ALE SPOLU

Úklidovou akci Ukliďme Česko všichni dobře známe. Zaměřuje se na úklid vybraných lokalit, malých i větších nelegálních skládek a všudypřítomného nepořádku, kterého je víc a víc.
Letošní rok bude trochu jiný kvůli vládním nařízením. Přesto, že se nemůžeme sejít a společně vyrazit do terénu, stále můžeme vyrazit každý sám za sebe.
Pokud jste, stejně jako my, naladěni na vlnu ochrany přírody a zkrášlení našeho okolí, přidejte se (nejen) 27. dubna! Pomůžete kousku přírody, kam rádi chodíte, ale můžete si vychutnat pocit z dobře stráveného času.
Nezapomeňte pytle odnést na sběrné místo, ať vaše práce nepřijde vniveč tím, že odpadky zůstanou v přírodě. Sdílejte své fotky a videa a motivujte tak i ostatní!

 

#ZAKREATIVNICESKO SCHVÁLILA KRAJSKÁ RADA!

Krajská zastupitelka a kladenská Pirátka Lucie Cirkva Chocholova iniciovala připojení Středočeského kraje k výzvě #zakreativnicesko, které včera schválila krajská rada. Smyslem výzvy je podpořit ministerstvo kultury ve finančních požadavcích na kulturu a kreativitu z Národního plánu obnovy, který má financovat obnovu země po aktuální krizi. Částka požadovaná výzvou pro kulturu, která je jednou z nejpostiženějších oblastí, je 8,233 miliardy Kč (z celkových 182 miliard).
"Kultura je základním prvkem naší společnosti a zdrojem inovací, které jsou základním pilířem moderní ekonomiky. Investice do kultury se bohatě vrátí vznikem nových pracovních míst, zvýšením kvality života v regionech, zvýšením vzdělanosti i podporou turistického ruchu," vysvětluje význam výzvy #zakreativnicesko Lucie.

 

Představení nových Pirátů

Protože se nemůžeme scházet a proto vázne i naše seznamování, budeme dále budeme pokračovat v představení našich nových Pirátů.

 

Marek Jeřicha – MS Mníšecko a Dolní Berounka

Jmenuji se Marek Jeřicha a jsem z Černošic. Vystudoval jsem politologii v Ústí nad Labem. Poté jsem pracoval na MV ČR v odboru strategického rozvoje veřejné správy. Avšak dnes pracuji jako učitel na základní škole, kde učím AJ a OV.
O společenský či politický život společnosti jsem se zajímal již od základní školy. Do aktivní politiky jsem vstoupil v Černošicích ve 24 letech. O šest let později, vzhledem k celospolečenskému naladění a z mého pohledu neuspokojivého stavu politiky,  jsem se rozhodl stát součástí Pirátů. Pateticky řečeno jsem chtěl pomoci a zlepšit stav vlastního domova (čti republiky). V roce 2018 jsem se stal opozičním zastupitelem.
Mezi segmenty, kde se angažuji patří kultura, školství apod. Někdy se stane, že je nutné nastudovat i obory vzdálené a to vzhledem k širokému spektru řešených problematik (územní plánování, infrastruktura).

 

Jana Szeryńská

„Narodila jsem se 1975 v Mladé Boleslavi. Čekám na založení MS Kralupy nad Vltavou, Mělník nebo Neratovice. Jsem odborník na „devadesátkový“ marketing obchodu s doplňky stravy. Bydlím v Neratovicích. Mám dva syny 17 a 15 let. Manžel je tak trochu neurotický intelektuál (jako Woody Allen), podle svých slov je však pouze neurotický. Maturovala jsem samýma jedničkama na Střední ekonomické škole v MB, následně vystudovala bakalářský obor se zaměřením na učitelství německého jazyka na Západočeské univerzitě v Plzni. V současné době uvádím svoje kolegy z budoucího MS KnV do rozpaků díky svojí kybernetické a sociálně-síťové zaostalosti. Politice příliš nerozumím, ale jsem velice angažovaná a „hrrr do práce“. Pro Pirátskou stranu udělám téměř cokoliv co bude v souladu s programem, stanovami a mým svědomím. 
Zn.: najde se v Neratovicích schopný lídr/lídryně, se kterými by byla radost spolupracovat?

 

Miroslav Dvořák – MS Jesenice Jílové

Ahoj, je mi 49 let, jsem ženatý, mam dvě náctileté děti a posledních dvacet let se pohybuji v mezinárodním obchodě na různých pozicích v oblasti prodeje a marketingu. Narodil jsem se v Praze, ale posledních patnáct let žiji s rodinou ve Vestci. Členem MS Jesenice – Jílové jsem od června 2020. Vystudoval jsem námořní akademii v Gdyni v Polsku. Takže se dá říci, ze dříve jsem byl námořník a teď jsem Pirát.
Na Pirátské straně se mi zejména líbí podpora otevřené transparentní společnosti, tlak na urychlené zavádění moderních technologii do společnosti a zejména do státní správy a upřednostnění investic do vzdělávání.

 

RECYKLAČNÍ PROGRAM REFILTRUJ

Nedopalky cigaret představují globální problém. Lidé ročně vyprodukují až 5, 5 biliónů
cigaret, které následně končí nejen v popelnicích, ale i na ulicích. Celkově jde o 1, 3 milionů
tun nedopalků a v celosvětovém měřítku se jedná o 30 % světového odpadu, které lidstvo
shromáždí za rok. I Pirátská strana si uvědomuje, že nedopalky zatěžují planetu a že jde o
problém, který je třeba aktivně řešit. Proto vznikl v rámci soutěže Nakopni Prahu projekt
s názvem REFILTR nejen z iniciativy pirátských dobrovolníků. Cílem projektu REFILTR je, aby
z ulic nejen zmizely nedopalky, ale díky recyklačnímu procesu se mohly vyrábět nové výrobky
jako například lavičky či piknikové stoly.
Jak můžeš pomoct ty?
Rozklikni si odkaz a vyplň krátký dotazník, díky kterému se lidé z REFILTRU dozvědí, jakým
směrem projekt směřovat. Pět minut tvého času může změnit budoucnost.
Chceš vědět projektu REFILTR víc? Pusť si tří minutové video, které ti projekt přiblíží.
https://youtu.be/dEBis1dWCJM

 

Akce na duben

Čtvrtek, 1. dubna⋅19:00–20:00, Setkání se zájemci o členství, jitsi.pirati.cz/sck_zajemci
Pondělí, 5. dubna⋅20:00–22:00, Pravidelná online schůze KS, http://jitsi.pirati.cz/sck
Úterý, 6. dubna⋅19:00–20:00, Schůze krajského mediálního odboru, https://jitsi.pirati.cz/KMO_ScK
Úterý, 6. dubna⋅19:00–20:00, Seniorské podpalubí, jitsi.pirati.cz/SeniorskePodpalubi
Středa, 7. dubna⋅17:30–19:00, KET Územní rozvoj a plánování, https://jitsi.pirati.cz/KETScKRozvoj
Pondělí, 12. dubna⋅20:00–22:00, Pravidelná online schůze KS, http://jitsi.pirati.cz/sck
Úterý, 13. dubna⋅19:00–20:00, Schůze krajského mediálního odboru, https://jitsi.pirati.cz/KMO_ScK
Čtvrtek, 15. dubna⋅20:00–22:00, Jesenice -Jílové – veřejná online schůze místního sdružení, https://jitsi.pirati.cz/msjj
Pondělí, 19. dubna⋅20:00–22:00, Pravidelná online schůze KS, http://jitsi.pirati.cz/sck
Úterý, 20. dubna⋅19:00–20:00, Schůze krajského mediálního odboru, https://jitsi.pirati.cz/KMO_ScK
Úterý, 20. dubna⋅19:00–20:00, Seniorské podpalubí, jitsi.pirati.cz/SeniorskePodpalubi
Středa, 21. dubna⋅18:00–19:00, MS Beroun - online schůze MS, https://jitsi.pirati.cz/beroun
Středa, 21. dubna⋅19:00–20:00, MS Beroun - setkání se zájemci o členství, https://jitsi.pirati.cz/beroun
Čtvrtek, 22. dubna⋅19:00–20:00, Setkání s příznivci Rakovnicko, https://jitsi.pirati.cz/rakovnik
Čtvrtek, 22. dubna⋅20:00–21:00, Zakotvi ve Slaném, https://jitsi.pirati.cz/Slany_hospoda
Pondělí, 26. dubna⋅20:00–22:00, Pravidelná online schůze KS, http://jitsi.pirati.cz/sck
Úterý, 27. dubna⋅19:00–20:00, Schůze krajského mediálního odboru, https://jitsi.pirati.cz/KMO_ScK